Gerrardnak nem jön be az ABBA – az Arsenal ezzel verte a Chelsea-t

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.07. 15:05
null
Az Arsenal nyerte meg az angol Szuperkupát (Fotó: AFP)
Az angol Szuperkupában debütált az ABBA-rendszer, az Arsenal az új tizenegyespárbaj-formátumban múlta felül a Chelsea-t. A Liverpool-ikon Steven Gerrardnak jobban tetszett a korábbi lebonyolítási rendszer. És önnek?

Mint ismert, idén nyáron a korosztályos nemzeti tornákon kezdték el tesztelni az úgynevezett ABBA-rendszert, amelynek lényege, hogy a teniszben megszokott tie-breakhez hasonlóan az elsőként rúgó csapat után kétszer az ellenfél jön, majd kétszer a kezdő, és ez egészen addig tart, amíg az egyik fél a másik fölé kerekedik.

Az új rendszert azért hozták létre, hogy csökkentse a tizenegyespárharcot kezdő csapat előnyét, hiszen lélektanilag a másodikként rúgón van a nagyobb teher, mert a rontásával kieshet a csapat. Egy tanulmány szerint az elsőként rúgó csapat az esetek 60 százalékában vette sikerrel az eddigi párbajokat.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik tizenegyespárbaj-formátum a jobb?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Chelsea számára nem alakult fényesen az új rendszer angliai debütálása, mert Cahill még belőtte a tizenegyesét, Walcott és Nacho Monreal válasza után az Arsenal fordított, majd a Chelsea kapusa, az előtte két tizenegyesnél hárítani próbáló Courtois állt a labda mögé, aki azt a léc fölé vágta. Courtois hibáját Álvaro Moratáé követte, és mivel Oxlade-Chamberlain és Giroud sem rontott, az Arsenal 4–1-re megnyerte a szétlövést.

Persze olyan még sohasem fordult elő, hogy valami újítás mindenkinek a tetszését elnyerje, a korábbi angol válogatott középpályásnak, Steven Gerrardnak például jobban kedvére volt a korábbi rendszer.

„A régi formátumunkat szerettem. Nagyon izgalmas és intenzív volt. Ennél ha most elsőként kihagyod – ami értékesítés esetén előnyt jelentene ugye –, a másik csapat pedig belövi az első kettőt, akkor kettő-nullára vezet, ami nagy előny a másodikként rúgónak” – vélekedett a televíziós szakkommentátorként ténykedő Gerrard.

A korábbi angol szövetségi kapitány, Glenn Hoddle hozzátette: „Most már kétszer is meg kell gondolni, elsőként szeretnél-e rúgni.”

„Ha kihagyja az ellenfél, akkor nekünk van két lehetőségünk betalálni, úgyhogy megadjuk nekik inkább a lehetőséget, hogy ők kezdjenek?”
– tette fel a kérdést.

Természetesen a közösségi médiában is elszabadultak a gondolatok, és ahogyan az várható volt, sorra jöttek a hasonló nevű svéd popcsapatra történő utalások, melyek között volt Waterlooser – a belga Thibaut Courtois hibájára utalva – , de a legnépszerűbb így is a The Winner Takes It All volt, hiszen bármilyen is a rendszer, a győztes mindent visz ezúttal is.

ANGOL SZUPERKUPA (COMMUNITY SHIELD)
Arsenal–Chelsea 1–1 (0–0) – 11-esekkel 4–1
London,
Wembley Stadion, 83 325 néző. Vezette: Madley
ARSENAL: Cech – Holding, Mertesacker (Kolasinac, 33.), Monreal – Bellerín, Elneni, Xhaka, Oxlade-Chamberlain – Welbeck (Nelson, 87.), Iwobi (Walcott, 66.) – Lacazette (Giroud, 66.). Menedzser: Arsene Wenger
CHELSEA: Courtois – Azpilicueta, David Luiz, G. Cahill – Moses, Fabregas, Kanté, Alonso (Rüdiger, 78.) – Willian (Musonda, 72.), Batshuayi (Alvaro Morata, 74.), Pedro. Menedzser: Antonio Conte
Gólszerző: Kolasinac (82.), ill. Moses (46.)
Kiállítva: Pedro (80.)

A mérkőzés tudósítását ide kattintva olvashatja!

Így debütált az ABBA-rendszer Angliában

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik