„Caster Semenya, mint minden női sportoló, jogosult arra, hogy a nők között versenyezzen, anélkül, hogy bármilyen orvosi eszközzel kénytelen lenne a testét megváltoztatni” – írta a sportoló jogi képviselője.

A 27 éves atléta hiperandrogenizmussal küzd. A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

Néhány női riválisa már többször panaszkodott, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta a 800 méteren kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Semenyát. Az IAAF áprilisban közölte, törekszik rá, hogy megoldást találjon a kérdésre, tiszteletben tartsa Semenya jogait, ugyanakkor egyenlő feltételeket biztosítson a versenyeken.

Az új szabályok választás elé állítják a – sokak által interszexuálisnak tartott – dél-afrikai futót: vagy gyógyszerekkel korlátozza a tesztoszteron-szintjét, vagy hosszabb távon indul a továbbiakban, ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteron-szintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Az IAAF már 2015-ben is szabályozni akarta a problémát, de kísérletét a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva megakadályozta. A legújabb szabályváltozást az IAAF tanácsa márciusban hagyta jóvá, és azok november 1-én lépnek hatályba.

Az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült tavalyi tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteron-szintű nők jelentős előnyben vannak a pályán a riválisokkal szemben.