Atlétika: doppingvétség miatt eltiltották az olimpiai ezüstérmest

Vágólapra másolva!
2021.01.08. 18:17
null
Felfüggesztették Luvo Manyonga versenyzési jogát (Fotó: AFP)
Doppingvétség miatt átmenetileg felfüggesztette Luvo Manyonga olimpiai ezüstérmes, világbajnok távolugró versenyzési jogát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó testülete (AIU).

Az AIU pénteken számolt be döntéséről, hozzátéve, hogy a dél-afrikai atléta azért kapta a büntetést, mert megsértette a holléti nyilvántartás vezetésére vonatkozó előírásokat.

A pénteken harmincéves Manyonga a 2016-os riói olimpián nyert ezüstérmet, és egy évvel később Londonban lett világbajnok.

A holléti nyilvántartás vezetésében elkövetett hibák, illetve doppingellenőrzések elmulasztása miatt az utóbbi időben több sztáratlétát is elmarasztaltak, köztük a 100 méteres síkfutásban világbajnok Christian Colemant, aki két évre szóló eltiltása miatt nem indulhat a tavalyról idénre halasztott tokiói nyári olimpián.

A sportolóknak rendszeresen vezetniük kell, hogy hol tartózkodnak, és az előre be nem jelentett mintavételeknél vagy ellenőrzéseknél is rendelkezésre kell állniuk. Ha egy éven belül háromszor nem elérhetők, az doppingvétségnek minősül, ami egy vagy két évre szóló eltiltást vonhat maga után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik