Atlétika: kis híján újra megdőlt a maratoni világcsúcsa

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.09.29. 17:52
null
Kenenisa Bekele átszakítja a berlini célszalagot (Fotó: AFP)
Kenenisa Bekele csupán két másodperccel maradt el a maratoni futás világrekordjától: az etióp klasszis 2 óra 1 perc 41 másodperces eredménnyel nyerte meg a vasárnap megrendezett berlini maratonit (BMW Berlin Marathon).

 

Az érvényben lévő világcsúcsot (2:01:39) a kenyai Eliud Kipchoge csupán egy évvel ezelőtt futotta – arra a rekorddöntésre négy évet kellett várni. Kipchoge csúcsa, akárcsak a korábbi hat világrekord, szintén Berlinben született.

„Nagyon sajnálom, nem volt szerencsém. De meg tudom csinálni, nem adom fel!” – mondta vasárnapi célba érkezése után, minden idők második legjobb maratoni eredményének birtokában az 5000 és 10 000 méter 37 esztendős olimpiai és világbajnoka.

Kipchoge ezúttal nem volt ott a mezőnyben, ő gőzerővel készül a még jobb eredményre – október 12-én Bécsben két óra alá akarja szorítani a versenyszám világcsúcsát.

Bekele – akinek korábbi legjobbja (2:03:03) is a berlini versenyen született 2016-ban – fél távnál egy másodperccel „előzte” a világcsúcsrészidőt, 30 kilométernél viszont egy perccel rosszabbul állt, és az erős hajrá nem volt elég e „hátrány” teljes ledolgozásához.

Bekele mögött két honfitársa végzett: Birhanu Legese 2:02:48-cal lett második – ez minden idők harmadik legjobb eredménye –, Sisay Lemma 48 másodperccel később ért be harmadikként.

A nőknél a szintén etióp Ashete Bekere nyert sprintbefutóval (2:20:14).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik