Atlétika: önéletrajzot ír a kétszeres olimpiai bajnok Caster Semenya

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2021.10.05. 16:36
null
Caster Semanya a londoni és a riói olimpián is aranyérmet nyert (Fotó: AFP)
Önéletrajzot ír Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai atléta – írja az MTI.


„Az életem tele volt harcokkal, de javarészt eddig szép volt. A példámon keresztül szeretnék tanítani, felvilágosítani és tájékoztatni arról, hogy a világ hogyan fogadhatja be a másnak születetteket”
– jelentette ki a hiperandrogenizmussal küzdő sportoló.

New York-i kiadója egyelőre nem közölte a könyv megjelenési dátumát.

A női 800 méter londoni és riói aranyérmese nem vett részt idén a tokiói játékokon, mert nem volt hajlandó bevenni azokat a nemzetközi szövetség (WA) által előírt tesztoszteronszint-csökkentő gyógyszereket, amelyekkel elindulhatott volna 400 méteren. Az 5000 méterre pedig nem kvalifikálta magát, noha azon a távon nem kötelező a tesztoszteron-csökkentés.

A WA 2018-ban határozott úgy, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét. Márpedig a háromszoros világbajnok Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt és az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

A 30 éves futó első körben a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely elutasította a keresetét, mint ahogy tavaly a Svájci Szövetségi Bíróság is a fellebbezését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik