Atlétikai Eb: apró hibán múlott Kozák Luca döntőbe jutása 100 gáton

VINCZE SZABOLCS (Berlin)VINCZE SZABOLCS (Berlin)
Vágólapra másolva!
2018.08.09. 22:57
null
Kozák Luca döntőbe jutása egy apró hibán múlott (Fotó: Szabó Miklós)
Nem jutottak döntőbe száz méteren női gátfutóink az atlétika Európa-bajnokságon, ami a remekül sprintelő Kozák Lucának csak egy apró hibán múlott.



Tudtuk, tökéletes futás kell.

A női száz méteres gátfutás Európa-bajnoki elődöntőjében Kerekes Gréta és Kozák Luca is rajthoz állt, azzal a különbséggel, hogy míg előbbi már futott egyszer az előfutamban, utóbbi kiemeltként csak az elődöntőben csatlakozott a mezőnyhöz, és mivel nem történt még ilyen vele, kérdés volt, hogyan fogja kezelni. Reálisan nézve a döntőbe jutás bravúr lett volna tőlük, de az is igaz, hogy egyáltalán nem lett volna irreális célkitűzés, így volt miért szurkolni.

A rajtom hibátlan volt, de összeakadtak a lábaim a második és harmadik gát között, belerúgtam a saját térdembe, ami kibillentett az egyensúlyomból, de annyira, hogy azt hittem, alá fogok lendíteni a harmadik gátnak – mondta Kerekes Gréta, miután századra annyit futott, mint az előfutamban, a 13.23-mal pedig nem jutott be az esti döntőbe. – Ennél sokkal jobbra vagyok képes, és bár ez a szezon hullámzó volt, örülök, hogy kijutottam és helytálltam Berlinben. Az volt a célom, hogy jobban sikerüljön ez az Európa-bajnokság, mint a két évvel ezelőtti amszterdami, és ez így is történt."

A 25 éves debreceni gátfutó azért hozzátette, bosszantja a hibázás, és abban is biztos, hogy az edzője sem fog örülni, de jó tanulópénz volt neki ez a világverseny.

Voltak, akik a futamom után könnyes, kipirult szemmel jöttek le a pályáról, én viszont örültem, hogy itt lehettem, élveztem a versenyt – tette hozzá Kerekes. – Mentálisan erősebb lettem Berlinben, ami Belgrád és Amszterdam után még nem volt így. Mosolyogva megyek haza, szerintem nincs mit szégyellnem. Még keményebben fogok készülni a jövő évi glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokságra, ahol nagy céljaim vannak."

Kerekes Gréta úgy érzi, a berlini Eb mentálisan erőssé tette (Fotó: Szabó Miklós)
Kerekes Gréta úgy érzi, a berlini Eb mentálisan erőssé tette (Fotó: Szabó Miklós)

Kozák Luca remekül futott a második elődöntőben, ami akár döntőt is érhetett volna, hiszen pályafutása során harmadszor ért el tizenhárom másodperc alatti eredményt, egy apró hiba miatt azonban lecsúszott a fináléról.

Idén többször is abba a hibába estem, hogy a kiemelt lábam még nem elég gyors – mondta a DSC-SI 22 éves sportolója. – Szinte az összes versenyemen végigrugdaltam a gátakat, idén talán csak kétszer-háromszor futottam végig tökéletesen a távot. Jól rajtoltam, jól is értem be, de a kilencedik gátba sajnos belerúgtam, ha ez a technikai hiba nincsen, szerintem meglett volna a döntő."

Ez valószínű, ugyanis Kozák mindössze két századdal maradt le a fináléról. A hajrában ő is érezte, hogy nagyon szoros lesz a vége, a szeme sarkából érzékelte a finn Nooralotta Nezirit és a lengyel Karolina Koleczeket is.

Most én jöttem ki rosszul a párharcból – tette hozzá Kozák Luca. – Sokat fejlődtem ahhoz képest, hogy két éve, Amszterdamban nem tudtam továbbjutni az előfutamból, pedig akkor sem futottam rosszul magamhoz képest. Huszonkét éves vagyok, és akik az élmezőnyben vannak, idősebbek és tapasztaltabbak. Arra is át kellett állítani az agyamat, hogy nem kell selejtezőt futnom, de összességében nem lehetek elégedetlen, mert nagyon jó ez az idő. Az egész Eb alatt azt mondogattam, hogy én vagyok az a versenyző, aki tökéletes futással döntőbe juthat, de csak tökéletessel. Ezek szerint vagy vészmadár vagyok, vagy reálisan látom a helyzetet."

Kozák Luca még nem fejezte be a versenyzést Berlinben, az utolsó napon pályára lép még a 4x100 méteres váltóban, amely idén kétszer is országos csúcsot futott, és Kozák szerint jó váltásokkal tovább tudnak faragni az időeredményen.

Krizsán Xénia négy szám után a 9. helyen áll hétpróbában Fotó: Szabó Miklós
Krizsán Xénia négy szám után a 9. helyen áll hétpróbában Fotó: Szabó Miklós

Elkezdték az Eb-t hétpróbázóink, Krizsán Xénia és a fedett pályás Eb-bronzérmes Zsivoczky-Farkas Györgyi is, és bár nem sikerült tökéletesen az első versenynap, a négy versenyszámban elért helyezés jó alap a pénteki folytatásra. Pénteken a száztíz gát elődöntőjében rajthoz áll Baji Balázs, akinek a célja egyértelműen a döntőbe jutás.

Minden a világversenyeken megszokott mederben folyik, csütörtök délelőtt egyszer még edzettünk, utána kicsit kikapcsolódott és pihent, ez utóbbi lesz a pénteki program is a verseny előtt – mondta ifj. Tomhauser István, Baji edzője. – Balázs jó állapotban és formában van, a döntőbe jutás ebben a mezőnyben nüanszokon fog múlni. Nem jelent gondot, hogy nem futott az előfutamban, így volt ez két éve, az amszterdami kontinensbajnokságon is."

És ott ezüstérem lett a vége.

2018-AS ATLÉTIKAI EURÓPA-BAJNOKSÁG, BERLIN

Férfiak. 200 m (+0.7). Európa-bajnok: Ramil Guliyev (Törökország) 19.76, 2. Nethaneel Mitchell-Blake (Nagy-Britannia) 20.04, 3. Alex Wilson (Svájc) 20.04. 800 m. Előfutamok: ...23. Kazi Tamás (Magyarország) 1:48.37, nem jutott tovább. 110 m gát. Előfutamok: ...15. Szeles Bálint (Magyarország) 14.07, nem jutott tovább. 400 m gát. Eb: Karsten Warholm (Norvégia) 47.64, 2. Yasmani Copello (Törökország) 47.81, 3. Thomas Barr (Írország) 48.31. 3000 m akadály. Eb: Mahiedine Mekhissi-Benabbad (Franciaország) 8:31.66, 2. Fernando Carro (Spanyolország) 8:34.16, 3. Yohanes Chiappinelli (Olaszország) 8:35.81. Gerely. Eb.: Thomas Röhler (Németország) 89.47, 2. Andreas Hofmann (Németország) 87.60, 3. Magnus Kirt (Észtország) 85.96. Nők. 100 m gát. Eb: Elvira Herman (Fehéroroszország) 12.67, 2. Pamela Dutkiewicz (Németország) 12.72, 3. Cindy Roleder (Németország) 12.77, ...12. Kozák Luca (Magyarország) 12.96, ...20. Kerekes Gréta (Magyarország) 13.23. Rúd: Eb: Ekateríni Sztefanídi (Görögország) 485, 2. Nikoléta Kirjakopulu (Görögország) 480, 3. Holly Bradshaw (Nagy-Britannia) 475. Hétpróba. 100 m gát: ...10. Krizsán Xénia (Magyarország) 13.64, ...17. Zsivoczky-Farkas Györgyi (Magyarország) 13.91. Magas: ...6. Krizsán Xénia 179, ...15. Zsivoczky-Farkas Györgyi 176. Súly: ...7. Krizsán Xénia 13.99, ...8. Zsivoczky-Farkas Györgyi 13.96. 200 m: ...9. Krizsán Xénia 25.05, ...16. Zsivoczky-Farkas Györgyi 25.56. Négy versenyszám után: 1. Katarina Johnson-Thompson (Nagy-Britannia) 4017 pont, Nafissatou Thiam (Belgium) 3930, Carolin Schäfer (Németország) 3848, ...9. Krizsán Xénia 3671, ...17. Zsivoczky-Farkas Györgyi 3546

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik