Atlétika: doppingolás miatt eltiltották a Rotterdam Marathon kétszeres kenyai győztesét

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.10.20. 15:15
null
Kipserem célba érése a 2016-os Rotterdam Marathonon (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó testülete, az AIU hároméves eltiltást rótt ki a kenyai Marius Kipseremre.

 

A 34 éves maratonfutónak versenyen kívül, augusztus közepén levett mintájában a doppinglistán szereplő EPO használatát mutatták ki. A sportág tisztasága felett őrködő testület a csütörtöki közleményében kiemelte: Marius Kipserem először tagadta, hogy doppingolt volna, de arra semmilyen magyarázattal nem tudott szolgálni, hogy a tiltott szer miként került a szervezetébe. A kenyai sportoló múlt héten aztán elismerte vétségét, és vállalta annak következményét. Emiatt egy évvel csökkent a versenyzési jogának szabályok szerint négyéves felfüggesztése.

Kipserem eredményeit a pozitív tesztet követően törölték, az elmarasztaló döntés alapján pedig 2025. szeptember 22-ig nem versenyezhet.

A kenyai hosszútávfutó kétszer bizonyult a legjobbnak a Rotterdam Marathonon, másodjára, 2019. áprilisában 2:04:11 óra alatt teljesítette a távot, mellyel tízéves pályarekordot döntött meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik