Premier League: jönnek az ideiglenes cserék – sajtóhír

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.01.19. 09:17
null
Eric Bailly az FA-kupa előző kiírásának elődöntőjében szenvedett ijesztő sérülést (Fotó: AFP)
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) lehet a világ első profi ligája, ahol bevezetik az ideiglenes cseréket – adta hírül a The Times. A PL vezetősége a részvényesekkel és a klubokkal folytatott hétfői megbeszélésen jelentette be a tesztidőszakot, amely már a jövő héten elkezdődik. Az ideiglenes cseréket fejsérülések esetén lehet alkalmazni.

 

A The Times mellett a The Athletic is beszámolt a bevezetés előtt álló szabályról. Sőt, utóbbi lap már 2019 szeptemberében hírt adott a tervezetről. Az elképzelésből most lehet valóság, a Premier League vezetősége ugyanis megkapta a labdarúgás szabályalkotó testületének (IFAB) hozzájárulását a teszteléséhez.

De miről is lenne szó?

A szabály szerint mindkét klub kijelölhetne két cserét meccsenként, akik a pályán lévő társ/társak agyrázkódásgyanús fejsérülése esetén léphetnének pályára. Ugyanerre a periódusra az ellenfél is cserélhetne – így küszöbölnék ki, hogy egy mérkőzés hajrájában egy újonnan beállt ember frissessége befolyásolhassa a játékot. A cserék nem számítanának bele a három normál cserébe. A játékosok azonnal lejönnének, ha az orvosi stáb jelzi, a sérült labdarúgó rendben van, vissza tud állni.

Mikortól?

A The Times azt írja, már a jövő héttől életbe lép a szabály, amelyet az idény végéig tesztelhetnek a PL-ben. Erről hétfőn, a befektetőkkel és a klubvezetőkkel folytatott egyeztetésen tett bejelentést a Premier League igazgatósága.

A lehetséges szabálymódosításról decemberben szavazhattak a klubok, az elvi megállapodás már akkor megszületett. A PL akkor közleményben jelezte:„A játékosok jólléte prioritás a Premier League és a klubok számára. A liga arra törekszik, hogy olyan protokollt tudjon bevezetni, amely lehetővé teszi csapatonként legfeljebb két ideiglenes csere alkalmazását, és az ellenfél oldalán biztosítja, hogy ezzel megegyező számú cserejátékost használhasson.”

A fentiek alapján a decemberi tervek maradéktalanul megvalósulhatnak.

Jiménez szerencsétlen sérülésénél nem volt opció a Wolves-játékos pályán maradása, ugyanakkor a másik fél, David Luiz még visszatért a játékban (Fotó: AFP)
Jiménez szerencsétlen sérülésénél nem volt opció a Wolves-játékos pályán maradása, ugyanakkor a másik fél, David Luiz még visszatért a játékban (Fotó: AFP)

Miért pont most?

Nagy-Britanniában az elmúlt időszakban kifejezetten komolyan veszik a fejsérülések kérdését. November végén Raúl Jiménez koponyatörése borzolta az idegeket. Az ütközés másik résztvevője, David Luiz bekötözött fejjel még visszatért a pályára, igaz, a meccset ő sem játszotta végig. A nyári FA-kupa-elődöntőben Eric Bailly miatt élhettek át aggasztó pillanatokat a sportrajongók. A Manchester United védője a Chelsea elleni találkozón előbb Kurt Zoumával fejelt össze, majd hosszas ápolás után, láthatóan még szédelegve visszatért a pályára, hogy néhány pillanattal később egy újabb fejesnél csapattársával, Harry Maguire-rel ütközve ismét a földön maradjon. Végül nyakmerevítővel, hordágyon hagyta el a Wembleyt…

Ezen jelenetek is gyorsították a folyamatot.

Az új szabállyal a Jiménezéhez hasonló eseteket ugyan nem lehet elkerülni, de azt, ami Baillyvel történt, igen. A futballistának ugyanis nem kell az egyenlő létszám miatt kockáztatni és visszatérni a pályára úgy, hogy nincs jól.

Nem ez az első fejsérülésekkel kapcsolatos óvintézkedés.

2020 februárjában 12 éves kor alatt tiltották be a fejelést a britek. A döntést a Glasgow-i Egyetem kutatására alapozzák, amely kimutatta a tevékenység káros hatásait. Állításuk szerint a fejelés agyi traumát eredményez, amely később akár demenciához is vezethet. A kutatás alapján az egykori futballisták három és félszer nagyobb eséllyel küzdenek ilyen jellegű problémákkal.

Az akkori közlemény szerint az U12-esek edzésein egyenesen tilos fejeltetni a gyerekeket, míg az U18-asok között ajánlott kordában tartani az ilyen gyakorlatok számát. A döntés Skócia, Észak-Írország és Anglia korosztályos bajnokságaira vonatkozik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik