Atlétika: Érmet nyerhettem volna Tokióban – Usain Bolt

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.11.17. 09:27
null
Usain Boltnak nagyon hiányzik a versenyzés (Fotó: AFP)
A 2017-ben visszavonult sprinterlegenda, Usain Bolt úgy érzi, a tokiói olimpián még mindig fel tudott volna állni a dobogóra, sőt, akár az aranyérmet is meg tudta volna szerezni.


Legendaként vonult vissza az atlétikától a jamaicai sprinter, Usain Bolt, aki páratlan karrierje során nyolc olimpiai és tizenegy világbajnoki aranyérmet szerzett. Sőt, állítása szerint többet is tudott volna, ha a 2017-es londoni világbajnokság után nem dönt úgy, hogy visszavonul. A legszívesebben ugyanis ott lett volna a nyári tokiói olimpián, és nemcsak a lelátón.

„Nagyon hiányzik a versenyzés, bárcsak ott lehetettem volna! – mondta az AFP hírügynökségnek a 35 éves Bolt, aki 2004 és 2016 között négy olimpián képviselte Jamaicát. – Nehéz volt nézni tévén az eseményt, hiszen én ezekért a pillanatokért élek.”

A 100 méteres síkfutás döntőjét Tokióban Lamont Marcell Jacobs nyerte meg 9.80-nal, aki utána Olaszország csapatával a 4x100 méteres váltóban sem talált legyőzőre, és az eredményeket látva Bolt úgy érzi, még most is oda tudott volna érni a dobogóra, sőt, a felső fokára is.

„A pályafutásom vége felé az edzőm egyszer azt mondta nekem, hogy nem az ellenfeleim lettek gyorsabbak, hanem én lettem lassúbb. Addig ezt nem így fogtam fel, de igaza volt – emlékezett vissza. – Mert ezek tények, a legtöbben tényleg nem futottak gyorsabban semmivel, én viszont éveken át toltam ki a korlátaimat, így törvényszerű, hogy egy idő után elkezdtem visszaesni. De 9.80-ra még akkor is képes voltam.”

A SZURKOLÓKNAK PÓZOLT
Usain Bolt ma is szívesen fotózkodik a rajongókkal, és bár nem szereti, ha arra kérik, mutassa be a híressé vált pózt, amellyel a győzelmeit ünnepelte, nem utasít vissza senkit.

„Bevallom, nem mindig örülök, ha erre kérnek, bár azért nem mondom, hogy idegesít. Sőt, megértem, mert végül is magamnak köszönhetem az egészet – mondta nevetve Bolt.Az emberek pedig élvezik, hiszen mindig is nekik pózoltam, erre a mozdulatra mindig emlékezni fognak. Úgyhogy ma is megcsinálom, ha kérik, mert nem az a lényeg, én élvezem-e, hanem az, hogy őket boldoggá teszi.”

A jamaicai sztár utolsó olimpiáján, Rióban 9.81-gyel nyert, majd utolsó versenyén, a londoni világbajnokságon 9.95-tel lett harmadik. Saját bevallása szerint még maradhatott volna a pályán, de addigra teljesen elvesztette a motivációját, igazából már a riói olimpia után is csak a szurkolók miatt marad még egy évig, és szenvedte végig a felkészülést. A motiváció hiánya miatt nem tudta rávenni magát arra sem, hogy kiharcolja a tokiói részvételt, hiszen nehéz célt találni, ha már mindent elérsz a sportágadban.

Usain Bolt a 2009-es berlini világbajnokságon állította fel a ma is élő világcsúcsot 100 (9.58) és 200 (19.19) méteres síkfutásban, és úgy látja, ezeket a rekordokat senki sem fenyegeti.

„Senkit sem látok a jelenlegi generációból, aki megdönthetné a rekordjaimat. Azt hiszem, még jó néhány év, amíg jön valaki – folytatta Bolt, aki háromgyerekes apukaként is szívesen vállal szerepet az atlétika népszerűsítésében világszerte, de a nemzetközi szövetség (World
Athletics) elnöke nem lenne.  – Nem vágyom rá, mert rengeteg munkával és stresszel jár.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik