Atlétika: oroszból moldovai lett az Eb-érmes rúdugró

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2021.12.02. 11:20
null
Angelina Zsuk-Krasznova állampolgárságot váltott (Fotó: AFP)
Állampolgárságot váltott a női rúdugrás 2014-es Európa-bajnoki bronzérmese, az orosz Angelina Zsuk-Krasznova, aki a jövőben Moldova színeiben versenyez a nemzetközi viadalokon.

Országváltását azzal indokolta a 30 éves atléta, hogy szeretne sok versenyen indulni, mert erre kevés lehetősége nyílt a sorozatos doppingbotrányok miatt az orosz sportolókra kirótt szankciók következtében. 2015 novembere óta az ország atlétái csak semleges státuszban indulhatnak nemzetközi eseményeken, és kizárólag azok, akiknek rajtjára egyénileg igent mond a sportági világszövetség (WA) illetékes különbizottsága.

„A jövőben moldovaiként szerepelek – nyilatkozta Zsuk-Krasznova. – Az orosz válogatott hat éve nem indul sehol, így ez az egyetlen lehetőség nekem, hogy versenyezzek. Az Összoroszországi Atlétikai Szövetség már hivatalosan is hozzájárult ahhoz, hogy Moldova színeiben folytassam. Most készülök az új szezonra.”

A TASZSZ szerint 2021-ben Zsuk-Krasznova egyszer állt rajthoz, január 31-én 430 centiméteres eredménnyel lett első egy krasznodari területi viadalon. Nemzetközi megméretésen legutóbb 2015 júliusában vett részt, akkor egy luzerni tornán 440 centiméterrel a hatodik helyet szerezte meg. A 2019-es orosz bajnokságon 461 centiméterrel második lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik