Tovább nyílik az olló – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.02.02. 00:16

Szinte hihetetlen, a Premier League klubjai 922 millió eurót költöttek a januári átigazolási időszakban, háromszor annyit fordítva labdarúgók igazolására, mint a másik négy topliga (német, olasz, spanyol, francia) együttvéve. Az angol élvonalban tapasztalható, a korábbi éveket is felülmúló költésre egy könyvvizsgáló cég szakértője adta meg a magyarázatot: e szerint csak a PL-ben növekedtek a médiajogokból származó bevételek, továbbá a tulajdonosi tőkeerő is nőtt.

Mégis, a csaknem egymilliárd euró felfoghatatlanul nagy összeg. Ennek cirka egyharmadát (359.5 millió) a Chelsea költötte. A klub talán legjobb példa a tulajdonosi tőkeerő növekedésére, az amerikai Todd Boehly 2022 tavaszán vásárolta meg a londoniakat Roman Abramovicstól, s a konzorcium vezetője a nyáron sem fogta vissza magát, 280 millió eurót költött igazolásokra. Az idén minden idők legdrágább januári transzferei közül a PL-ben jelenleg a középmezőnyhöz tartozó (!) Chelsea adja a második és harmadik helyezettet: Enzo Fernández 121 millióért érkezett a Benficától, Mihajlo Mudrikért is adtak a Sahtarnak százmilliót (a rekordot a brazil Philippe Coutinho Liverpoolból Barcelonába távozása jelenti 2018-ban 135 millióért). Az argentin középpályásról legalább elmondható, hogy világbajnok, a szintén 22 éves ukrán támadóról annyit tudni, nagy tehetség, akárcsak a spanyol Atléticótól 11 millió euróért kölcsönvett portugál Joao Félix – igaz, a 23 éves csatárról nem lehet azt mondani, hogy megérné a pénzét, sőt, ha így folytatja, belesüppedhet az örök tehetség kategóriába. A nagy bevásárlók közül a Barcelona a pénzügyi fair play miatt nem ugrálhat, a Real Madrid pénzét a stadionépítés emészti fel, míg a PSG tőle szokatlanul mértéktartó – ez a kifejezés korábban nem volt értelmezhető Párizsban... –, senkit sem igazolt.

Mi következhet abból, hogy a PL állva hagyta Európát? Odaát a klubok kispadja hosszabb lesz, ami perdöntő az idény végén, továbbá a tőkeerő a futballisták jövedelmében is megjelenik, ergo az angol élvonalban nőnek a fizetések, még inkább érdemes lesz a ködös Albionba igazolni. Ezzel együtt az onnan érkezők fizetési igénye a csatornán innen nehezen értelmezhető, ám ez legyen az érintettek keserve.

A mienk meg az, hogy tovább nyílik az olló...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik