Allyson Felix bekerült a vb-csapatba (Fotó: AFP)A 18 érmével a vb-k legeredményesebb versenyzőjének számító Felix a 4x400-as vegyes váltóban kaphat szerepet a július 15. és 25. között sorra kerülő seregszemlén, miután a válogatónak számító amerikai bajnokságon hatodik lett 400-on.

A 36 éves futónak az oregoni csúcsesemény lehet az utolsó nagy nemzetközi versenye, mivel már korábban bejelentette, hogy az év végén befejezi sikeres pályafutását. Felix hét olimpiai aranyéremmel és 12 vb-elsőséggel rendelkezik, a tavalyi tokiói olimpián a 400 méteren nyert bronzzal és a 4x400-as váltóval szerzett arannyal összesen 11 ötkarikás érem büszke tulajdonosa.

Egyben ő lett minden idők második legtöbb olimpiai éremmel rendelkező atlétája, csak a finn Paavo Nurmi előzi meg 12 medáliával. A nemzeti rekordot viszont ő tartja, mivel Tokióban a második helyre szorította Carl Lewist, aki 10 ötkarikás érmet – kilenc aranyat, egy ezüstöt – gyűjtött.

A 151 fős amerikai keretben kilenc vb-címvédő és 29 tokiói dobogós található. A legnagyobb hiányzó Sha'Carri Richardson, az elmúlt év egyik legjobb női sprintere 100-on és 200-on is gyengén szerepelt a bajnokságon. A 22 éves atléta a tavalyi olimpiai válogatón 10.86-ot futott 100-on, később azonban marihuánahasználat miatt eltiltották, így Tokióban már nem szerepelhetett.