Illusztráció: AFP

A kelet-afrikai ország ígéretet tett, hogy a következő öt évben kiemelten foglalkozik majd atlétái doppingolásának megfékezésével és erre ötmillió dollárt (majdnem kétmilliárd forintot) hajlandó fordítani.

„Nem fogjuk megengedni, hogy etikátlanul doppingoló egyének tönkretegyék Kenya hírnevét” – tette közzé pénteken Twitter-oldalán Ababu Namwamba kenyai sportminiszter.

A WA antidopping-bizottsága megerősítette, hogy megkapta az egyik legeredményesebb futónemzet kérvényét, de még nem adott ki hivatalos álláspontot. A WA várhatóan jövő heti római tanácsülésén dönt az ügyben. Kenya helyzete a doppingbotrányai miatt eltiltott oroszokéhoz hasonló, ezért számolhat a tokiói olimpia atlétikai viadalain tíz érmet – közte négy aranyat – nyerő afrikai ország a büntetéssel.

Kenya jelenleg az A-kategóriás országok listáján szerepel a WA doppingellenes szabályzata alapján, ennek értelmében sportolóinak minden nagyobb világverseny előtt legalább három alkalommal kell részt venniük előre be nem jelentett vizelet- és vérvizsgálaton – versenyen kívül.   

Kenyának jelenleg 55 eltiltott atlétája van és további nyolcat függesztettek fel ideiglenesen az elmúlt pár hónapban. Köztük van a 2021-es Boston Marathonon győztes Diana Chemtai Kipyokei és Betty Wilson Lempus. Őket bizonyítékok meghamisításával és a fegyelmi eljárás akadályozásával is vádolják, miután 2021-ben pozitívnak bizonyult a tesztjük triamcinolonra, az amúgy az asztmás megbetegedések kezelésére használt, az oxigénfelvevő képességet javító tiltólistás szerre.

Csak ez év eleje óta már több mint húsz kenyai atlétát marasztaltak el doppingvétség miatt.