Vuhanba induló kínai egészségügyi dolgozók kedden a jincsuani repülőtéren (Fotó: AFP)

 

Az Ázsiai Atlétikai Szövetség a napokban bejelentette, hogy a koronavírus miatt törölték a fedett pályás kontinensbajnokságot, amely szintén Kínában, a betegség gócpontjától, Vuhantól 600 kilométerre található Hangcsouban lett volna február 12–13-án.

Mivel az idei tokiói olimpia több sportágának (női kosárlabda, női labdarúgás, ökölvívás) selejtezőtornáját áthelyezték Kínából máshová, sőt a tenisz Fed-kupa egyik selejtezőtornája is Kazahsztánba került a vírus jelentette fertőzésveszély miatt, a Guardian időszerűnek vélte megkeresni a nemzetközi atlétikai szövetséget a közelgő világbajnokság ügyében.

A korábban IAAF néven ismert World Athletics szóvivője szűkszavúan annyit közölt a brit lappal, hogy a helyzetről folyamatosan egyeztetnek az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), az egyes nemzeti atlétikai szövetségekkel, és minden körülményt a lehető legalaposabban mérlegelnek. Döntés az ügyben még nincs, a szervezők továbbra is úgy készülnek, hogy náluk lesz a világbajnokság.

Nanking mintegy 500 kilométerre található a gyakorlatilag karanténba zárt Vuhantól, és közös a remény, hogy a vb-ig hátralévő másfél hónap elegendő lesz a koronavírus terjedésének megfékezésére.