Ilja Ivanyuk is ott lesz a belgrádi fedett pályás atlétikai vb-n (Fotó: Getty Images)

 

A WA döntése értelmében Laszickene címvédőként ott lehet március 18–20-án Belgrádban, a fedett pályás világbajnokságon. A szombaton nyilvánosságra hozott listán rajta kívül ott van többek között az olimpiai ezüstérmes rúdugró, Anzselika Szidorova és a vb-bronzérmes magasugró, Ilja Ivanyuk.

Az engedélyhez az adott sportolónak rendszeresen negatív doppingmintát kell adnia és a múltban sem lehetett semmilyen tiltott szerrel összefüggő ügye. Semlegesként indulhat a nemzetközi porondon, s a versenyeken adott esetben nem húzzák fel neki az orosz zászlót, illetve nem játsszák le a himnuszt.

A WA az év folyamán várhatóan további jelentkezők beadványát fogadja majd el, Oroszország azonban legfeljebb húsz atlétát nevezhet az év nagy viadalaira, a fedett pályás, illetve a júliusi, eugene-i szabadtéri vb-re, valamint az augusztusi, müncheni Európa-bajnokságra.

Az orosz szövetséget 2015 végén tiltották el a McLaren-jelentés által feltárt, rendszerszintű doppingolás miatt, azóta csak azok az orosz versenyzők indulhatnak atlétikai versenyeken, akik erre a WA-tól külön engedélyt kapnak.

A WA elnöke, Sebastian Coe decemberben úgy nyilatkozott: arra számít, hogy 2022-ben felfüggesztik az oroszok eltiltását.