Atlétikai Eb: Krizsán Xénia bronzérmes ötpróbában!

VINCZE SZABOLCS (Torun)VINCZE SZABOLCS (Torun)
Vágólapra másolva!
2021.03.05. 21:11
null
Krizsán Xénia távolugrás közben (Fotó: MTI)
Remekül taktikázva, óriási hajrával megnyerte az utolsó versenyszámot, így bronzérmet szerzett az ötpróbázó Krizsán Xénia a toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon.

 

A fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság első napján elkezdődtek a női ötpróba küzdelmei. Két magyar is ott volt a tizenkettes mezőnyben, az éremre is esélyes Krizsán Xénia és az élete első felnőttvilágversenyén induló Nemes Rita.

A gátfutás mindkettejüknek remekül kezdődött, Krizsán 8.27-es egyéni csúccsal harmadik lett, Nemes 8.47-tel nyolcadik. A magasugrásban mindketten 177-ig jutottak, ugyanakkor megjegyzendő, hogy Krizsán a második kísérlete után odament a zsűriasztalhoz, és szólt, hogy részéről itt vége. Benne volt a levegőben, ugyanis az MTK Budapest 28 éves versenyzőjének néhány hete megsérült a lábfeje az országos bajnokságon, és mivel azóta sem jött rendbe teljesen, edzőjével egyeztetve valószínűleg nem akart kockáztatni. Szerencséjére a mezőny többi része sem villogott ebben a versenyszámban.

Nem volt nagy a baj, Krizsán a súlylökésnél már újra ott volt a dobókörben, és 14.23-as idei legjobb dobással állt élre az első kísérlete után, majd remek sorozatot követően 14.48-as egyéni csúccsal a második helyen végzett. Csak az olimpiai, világ- és Európa bajnok belga Nafissatou Thiam lökött jobban nála, aki fő esélyesként az élen zárta a délelőttöt. A gyenge kezdés után a harmadik kísérlete már Nemesnek is jól sikerült, 13.72-vel ötödik lett, így az ötpróba első három versenyszáma után Krizsán a harmadik, Nemes a hatodik helyről, azaz nagyon jó pozícióból várta a késő délutáni folytatást.

Este kiderült, hogy a rekortán is elég jól bírja a 7.26 kilós súlygolyó ütését, a férfi súlylökés döntőjében ugyanis a portugál Francisco Belo első kísérletére nemcsak egyszerűen szektoron kívül dobott, a golyó a háló felett átrepülve a futópálya közepén landolt, ahol szerencsére éppen nem tartózkodott senki. Mondjuk, a második kísérlete 21.28 lett, aminek úgy örült, hogy még Lódzban is hallhatták, ahogy kiabál.

Közben Krizsán 610-es ugrással kezdte a távolt, ami nem volt rossz, hiszen a fedett pályás egyéni csúcsa csak tizenegy centivel jobb, de azért olyan jó sem: a hetedik helyen végzett a számban. Örömteli, hogy így is megőrizte a harmadik helyet összetettben, csak immár nem maga elé, hanem maga mögé kellett néznie, mert míg a belga Noor Vidts elszakadt tőle, az osztrák Ivona Dadic tizenöt pontra felzárkózott a negyedik helyre.

A magyar csapatból délután többen is kijöttek szurkolni, és mivel az ötpróba utolsó száma, a 800 méteres síkfutás Krizsán egyik legnagyobb erőssége, minden eddiginél jobb esélye kínálkozott az éremre. Az MTK Budapest versenyzője, Szabó Dezső tanítványa nem is okozott csalódást – taktikusan versenyezve, óriási hajrával egyetlen tizeddel megnyerte az utolsó versenyszámot, és 4644 pontos új egyéni csúccsal harmadik lett összesítésben!

Nemes Rita szintén remekül versenyezve hatodik lett élete első felnőttvilágversenyén, mindössze két ponttal (!) megelőzve a lengyel Paulina Ligarskát.

A belga Thiam toronymagasan szerezte meg a győzelmet, teljesítményéről sokat elmond, hogy 660 centis eredményével távolugrásban is bejutott volna az Európa-bajnoki döntőbe. A dobogó harmadik fokára álló Krizsán Ináncsi Rita ezüstje (1994) és Zsivoczky-Farkas Györgyi bronza (2017) után újra fedett pályás Eb-érmet szerzett a magyar ötpróbának.

Krizsán Xénia (jobbra) (Fotó: MTI)
Krizsán Xénia (jobbra) (Fotó: MTI)

 

KRIZSÁN ELKÉPESZTŐ HAJRÁT VÁGOTT KI NYOLCSZÁZON

– Elképesztő hajrát vágott ki nyolcszázon!
– Először volt lehetőségem arra, hogy felnőttvilágversenyen érmet szerezzek, ezért taktikáznom kellett az utolsó számban – elevenítette fel a történteket Krizsán Xénia. – Osztrák riválisom tizenöt ponttal volt mögöttem, az edzőm azt mondta, okosan kell futnom, mert nem tudtuk, Dodic erősen kezd-e, vagy beáll mögém, és csak a végén erősít bele. Nagy küzdelem volt az elején, és szerencsére elém állt be, így tudtam rá reagálni, és az utolsó körben éreztem, hogy lassult, bennem viszont egyre több erő lett, robbantottam, és lefutottam.
– Az időre nem is figyelt?

– Nem, mert egyetlen emberre kellett koncentrálnom, előrébb már nem tudtam volna kerülni, túl nagy volt az előnye a másodiknak. Utólag úgy gondolom, nem is volt olyan nehéz az utolsó versenyszám, maradt bennem erő. Kifutottam magam, de ha a saját ritmusomban haladhatok, tudtam volna jobbat is.
– A lába nem fájt a távolugrásnál?
– A sarkamat éreztem, ám nem azzal volt a gond, hanem a deszkával: az első két kísérletnél nem értem hozzá, az utolsónál pedig épphogy beléptem, amit sajnálok, mert jobb lett volna nagyobb előnnyel rajthoz állni az utolsó számban.
– Mikor érezte először, hogy meglesz az érem?
– A távolugrás után. Addig nem is foglalkoztam az eredményekkel, viszont láttam, hogy tizenöt pont az előnyöm. Nem sok, de éreztem, hogy meg lehet csinálni!

Wagner-Gyürkés Viktória (Fotó: Földi Imre, archív)
Wagner-Gyürkés Viktória (Fotó: Földi Imre, archív)
„NEM ÉREZTEM KOMFORTOSAN MAGAM”
– Mennyire futotta ki magát az előfutamban?
– Úgy néz ki, jobban, mint gondoltam – válaszolta a 3000 méteren a 10. helyen végző Wagner-Gyürkés Viktória. – Arra számítottam, hogy a döntőre jobban tudok regenerálódni. Egyedül maradtam, de el kellett volna bírnom a riválisokkal, és a közepén nem kellett volna ennyire leszakadnom.
– Más volt a futás, mint egy napja?
– Nem éreztem komfortosan magam, és nem ment annyira. Az első ezer méter még rendben volt, viszont a másodikban nem tudom, miért, de nem tudtam tartani a tempót. Ráadásul valakinek a leszakadt rajtszámába beleléptem matricával felfelé, és vagy tíz körön át ott cuppogott a szöges cipőm talpán... Persze nem ezen múlt, ám nagyon idegesítő volt. A végén nem tudtam kilépni, talán mert éreztem, ez most nem fog összejönni, és nem is tudtam felpörgetni magam.
– Milyen helyre várta magát?
– Úgy voltam vele, a dobogótól a tizenkettedik helyig bármi benne van, és most elég csalódott vagyok, hogy a skála rosszabbik végén végeztem. Jobbra számítottam, az egyéni csúcsomhoz közeli időre, sőt, talán még új rekordot is éreztem magamban. Legalább volt egy jó futásom az előfutamban, és azért arra büszke vagyok, hogy akadályfutóként sík számban Eb-döntőbe jutottam – még akkor is, ha ennél több volt a célom.

36. FEDETT PÁLYÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, TORUN
Férfiak
400 m, előfutam:
47. Huller Dániel (Magyarország) 48.52, nem jutott be az elődöntőbe.
800 m, előfutam:
27. Vindics Balázs (Magyarország) 1:50.40, ...35. Kazi Tamás (Magyarország) 1:51.85, nem jutottak be az elődöntőbe
1500 m. Európa-bajnok: Marcin Lewandowski (Lengyelország) 3:38.06, 2. Jesús Gomes (Spanyolország) 3:38.47, 3. Ignacio Fontes (Spanyolország) 3:39.66, ...7. Szögi István (Magyarország) 3:40.40
Távol: Eb: Miltiadisz Tendoglu (Görögország) 835, 2. Thobias Montler (Svédország) 831, 3. Kristian Pulli (Finnország) 824
Súly. Eb: Tomás Stanek (Csehország) 21.62, 2. Michal Haratyk (Lengyelország) 21.47. 3. Filip Mihajlevic (Horvátország) 21.31
Nők
400 m, előfutam:
39. Nádházy Evelin (Magyarország) 55.11, nem jutott be az elődöntőbe
3000 m. Eb: Amy-Eloise Markovc (Nagy-Britannia) 8:46.43, 2. Alice Finot (Franciaország) 8:46.54, 3. Verity Ockenden (Nagy-Britannia) 8:46.60, ...10. Wagner-Gyürkés Viktória (Magyarország) 9:02.81
Távol, selejtező: 16. Lesti Diana (Magyarország) 618, nem jutott be a döntőbe.
Súly. Eb: Auriol Dongmo (Portugália) 19.34, 2. Fanni Roos (Svédország) 19.29, 3. Christina Schwanitz (Németország) 19.04
Ötpróba: Eb: Nafissatou Thiam (Belgium) 4904 pont, 2. Noor Vidts (Belgium) 4791, 3. Krizsán Xénia (Magyarország, egyesület: MTK; edző: Szabó Dezső) 4644, ...6. Nemes Rita (Magyarország) 4486

A SZOMBATI PROGRAM
10.00:
Hétpróba, 60 m. 10.04: Rúdugrás, férfiak, selejtező. 10.20: 60 m, férfiak, előfutamok (Boros Bence, Illovszky Dominik, Máté Tamás). 10.42: Hétpróba, távolugrás. 11.00: 3000 m, férfiak, előfutam. 11.30: 60 m gát, nők, előfutamok (Kerekes Gréta, Kozák Luca). 12.00: Hármasugrás, nők, selejtező. 12.10: 60 m gát, előfutamok (Baji Balázs, Szeles Bálint). 12.15: Hétpróba, súlylökés. 12.50: 60 m, férfiak, elődöntők. 18.50: Hétpróba, magasugrás. 19.00: 800 m, nők, elődöntő. 19.15: Rúdugrás, nők, döntő. 19.25: 800 m, férfiak, elődöntő. 19.40: Távolugrás, nők, döntő. 19.50: 1500 m, nők, döntő. 20.10: 400 m, férfiak, döntő. 20.25: 400 m, nők, döntő. 20.58: 60 m, férfiak, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik