Iksz a liverpooli derbin, az Everton marad a tabella élén!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.17. 13:24
null
Calvert-Lewin volt (ismét) a levegő ura (Fotó: AFP)
Döntetlent játszott egymással az Everton és a Liverpool az angol Premier League 5. fordulójának szombat délutáni nyitó mérkőzésén. A nagyon izgalmas, 2–2-es végeredményt hozó Mersey-parti derbivel tovább folytatódott az Everton tízéves nyeretlenségi sorozata a városi rivális ellen, ám Carlo Ancelotti csapata a megszerzett egy ponttal a tabella élén marad.

ANGOL PREMIER LEAGUE
5. FORDULÓ
EVERTON–LIVERPOOL 2–2 (1–1)
Liverpool, Goodison Park. Vezette: Oliver.
Everton: Pickford – Coleman (Godfrey, 31.), M. Keane, Mina, Digne – Doucouré (Iwobi, 78.), Allan, André Gomes (G. Sigurdsson, 73.) – James Rodríguez, Richarlison – Calvert-Lewin. Menedzser: Carlo Ancelotti.
Liverpool: Adrián – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk (Gomez, 12.), Robertson – Fabinho (Wijnaldum, 92.), Thiago Alcantara, Henderson – Mané, Firmino (Diogo Jota, 78.), Szalah. Menedzser: Jürgen Klopp.
Gólszerző: M. Keane (19.), Calvert-Lewin (81.), ill. Mané (3.), Szalah (72.)
Kiállítva: Richarlison (90.)
KÉSŐBB
16.00: Chelsea–Southampton (Tv: Digi Sport1)
18.30: Manchester City–Arsenal (Tv: Spíler1) – élőben az NSO-n!
21.00: Newcastle United–Manchester United (Tv: Digi Sport2) – élőben az NSO-n!

Az Aston Villától elszenvedett 7–2-es vereség Jürgen Klopp szerint gigantikus pofont jelentett Liverpoolnak, amire lehet, szüksége is volt csapatának – a címvédő az Everton elleni derbit látványosan összeszedettebben, agresszívan kezdte. No meg góllal. A 3. percben Andy Robertson indult meg a bal oldalon, jól gurított vissza, Sadio Mané pedig kíméletlenül a léc alá lőtt (0–1).

A listavezető Everton úgy tűnt, teljes sokkhatás alatt áll, és a Liverpool hamarosan újabb gólt szerezhetett volna, csak a helyzetbe kerülő Virgil van Dijket elütötte Jordan Pickford. Van Dijk megsérült (le is kellett cserélni), viszont lesről indult a VAR-egység szerint, így az utána történt szabálytalanságot nem vették figyelembe. Sem gól, sem les, sem tizenegyes (sem Van Dijk)!

Mané gólja

Pickford vs. Van Dijk

Az Everton lassacskán összeszedte magát a rossz kezdés után, a remek formában futballozó Dominic Calvert-Lewin megtornáztatta Adriánt, de a helyzetet követő szögletet már nem úszta meg a Liverpool. A 19. percben James Rodríguez csavarta be a szögletrúgást, Michael Keane erős fejesét pedig nem tudta menteni a Liverpool kapusa (1–1)!

Az első félidő második fele elég kiegyenlített mérkőzést hozott, bár a Liverpool volt veszélyesebb és játszott jobban, Pickfordnak egy nagy védést is be kellett mutatnia Trent Alexander-Arnold szabadrúgásánál, Sadio Mané a kapu mellé lőtt egy nagy helyzetet, Thiago meg több távoli lövéssel veszélyeztetett. Az Everton is kényszerűségből cserélt, a „kékek” legutóbbi (2010-es) derbisikerénél is pályán levő Seamus Coleman sérült meg, a Norwichtól igazolt Ben Godfrey váltotta. A játék képével a Liverpool, az egál félidei eredménnyel az Everton lehetett elégedettebb.

A második félidő két pontatlan Liverpool-lövéssel és egy Everton-helyzettel indult: James Rodríguez csodálatos passzt adott a bal szélen beinduló Lucas Digne-nek, ő centerezett, Calvert-Lewin elől azonban Adrián menteni tudott. A 60. percben megint James „intett a varázspálcával”, remek beívelésére Richarlison érkezett, ám fejjel a kapufát találta el!

Az Everton a második félidőben egyenrangú partner volt, mégis a Liverpool fordult előnnyel a hajrára: a 72. percben Yerry Mina rossz helyre szabadított fel, Mohamed Szalah remek technikai megoldással egyből lőtt, a labda pedig kikötött a jobb alsó sarokban. Ez volt Szalah 100. találata a Liverpool mezében! (1–2)

A házigazdát padlóra küldhette volna a Liverpool, ám Pickford két nagy védést is bemutatott, majd jött Dominic Calvert-Lewin és az ötödik bajnokiján is gólt szerzett – 1938 óta először sikerült az idény első öt mérkőzésén betalálnia egy Everton-játékosnak! A 82. percben Alexander-Arnold képtelen volt levédekezni a hazaiak szárnytámadását, Digne adott balról középre, Calvert-Lewin messze túlugrotta a Liverpool belső védőit és precízen a kapu jobb oldalába fejelt (2–2).

Az utolsó percekre úrrá lett az őrület a pályán: Richarlison piros lapot kapott egy borzalmasan csúnya „szerelési kísérletért” (az idézőjel nagyon is indokolt), Jordan Henderson egy visszagurítás után betalált a megfogyatkozott Everton kapujába, de a VAR-egység visszanézte az esetet, Michael Oliver pedig nem adta meg a gólt! A VAR-szobában ülők lest láttak…

A slusszpoén az lett volna, ha ezek után az Everton nyer, de a 97. percben James szabadrúgása után Adrián kezében kötött ki a visszastukkolt labda. Az Everton tízéves nyeretlenségi sorozata folytatódott a Liverpool ellen, ám a derbin megszerzett ponttal megőrizte veretlenségét és biztosan a tabella élén marad Carlo Ancelotti csapata az 5. fordulót követően is!

AZ ÁLLÁS
1. Everton54114–7+713
2. Liverpool531113–130 10
3. Aston Villa3311–2+99
4. Leicester City43112–7+59
5. Arsenal4318–5+39
6. Tottenham421112–5+77
7. Chelsea421110–6+47
8. Leeds United42119–8+17
9. Newcastle42116–5+17
10. West Ham4228–4+46
11. Southampton4225–6–16
12. Crystal Palace4225–7–26
13. Wolverhampton4224–7–36
14. Manchester City31116–7–14
15. Brighton & Hove Albion4138–10–23
16. Manchester United3125–11–63
17. West Brom4135–13–81
18. Burnley333–8–50
19. Sheffield United441–6–50
20. Fulham443–11–80

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+7. perc. A derbi soha nem érhet véget. Szabadrúgás az Evertonnak. James beíveli, Mina visszastukkolja, Adrián összeszedi. VÉGE! Egy kitűnő derbin Everton–Liverpool 2–2, az Everton tízéves nyeretlenségi sorozata folytatódik a Liverpool ellen, ám Carlo Ancelotti csapata marad a Premier League élén és továbbra is veretlen!

90+3. perc. A VAR MEGNÉZI ÉS VISSZAVONJA, 2–2!!! SZABÁLYTALANSÁGOT LÁTTAK!!!

90+2. perc. GÓÓÓÓL, HENDERSON, 2–3!!! MEGINT ELŐNYBEN A LIVERPOOL, MEGINT GÓL A RÁADÁSBAN A VÁROSI RIVÁLIS ELLEN!!!

90+1. perc. 5 PERC A RÁADÁS. CSERE. Fabinho helyére Wijnaldum.

90. perc. AÚÚÚÚÚÚÚÚ!!! A játékvezető a PIROS LAPÉRT NYÚL.Richarlisont küldi le egy borzalmasan ronda belépőért, az áldozat Thiago!

86. perc. James mély beadását lekapja Adrián.

84. perc. EGY PERC, KÉT SÁRGA LAP! Allan és Fabinho sárgul be.

83. perc. LIVERPOOL-ZICCER! Pickfordnak kell röpködnie, Mané, Jota és ismét Mané próbált betalálni, megússza a házigazda!

81. perc. DE AZ EVERTON NEM FOG PADLÓT, HANEM EGYENLÍT, CALVERT-LEWIN, KI MÁS?! 2–2!!! Alexander-Arnold nem tudja levédekezni az Everton akcióját, Digne balról tökéletesen ad be, Calvert-Lewin „felszárnyal”, messze túlugorja a Liverpool belső védőit, és gyönyörűen fejel a kapu jobb oldalába. 1938 óta ő az első Everton-játékos, aki egy bajnokság első öt mérkőzésén betalál!

79. perc. Szalah-lövés, újabb Pickford-védés! Az Everton most közel van ahhoz, hogy padlót fogjon.

78. perc. CSERÉK. Firmino helyére Jota a Liverpoolnál. Doucouré helyére Iwobi az Evertonnál.

77. perc. MIT VÉD PICKFORD!!! Liverpool-szöglet jobbról, Matip bólint, Pickford felbukkan és valószínűtlenül nagyot védve kikapja a labdát, mielőtt az átjuthatna a gólvonalon!

75. perc. Robertson ment Calvert-Lewin elől.

73. perc. CSERÉL AZ EVERTON.André Gomes helyére Gylfi Sigurdsson érkezik.

Szalah 100. gólját szerezte meg a Liverpool mezében (Fotó: AFP)
Szalah 100. gólját szerezte meg a Liverpool mezében (Fotó: AFP)

72. perc. ISMÉT VEZET A LIVERPOOL, SZALAH, 1–2!!! Szalah 100. gólja a Liverpool színeiben! Mina röviden ment, a labda pont a jobbra helyezkedő Szalah elé esik, aki 13 méterről, egyből, zseniális technikai megoldással kilövi a hosszú alsó sarkot.

69. perc. MÉG EGY SÁRGA LAP! André Gomes állította meg Fabinhót.

67. perc. SÁRGA LAP! Mané száll bele Digne-be.

66. perc. Jürgen Klopp félperces nagymonológban érezteti csapatával, hogy nem teljesen elégedett a látottakkal.

65. perc. Megint James Rodríguez! Kinyílik a Liverpool középpályája, a kolumbiai átmasírozik középen, majd ballal a jobb alsó sarokba próbál csavarni, de Adrián kitolja oldalra a labdát. Digne nagy bedobása után Mina csúsztat, majd James lőhet, ez most pocsék...

60. perc. VESZÉLY! James Rodríguez ad középre jobbról, Richarlison érkezik és eltalálja a kapufát! Adrián nem tudott beleérni, a közeli fejes a jobb oldali kapufáról jött ki.

56. perc. Robertson folytatni tudja.

55. perc. Allan és Robertson ütközésénél az utóbbi húzza a rövidebbet, ápolás. Robertson talán tudja folytatni, de James Milner készülődik, biztos, ami biztos.

53. perc. Doucouré lövése Hendersonról pattan le.

50. perc. EVERTON-LEHETŐSÉG! Digne beadására érkezik Calvert-Lewin, de Adrián menteni tud! James Rodríguez fantasztikus passzt adott a bal oldalon beinduló Digne-nek.

49. perc. Henderson sem céloz jól.

47. perc. Fabinho a lövés pillanatában elcsúszik, ez nem tesz jót a kísérlet színvonalának…

46. perc. FOLYTATJUK! Az Everton kezdte a 2. félidőt.

19 első félidei lövés, 6:13, a kaput eltaláló kísérletek aránya már kiegyenlítettebb, 3:4. A Liverpool fölényét a statisztikák is mutatják, a legfontosabb, a gólszám kivételével. Az Evertonnál két probléma is van: a középpálya motorja, Allan alig ér labdához (neki volt a legkevesebb labdaérintése a hazaiak kezdőjátékosai közül), Richarlison pedig a félidő nagy részében igen passzív volt.

1. FÉLIDŐ

45+4. perc. FÉLIDŐ, EVERTON–LIVERPOOL 1–1. A Liverpool pazarul kezdett, Mané góljával gyorsan megszerezte a vezetést, de aztán elvesztette a Pickford által „kiiktatott” Van Dijket (és még tizenegyest sem kapott, mert a VAR szerint lesállás előzte meg a helyzetet). Az első tíz percben „lefagyott” listavezető fokozatosan egyre jobban játékba lendült, Michael Keane fejesével egyenlített. A játék képe inkább a Liverpoolnak kedvező, de az eredmény egál. Pihenő!

45+2. perc. André Gomes bal oldali beadása lecsúszik, majdnem így lesz jó, Adrián szögletre üti a léc alól a labdát.

45+1. perc. Szabadrúgás balról, a tizenhatos csücske elől. Mina menti Alexander-Arnold csavarását, aztán Thiago tüzel, blokk! A ráadás 4 perc.

45. perc. SÁRGA LAP! James Rodríguez állította meg a tizenhatos vonala előtt szabálytalanul Manét.

44. perc. Richarlison fordul kapura, majd 16 és fél méterről, ballal a kapu fölé durrant.

42. perc. Firmino jobbról teszi középre a labdát, a védők mentenek, az érkező Henderson meg összecsattan Godfreyval. Szerencsére nem esik baja, pedig nem volt kis ütközés.

41. perc. MELEG HELYZET! Doucouré valószínűleg szabálytalanul szerez labdát, de Oliver nem fúj. Doucouré beadásába Calvert-Lewin beleveti magát, a hosszún jön Richarlison és kevéssel marad csak le!

39. perc. Ügyes Thiago-Szalah összjáték, az egyiptomi lövése viszont gyengécske, Pickfordnak nem kell megerőltetnie magát.

37. perc. James Rodríguez kioszt egy virtuális sárga lapot visszahúzásért Robertsonnak, de Oliver nem veszi elő a kártyát. A szabadrúgás után Mina lefejeli a labdát, Mané ment az érkező Doucouré elől.

34. perc. LIVERPOOL-HELYZET! Mané elégedetlenkedik. Firmino balra passzol, Robertson megint tökéletesen gurít vissza, Mané jobbal megcélozza a kapu bal oldalát, nagyon kevéssel téveszt célt!

33. perc. Thiago ereszt meg egy erős lövést, a labda elzúg a jobb oldali kapufa mellett.

32. perc.Godfrey az átigazolási időszak végén jött a Norwichtól. Erős kezdés, csereként beállni az első félidőben a címvédő Liverpool elleni derbin. Ráadásul nem is az elsődleges posztjára, mert Godfrey középső védő.

31. perc. KÉNYSZERŰ CSERE AZ EVERTONNÁL IS.Colemannek kell lejönnie, Godfrey váltja.

30. perc. Kicsit nyugodtabb és eseménytelenebb időszak, az elején némileg sokkoltnak tűnő Everton megnyugodott, bár még mindig a Liverpool játszik valamivel jobban.

24. perc. PICKFORD!!! Liverpooli szabadrúgás kicsivel a tizenhatos köríve elölről, középről. Tökéletes távolság és szög. Alexander-Arnold a rövid fölső sarok felé csavar, Pickford repül és nagyot véd! Szöglet!

22. perc. Szalah lövését kapja fel Pickford.

21. perc.Na, ilyenkor hiányzik nagyon Virgil van Dijk… James Rodríguez szöglet- és szabadrúgásai eddig óriási segítséget jelentenek az Evertonnak.

19. perc. AZ MÁR NEM HELYZET, GÓL, KEANE EGYENLÍT, EVERTON–LIVERPOOL 1–1!!! James Rodríguez jobb oldali szöglete tökéletes, Michael Keane emelkedik,erős fejesébe Adrián belekap, de már nem tud menteni!

19. perc. HELYZET! Adrián védi a rövid saroknál Calvert-Lewin lövését!

18. perc. James Rodríguez eddig parádézott, ma még nem villant, ez rossz hatással van az idényt szenzációsan kezdő Calvert-Lewin kiszolgálására is. Ráadásul Richarlison sem villog, most például kézzel tesz maga elé egy labdát.

13. perc. Pickford öklöz el egy megpattanó lövést. Robertson jól ad be balról (nem meglepő...), Firmino a kapu mellé fejel.

11. perc. VAN DIJK NEM TUDJA FOLYTATNI. Sérülés miatt lecserélik, Joe Gomez áll be a Liverpoolba. Nagy érvágás, a védelem „esze” távozik. Meg a legjobb játékosa. Digne ad középre balról, Calvert-Lewin egyből megelőzi Gomezt, de a kapu fölé fejel.

9. perc. Először tartja a labdát az Everton hosszabban, a házigazdának momentuma sem volt az első percekben.

7. perc. VAR-ellenőrzés. Les volt a stáb szerint, így nem számít Pickford (nehezen vitatható) szabálytalansága. Csúnya is volt, piros lapot is érhetett volna, csak már előtte „megállt” a játék a les miatt. Van Dijket ápolják, de visszatér, úgy tűnik. Előbb azért egy kicsit emberhátrányban lesz a Liverpool.

5. perc. Remekül kezd a Liverpool, egy újabb szép akció végén Digne-nek kell szögletre mentenie Henderson elől. A szögletet még tisztázzák, a visszaívelt labda után Van Dijket elütik, de lesről indult.

Így kezdődött: Sadio Mané már a 3. percben betalált (Fotó: AFP)
Így kezdődött: Sadio Mané már a 3. percben betalált (Fotó: AFP)

3. perc. SOKAT NEM KELLETT VÁRNI, AZ EVERTON KAPUJÁBAN A LABDA! SADIO MANÉ, 0–1!!! A szenegáli csatár rácsap egy szép akció végén Robertson balról visszagurított labdájára, és kíméletlenül kihasználja a kínálkozó ziccert. A negyedik idénybeli gólja.

1. perc. KEZDŐDIK A DERBI!

• Sok meglepetést nem okozunk, hagyományos szerelésében érkezik a két csapat a Goodison Park gyepére, kék-fehérben az Everton, vörösben a Liverpool. Nézők nincsenek, azért az ember óhatatlanul is elképzeli, milyen lenne ez a derbi telt házzal.

• A Liverpool a legutóbbi nyolc idegenbeli bajnokijából négyet elvesztett – ugyanannyit, mint az azt megelőző 46 idegenbeli PL-meccsen! Jürgen Klopp csapata ebben a naptári évben már négy bajnokit elveszített, 2018–ban és 2019-ben összesen kapott ki ennyiszer.

Az Everton legutóbb az 1938–1939-es idényben nyerte meg első öt bajnokiját. Az ötödik fordulóban akkor az aktuális címvédőt (Arsenal) győzte le.

• Jürgen Klopp rendkívüli módon tiszteli Carlo Ancelottit, és ebből sosem csinált titkot. „Nagyon mélyen tisztelem, nagyszerű embernek tartom. Amikor meghallottam, hogy aláír az Evertonhoz, egyből azt gondoltam, uhh, itt a következő trónkövetelő. A nyári átigazolási időszakban tökéletesen dolgoztak, megtalálták azokat a játékosokat, amelyek a következő szintre tudnak juttatni egy már egyébként is erős csapatot.”

Mindenki kicserélődött, ő maradt: Seamus Coleman (kékben), az Everton 23-asa tagja volt annak a csapatnak, mely 2010-ben legyőzte a Liverpoolt (Fotó: AFP)
Mindenki kicserélődött, ő maradt: Seamus Coleman (kékben), az Everton 23-asa tagja volt annak a csapatnak, mely 2010-ben legyőzte a Liverpoolt (Fotó: AFP)

• 1989 óta nem fordult elő, hogy az Everton a tabella éléről várjon egy liverpooli derbit. A „kékek” tíz éve nem tudták legyőzni legnagyobb riválisukat. 2010. október 17-én az Everton Tim Cahill és Mikel Arteta góljával győzte le 2–0-ra a Liverpoolt.

• Az Everton stábjának a maródi játékosok jelentettek gondot: Yerry Mina, Lucas Digne, Seamus Coleman, Allan és André Gomes sem volt teljesen egészséges, de mindannyian bevethetők végül. Mason Holgate és Jean-Philippe Gbamin harcképtelen. A Liverpoolban Alisson még mindig nem bevethető (Adrián véd), Sadio Mané és Thiago Alcantara meg visszatér, miután a válogatott szünetben letöltötte pozitív koronavírus-teszt utáni eltiltását. Naby Keita nem játszhat.

• Az Everton mind a négy bajnokiját megnyerte eddig, százszázalékos teljesítménnyel vezeti a tabellát. A Liverpool három győzelemmel indított, majd teljesen megmagyarázhatatlan, 7–2-es vereséget szenvedett az Aston Villától. Jürgen Klopp szerint valódi, irdatlan nagy pofont kapott csapata, amely elszokott a hasonló dolgoktól – de lehet, pont ezért volt szüksége a Villa-meccs sokkjára. A Liverpool menedzsere „hosszú, hosszú” üzenetet küldött játékosainak a katasztrofális vereség után.

• RÉG VÁRT ENNYIRE A KÖZVÉLEMÉNY LIVERPOOLI DERBIT. Ugyan az Evertont és a Liverpoolt földrajzilag elhanyagolható távolság választja el egymástól, a két csapat sok más tekintetben igen távol áll egymástól: a „kékek” rengeteg pénzt elköltve is beleragadtak eddig a középmezőny mocsarába, míg a „vörösök” az elmúlt két idényben BL- és PL-győzelmet is ünnepelhettek. Ez az idény azonban fantasztikusan kezdődött Carlo Ancelotti Evertonja számára, és ez igen jó mérkőzést ígér!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik