Atlétikai vb: tizennégy biztos magyar utazó Dohába

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 14:07
null
A berlini Eb-n bronzérmet szerzett Halász Bence a vb-n is esélyes (Fotó: Szabó Miklós)
Tizennégy magyar atléta részvétele biztos a jövő pénteken kezdődő dohai világbajnokságon, amelyen 209 ország 1928 versenyzője indul.

 

A nemzetközi szövetség (IAAF) csütörtökön tette közzé a nevezettek névsorát, de nem értesítette a magyar szövetséget (MASZ) arról, rajthoz állhat-e a vb-n a gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert és Szilágyi Réka, valamint a diszkoszvető Huszák János. Ők nem érték el a vb-szintet, de eredményeikkel bekerülhetnek a legjobb 32 résztvevő közé, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy az IAAF nem tölti fel minden számban a mezőnyt.

A MASZ csütörtöki sajtótájékoztatóján Gyulai Miklós elnök azt mondta, „kiváló létszám” a 14 fős csapat. Hozzátette, két éve a vb-n 16 magyar atléta indult, de előtte mindig kevesebb. Célkitűzésként azt fogalmazta meg, hogy „minden versenyző legyen elégedett azzal a teljesítménnyel, amit a vb-n nyújt".


Gyulai Miklós szokatlannak nevezte, hogy a szezon végén kerül sor a vb-re, míg Deutsch Péter, a 2023-as budapesti atlétikai vb projektvezetője „értelmezhetetlennek" minősítette az időpontot. Kiemelte, a dohai vb az első fontos lépésnek tekinthető a budapesti felé.

„Ha az olimpiát, mint multisporteseményt nem számítjuk, akkor négy év múlva Budapest a világ második legnagyobb sportrendezvényének ad majd otthont, olyan eseménynek, amilyenre Magyarországon még nem volt példa” – hangsúlyozta Deutsch Péter.

Jelezte, a fiatal tehetségekkel óvatosan kell bánni, de egyértelmű cél, hogy a budapesti vb-n a mostaninál nagyobb létszámú legyen a magyar csapat.

Genzebe Dibaba sérülés miatt nem indul
Az etióp versenyző jobb lábában az augusztusi, zürichi Gyémánt Liga-viadal után mutattak ki részleges szakadást, emiatt nem tud rajthoz állni a vb-n.

28 éves Dibaba 2015-ben világbajnoki aranyat, 2016-ban Rióban olimpiai ezüstérmet nyert 1500 méteren.

Távollétében a címvédő, olimpiai bajnok kenyai Faith Kipyegon és az etióp születésű, de holland színekben versenyző Sifan Hassan csatájára van kilátás a középtávú versenyen.

A dohai szokatlan időponttal és a várható megterhelő időjárással (38 fok, magas páratartalom) kapcsolatban Wagner-Gyürkés Viktóra azt mondta, nincs közvetlen tapasztalata a helyszínről. A jó felkészülés érdekében megpróbálták edzőjével két részre bontani az idényt, s júliusban vett részt egy hosszabb edzőtáborban.

„A nagy kérdés, hogy ki hogyan tud alkalmazkodni a várható nehéz körülményekhez, ahhoz, hogy be kell melegíteni 40 fokban, aztán hosszú időt várni egy 20 fokos teremben, majd bemenni a szintén 20 fokos stadionba” – mondta az Európa-válogatott tagjaként 3000 méter akadályon – az Egyesült Államok elleni mérkőzésen – bronzérmes atléta.

A 14 fős csapatban ott van a legutóbbi vb-n ezüstérmes súlylökő Márton Anita és a tavalyi berlini Eb-n harmadik kalapácsvető Halász Bence, ők számítanak a válogatott húzóneveinek.

A MAGYAR VB-KERET
Férfiak

Szűcs Valdó (110 m gát)
Halász Bence (kalapács)
Pars Krisztián (kalapács)
Helebrandt Máté (50 km gyaloglás)
Venyercsán Bence (50 km gyaloglás)
Nők
Kerekes Gréta (100 m gát)
Kozák Luca (100 m gát)
Farkas Petra (távol)
Nguyen Anasztázia (távol)
Márton Anita (súlylökés)
Gyurátz Réka (kalapács)
Krizsán Xénia (hétpróba)
Wagner-Gyürkés Viktória (3000 m akadály)
Madarász Viktória (20 km gyaloglás)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik