Atlétika: Szögi tudta, hogy megdönthető a 35 éves rekord

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.01.31. 20:00
null
Szögi István Bécsben országos csúcsot futott 1500 méteren (Fotó: ÖLV)
Edzéseken idén olyan jól futott Szögi István, hogy edzője felvetette neki, képes lenne az országos csúcs megdöntésére, és képes is volt.

Szombaton megdőlt a legrégebbi fedett pályás atlétikai magyar csúcs, Szögi István 3:37.55-ös idővel ért célba a bécsi nyílt verseny 1500 méteres döntőjében, amivel megdöntötte Knipl István 1985-ös rekordját (3:39.25). Az eredmény nemcsak Magyarországon számít jónak, vezeti vele a világranglistát is. A versenyző eddig inkább szabadtéren ért el jobb eredményeket, a fedett pályás egyéni csúcsa szombat este előtt 3:44.32 volt még tavalyról, amivel vezette a hazai ranglistát 2020-ban.

„Tavaly volt egy kisebb áttörés az eredményeimben, szabadtéren sikerült három perc negyven másodpercen belül kerülnöm ezerötszáz méteren. Akkor fordult meg a fejemben először, hogy egyszer akár közel kerülhetek az országos csúcshoz is”   –  mondta a Nemzeti Sportnak a veszprémi SVSE 25 éves versenyzője, akinek az elmúlt hetekben annyira jól mentek az edzések, hogy edzője, Stupián Anikó felvetette neki, érdemes lenne megpróbálkoznia a fedett pályás rekorddal, mert a jelenlegi formájában képes lehet megdönteni.

Így aztán Szögi István azzal az elhatározással utazott ki Bécsbe, hogy megpróbálja, és már nyolcszáz méter után úgy érezte, sikerülhet.

„Jól esett a futás, sokat segített, hogy a két iramfutó közül az egyik a csapattársam, Kiss Gergő volt, akinek a jelenléte extra motivációt adott. Erős volt a mezőny, így már az első méterektől tudtam, hogy a lehetőség adott. Egész könnyedén tartottam a tempót és éreztem, hogy sok van még bennem. Szinte vártam, hogy elindíthassam végre a hajrát!    – emlékezett vissza a futó. – Ki kellett várnom a megfelelő időt, nem akartam túl korán beindulni, az utolsó háromszáz méterig vártam, azután viszont mindent beleadtam.”    

Szögi István szerint egyik legnagyobb erőssége az, hogy jól tud alkalmazkodni az adott helyzethez: gyors futásnál is mindig tudja, hova álljon be a bolyban, érzi a tempót, de jól tud helyezkedni lassabb iramú versenyen is, időben kezd el mozgolódni, előzni, és nem fárad el túl korán sem.

A kitartással azért sem lehet gondja, mert korábban hosszútávfutóként szerepelt a viadalokon, 2016-ig jellemzően öt- és tízezer méteren versenyzett. De akkoriban még azt gondolta, az 1500 méter túl rövid neki, mert nincs meg hozzá a sebessége. Szerencsére tévedett, edzője kiszúrta a gyorsaságát, és kiderült, hogy valóban ez a táv áll hozzá a legközelebb. Évek óta egyre jobb eredményeket ér el, tavaly pedig megnyerte az országos bajnokságot is a versenyszámban.

 „Még nem tudom, számomra hol a határ, de igyekszem minden nap, minden edzésen a legtöbbet kihozni magamból –   tette hozzá Szögi. – A szemeim előtt a 3:35.57-es szabadtéri csúcs és a 3:35.00-s olimpiai szint lebeg. Ezt a szintet stabilan szeretném hozni, hogy minél több jó középtávfutója legyen Magyarországnak.”     

„Isti junior és ifjúsági korában nemcsak itthon ért el szép eredményeket öt- és tízezer méteren, hanem a korosztályos világversenyeken is. De közben indult a 4x400 méteres csapatváltókon is, láttam rajta, hogy gyors, és úgy gondoltam, érdemes lenne rövidebb távokon is elindítani. Így jött képbe az ezerötszáz méter. Már az első próbálkozás sikeres volt, megszerette és egyre jobb időket ért el, így láttuk, hogy ez lesz neki az ideális versenyszám. Tavaly már 3:39 körül futott szabadtéren, és mivel idén, fedett pályán jobban futott a nyári edzésekhez képest, gondoltuk, hogy jobb eredményt is érhet el, akár meglehet neki az országos csúcs is. A téli szezont nem akarjuk túlfeszíteni, ez már döntős szint az Európa-bajnokságon, de szabadtéren még jobb lehet, és ha esetleg be tudunk szúrni egy magaslati edzőtábort is a felkészülésbe, szerintem meglehet a 3:35 körül idő is. Ami már az olimpiai ranglistán is sokat ér, fő célunk az olimpiai szereplés” – mondta tanítványáról Stupián Anikó, Szögi István edzője.

Szögi István szerdán Ostravában indul 1500 méteren, és a tervek szerint az országos bajnokságon is rajthoz áll, de mindent annak érdekében tesznek az edzőjével, hogy minél frissebben érkezzen a márciusi, toruni fedett pályás Eb-re, és hogy ott minél jobb eredményt érjen el.

 FEDETT PÁLYÁS BUDAPEST-BAJNOKSÁG  
 2. nap. Férfiak. 200 m:   
1. Wahl Zoltán (Budafoki MTE) 21.90. 800 m:   1. Vindics Balázs (UTE) 1:47.74. 3000 m: 1. Marx Balázs (Győri Atlétikai Club) 8:50.66. Magas:  1. Jankovics Dániel (MTK Budapest) 212. Távol:   1. Pázmándi Dominik (Szolnoki MÁV) 751. Súly: 1. Kovács László (Ikarus BSE) 17.10, Nők. 200 m: 1. Csóti Jusztina (FTC) 24.54. 800 m: 1. Tóth Lili Anna (Bp. Honvéd) 2:09.13. 3000 m: 1. Molnár Léda (Ikarus BSE) 9:39.21.      Magas: 1. Szabó Barbara (UTE) 185. Távol: 1. Lesti Diana (TSC-Geotech) 641. Súly: Veiland Violetta (Maximus SE) 16.35

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik