Paul Mutwii, a kenyai szövetség (AK) elnökhelyettese elmondta: a nemzetközi szövetség (IAAF) dopping- és korrupcióellenes küzdelemért felelős testülete (AIU) arról tájékoztatta őket, hogy Michael Kibet és Daniel Simiyu is elmulasztott a vb előtti időszakban négy ellenőrzést – egyet versenyen, hármat azon kívül –, így nem feleltek meg a rajthoz állás követelményeinek.

A kenyai válogatón Kibet és Simiyu az első és a második helyen végzett 5000 méteren, így az országot csak a harmadik és negyedik helyezett, Nicholas Kimeli és Jacob Krop képviselheti Dohában.

„Nagyon szigorúan vesszük a doppingellenes szabályokat, mi most nem hibázhatunk” – nyilatkozta Mutwii.

Az elmúlt öt évben mintegy hatvan kenyai atlétát szankcionáltak a doppingellenes szabályok megsértése miatt, köztük a 2008-as olimpián 1500 méteren aranyérmes Asbel Kipropot, illetve a 2016-os nyári játékokon a maratoni számban győztes Jemimah Sumgongot, valamint a bostoni és a chicagói maratonon legjobb Rita Jeptoot.

Az idén 5000 méteren a világ legjobbjai közé sorolt Kimeli júniusban futott 12:57 perces ideje ugyanakkor bizakodásra ad okot az AK tisztségviselőinek, hogy a vb-n még így is kell számolni kenyai versenyzővel.

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Vincze Szabolcs.