Atlétika: Robles 2016-ban franciaként indulna Rióban

Vágólapra másolva!
2013.08.14. 11:50
Franciaországot képviselve akar indulni a 2016-os riói olimpián a kubai Dayron Robles, a 110 méteres gátfutás 2008-as olimpiai bajnoka és korábbi világcsúcstartója. A 26 éves atléta, aki kegyvesztett lett a szülőhazájában, idén januárban már jelezte, nem akar többé kubai színekben versenyezni, mert úgy érzi, ott nem figyelnek rá eléggé.

A Francia Atlétikai Szövetség (FFA) szóvivője a Moszkvában zajló világbajnokságon azt mondta, valóban egyeztettek már Roblesszel, ugyanakkor egyelőre hivatalosan semmit sem lehet kijelenteni. Az állampolgárság-váltás az atlétikában időigényes folyamat: ha az elhagyni kívánt ország szövetsége nem adja hozzájárulását, a nemzetközi szövetség (IAAF) a szabályok szerint három év után engedélyezi egy sportolónak, hogy más nemzet színeiben versenyezzen.

Márpedig Kuba egyáltalán nem akarja elengedni Roblest. Az atléta a januári kijelentése után júniusban az AS Monaco klublicencével rajthoz állt egy torinói versenyen, s ezzel maga ellen fordította a kubai sportvezetőket.

„Fegyelmi és etikai okokból a továbbiakban nem versenyezhet hazája színeiben semmilyen nemzetközi eseményen – mondta az eset után Alberto Juantorena, a kubai szövetség elnöke, aki a vb-n nem szívesen nyilatkozott a gátfutó ügyéről. – Sajnáljuk, hogy így alakultak a dolgok, de nem szabad elfelejteni, hogy Kuba tette naggyá Dayron Roblest, gyermekkorától fogva egészen az olimpiai bajnoki címig."

Robles 2008-ban futotta a 12.87 másodperces világcsúcsát, amelyet tavaly szeptemberben az amerikai Aries Merritt 12.80-ra javított. Ötkarikás aranyérme mellett kétszer nyert fedett pályás vb-t 60 méter gáton, s a tavalyi londoni olimpián is bejutott a döntőbe, ám ott féltávnál térdsérülés miatt kiállt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik