Az MSÚSZ honlapján olvasható közlemény szerint a szövetségnek már csak „Gyulai István emléke miatt is kötelessége kifejezni szakmai véleményét és a veszélybe került budapesti világbajnokság ügye mellé állni”.

„A sportmédia képviselőiként a világot járva mindenütt tapasztaljuk Budapest, a budapesti rendezvények, sportviadalok népszerűségét, jövő februárban pedig több mint száz ország mintegy háromszáz sportújságíróját látjuk majd vendégül a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) kongresszusán és az AIPS Médiadíjak gáláján. Gyulai István, minden idők egyik legkiválóbb magyar sportújságírója ennek a szervezetnek, az AIPS-nek volt a főtitkára, mielőtt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára, emblematikus vezetője lett” – fogalmazott az elnökség, hozzátéve, a 2006-ban elhunyt Gyulai István korábbi erőfeszítéseinek is köszönhető, hogy kézzel fogható közelségbe került a budapesti vb megrendezése.

Budapest tavaly kapta meg a 2023-as vb rendezésének a jogát, jelenleg viszont még nem tudni, hogy a főváros új vezetése hozzájárul-e a vb-hez szükséges stadion megépítéséhez. Karácsony Gergely főpolgármester múlt szerdán, miután részt vett a kormányülésen, a Csepel-szigeti atlétikai stadion építéséről és az atlétikai világbajnokságról közölte: azt kérte a kormánytól, hogy a fővárosi önkormányzat részletesebben tudjon tájékozódni a beruházásokról és a kabinet várja meg a közgyűlés november végi ülését. Hozzátette, alaphozzáállásuk nem támogató, de egy ilyen fajsúlyú beruházás tekintetében „fontos minden körülményt mérlegre tenni”.

A bizonytalan helyzet miatt elsőként Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó indított közösségi kampányt a világbajnokság támogatásáért, melyhez már több mint tízezren csatlakoztak, köztük klasszis sportolók.

Több sportág hazai szövetsége szintén közleményben biztosította támogatásáról a kezdeményezést, valamint a Nemzet Sportolói kérték közösen Budapest új vezetőit, hogy járuljanak hozzá a „Nemzetközi Atlétikai Szövetség által Budapestnek ítélt 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez”.

A TELJES KÖZLEMÉNY VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL:

KÖZLEMÉNY
A 2023-as budapesti atlétikai vb melletti kiállásról

Budapest, 2019. november 11.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége ezúton fejezi ki, hogy támogatja a már elnyert 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését, sajnálja, hogy a régóta zajló szakszerű előkészítő munka közben politikai okokból bizonytalanság lépett föl az ügyben, továbbá kéri a Fővárosi Közgyűlés tagjait és mindazokat, akik tehetnek a vb sikeres megrendezéséért,hogy mérlegelve a visszalépéssel járó anyagi és erkölcsi veszteségeket, valamint az észak-csepeli létesítményfejlesztéssel és a valaha volt legnagyobb hazai sportesemény megszervezésével járó rövid és hosszabb távú előnyöket, segítsék a „Budapest 2023” ügyét.

A magyar sport történetében se szeri, se száma az elszalasztott nagy lehetőségeknek. Nem szeretnénk, a budapesti atlétikai vb is ezeknek a meg nem valósult álmoknak a számát gyarapítaná, sokkal inkább örülnénk, ha az elmúlt években elnyert és megrendezett, hatalmas és pozitív nemzetközi visszhangot kiváltó hazai világversenyek sorában elérkeznénk az atlétikai vb-hez, mint az eddigi legnagyobb nyilvánosságot hozó budapesti eseményhez.

A sportmédia képviselőiként a világot járva mindenütt tapasztaljuk Budapest, a budapesti rendezvények, sportviadalok népszerűségét, jövő februárban pedig több mint száz ország mintegy háromszáz sportújságíróját látjuk majd vendégül a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) kongresszusán és az AIPS Médiadíjak gáláján. Gyulai István, minden idők egyik legkiválóbb magyar sportújságírója ennek a szervezetnek, az AIPS-nekvolt a főtitkára, mielőtt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára, emblematikus vezetője lett.

Az ő erőfeszítéseinek is köszönhető, hogy mára kézzel fogható közelségbe került a budapesti vb. A sportújságírók családjának Gyulai István emléke miatt is kötelessége kifejezni szakmai véleményét és a veszélybe került budapesti világbajnokság ügye mellé állni.

Az MSÚSZ elnökségének egyhangú döntését képviselve:
Szöllősi György elnök, az AIPS Europe alelnöke és Novotny Zoltán tiszteletbeli elnök