Premier League: a tíz legtúlárazottabb nyári vétel

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.08.27. 20:59
null
A nyár és az év egyik legérdekesebb futballügye Kepáé volt (Fotó: AFP)
Lassan véget ér a nyár, utolsó gyümölcseit ízlelgetjük, számot vetünk az örömökkel és a bánatokkal, közben a nemzetközi futballpiacon a topligákban háromötödös többséggel zajlik az átigazolási időszak.

 

 

Ugyan legnagyobb sajnálatukra már nem adhatnak ki többet az eddigi 1.42 milliárd eurónál az angol élvonalbeli klubok, de az eddigi 422 millió eurós bevételt még növelhetik más ligák segítségével. A nagy bevásárlás után, melynek során csapatonként átlagban valamivel hatvanmillió euró fölött költöttek a Premier League tagjai, ideje szétnézni a kamrában, és ezúttal azt vesszük górcső alá, hogy kik a leginkább áron felül érkező játékosok. Adataink forrása ezúttal is a Transfermarkt.


10. YERRY MINA: 10.25 millió euró

Tízes listánkra a véletlenek összjátéka miatt csak tízmillió eurón felüli túlárazással lehetett felkerülni, és az első versenyzőnk nem is akárki, hanem az FC Barcelona volt védője, Yerry Mina, aki olyan jól és gólerősen futballozott a nyári világbajnokságon, hogy mindenki megismerte a nevét, miközben a klubjában még eggyel hátrébb szorult a védősorrendben, miután a katalánok hatalmas összegért megvették a Sevillától Clément Lenglet-t. A kolumbiai várhatott volna picit, hiszen Gerard Piqué már 31 éves, Thomas Vermaelen 32, de inkább váltott. A Barca sok, korábban eladott fiatal befutásából okulva kikötött egy visszavásárlási opciót is, miközben a 30.25 milliós vételár felkúszhat a bónuszokkal 31.75 milliósra is – az előtte százmilliós kivásárlási árú Mina játékjogának értéke mindeközben a Transfermarkt szerint az átigazolás időpontjában húszmillió euró volt (a vb előtt meg csak kilencmillió).

„Megtettük az ajánlatunkat, ám a Barcelona sokkal többet kért érte, annyit, amennyit soha nem lettünk volna képesek kifizetni. Aztán azt mondták: oké, várjunk az átigazolási időszak végéig, de mi nem emeltünk az ajánlatunkon. Szerencsénk volt, egyébként mindenki a Manchester Unitedről beszélt, és a Barcelona, valamint a játékosügynök ezt ki is használta” – adott betekintést az üzletbe az Everton új sportigazgatója, a PSV-től érkező Marcel Brands. A katalánok sem panaszkodhatnak: Mina a télen még csupán 11.8 millióért érkezett a Palmeirastól. A gránátvörös-kékek amúgy 60 millióért vehetik őt vissza.

Yerry Mina maga máris megnyerte a lottót: az eddigi éves bruttó 3.7 milliós bére felugrott majdnem a kétszeresére; ennél Manchesterben többet keresett volna, ám a Unitedet visszautasította a több játéklehetőség reményében. Ilyet is ritkán látni…


9. JANNIK VESTERGAARD: 11 millió euró

A legjobb védőkorban lévő, 26 esztendős dán bekkviking 25 millióért került a Borussia Mönchengladbachtól a Southamptonhoz, miközben a játékjoga 14 millió eurót ért. A németek gyorsan és könnyű szívvel szabadultak meg tőle, nem sokat alkudoztak, mert nem sokra rá leigazolták a Nice-től Alassane Pléát, 23 millió euróért. A 199 centiméter magasra nőtt Vestergaardot a Hoffenheim 4.5, a Werder Bremen már 12.5 millióért adta el anno, a „szentek" meg abban bíznak, hogy nemsokára őt passzolják tovább bombaáron az angol topcsapatoknak, és Vestergaard lesz az új Virgil van Dijk, Dejan Lovren vagy Calum Chambers. Ezen a trión a Southampton összesen 98.6 millió eurót keresett (63.1+15.3+20.2), de említhetnénk szegény Dean Richardsot is, akit ingyen szerzett meg a Soton, majd 2001-ben 12.15 millió euróért adott tovább a Tottenhamnek (a játékos a szívbetegsége miatt korán visszavonult, majd 36 esztendősen, 2011-ben elhunyt).

8. DANIEL WARD: 11.5 millió euró

Listánkon a következő a 25 éves kapus, akit a Leicester City megfigyelői a Liverpoolban szúrtak ki, pontosabban inkább az Aberdeenben és a Huddersfieldben kölcsönben mutatott teljesítménye döntött mellette. Nem kis felárral érkezett az LFC-től az LCFC-hez a négyszeres walesi válogatott futballista, mert akkoriban Kasper Schmeichel igencsak távozásra állt Leicesterből, de végül az AS Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Real Madrid sem vitte el a bő húszmillióért árult dánt, Wardnak így marad a kispad. Korábban a Liverpool kapuját csak három alkalommal védhette, a válogatottja kispadját pedig 2013 óta koptatja, ám vetélytársa, Wayne Hennessey sérülése miatt mégis láthattuk pályára lépni a legutóbbi Európa-bajnokságon. A következő vételárának húsz százaléka még a Poolé lesz, amely hat éve 125 ezer euróért szerezte meg a walesi Ward játékjogát.

7. ADAMA TRAORÉ: 12 millió euró

Aki csak néhányszor is, de pályára lép a Barcelona csapatában, vagy csak megveszik őt a katalánok és kölcsönadják valahová, vagy tárgyalnak a megvételéről, vagy a sajtóban megjelenik, hogy érdeklődnek valaki iránt, az máris egy gazdag, befutott ember, mert bárhol máshol is tárt karokkal várják őt. A saját nevelésű játékosokra hatványozottan igaz ez; így járt az 1996-os születésű, mali származású, ám már spanyol U-válogatott Traoré is, akiért az Aston Villa 2015 nyarán tízmillió eurót fizetett. A Villa anyagi gondjai miatt egy évre rá 8.5 millióért eladta a volt realos Aitor Karanka vezette Middlesborugh-nak a jobbszélsőt, most húszmilliót fizetett érte a Wolverhampton. Tisztes összeg az összesen majdnem negyvenmillió egy olyan játékosért, aki három év alatt hat gólig jutott Angliában, hazája U21-esei között is csupán idén tavasszal mutatkozott be, de a portugál menedzser, Nuno Espírito Santo abban bízik, hogy Traoré sok-sok gólpasszal szolgálja meg a klubrekordot.

6. RICHARLISON: 14.2 millió euró

Listánk egyik legmeglepőbb tagja a brazil, akit 39.2 millióért vett meg az Everton attól a Watfordtól, amely tavaly ilyenkor 12.5 millióért hozta át Európába az őt az América Mineirótól 2.38 millióért megvevő Fluminensétől. Három év, három transzfer, és az 53.98 milliós summa még 5.8 millióval nőhet, ha sikeres lesz a szélső Liverpoolban. A 21 esztendős Richarlison a Fluban 44 mérkőzésen 18 kanadai pontot termelt, majd a sárga-vörös mezeseknél 41 fellépésén 10-ig jutott, tehát elképesztő összeget fizettek ki érte ilyen szempontból is, de tudhatnak valamit a „stolverkosok”, mert a támadó a két eddigi evertonos mérkőzésén három gólt szerzett. Egyébként ez a brazil balszellők nyara volt, Richarlison minden idők hetedik legdrágább U21-es játékosa lehet Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé, Neymar, Raheem Sterling, Anthony Martial és Leroy Sané után, két honfitársával, a realos Vinícius Júniorral és a leendő realos Rodrygóval egyetemben. A brazil játékosok közül csak huszonnégyért fizettek egész karrierjük során több pénzt, mint érte, viszont a top 25-ben messze ő a legfiatalabb labdarúgó. Az Evertonhoz volt watfordos mestere, Marco Silva kifejezett kérésére igazolták le – lehet, hogy nemsokára ismét együtt lépnek szintet?

Ha nem sietnek, érdemes kicsit elmerengeni azon, hogy hol tart a Premier League: az ott élcsapatnak manapság finoman szólva sem nevezhető Evertonnál a három középpályást az André Gomes, Morgan Schneiderlin, Idrissa Gueye, Tom Davies, James McCarthy, Gylfi Sigurdsson alkotta, összesen 108 millió eurós sorból választhatja ki Marco Silva mester, Richarlison vetélytársa a balon Bernard (értéke 16 millió euró) és Ademola Lookman (12), a túloldal Theo Walcott (20) felségterülete, középen Cenk Tosun (23), Dominic Calvert-Lewin (15), Sandro Ramírez (10) és Oumar Niasse (8) vethető be. És akkor a Jordan Pickford előtt tevékenykedő Seamus Coleman, Mina, Kurt Zouma, Lucas Digne védelemről még nem is beszéltünk...


5. JAMES MADDISON: 15 millió euró

Egy jó karmester bármennyi pénzt megér: mondjuk 25 millió eurót akkor is, ha a Transfermarkt szerint a játékjogának értéke ennél sokkal kevesebb. A 21 éves angol igazi City Go, a Coventry és a Norwich után a Leicester Cityt szolgálja, rövid profi pályafutása során ez már a negyedik klubváltása volt. A mostani oka az, hogy Maddison bekerült a brit második vonal álomcsapatába, miután 49 mérkőzésen 15 gólt és 11 gólpasszt szorgoskodott össze, ezen belül a pontvadászatban 22 kanadai pontig hasított. Másodosztályú vagy onnan frissiben feljutó gárdából a Moussa Sissoko, Jordan Pickford, Georginio Wijnaldum hármasért fizettek csak többet, e listán Adama Traoré egyébként a hatodik Maddison és Darren Bent után. A középpályás árát a Southampton, a Manchester City, a Liverpool és a Tottenham érdeklődése verte fel.

Rijad Mahrez végre otthagyta a Leicestert (Fotó: AFP)
Rijad Mahrez végre otthagyta a Leicestert (Fotó: AFP)


4. RIJAD MAHREZ: 17.8 millió euró

Hurrá, otthagyta végre Leicestert az algériai szélső! – kiáltottak fel millió örömükben, akik mélységesen unták már, hogy Mahrezt hol a Barcelonával, hol a Manchester Uniteddel, hol az Interrel, hol a Milannal, hol a Juventusszal, hol a Real Madriddal, hol a Bayern Münchennel, hol a Borussia Dortmunddal, hol az Arsenallal, hol a Chelsea-vel, hol a PSG-vel, hol az AS Romával, hol a Liverpoollal, hol az Atlético Madriddal hozták össze: most megvette őt a Manchester City, lehet más sagákat keresni. Mahreznek a Leicester City alaposan megkérte az árát, hiszen 67.8 millió euróba került, és ugyan az eladó nem kapta meg a kért százmillióját, de 2014 elején kemény félmillió euróért vette az afrikait a Le Havre-tól, ráadásul a mostani eladási összeg még 17 millió euróval nőhet. A szélsőnek teljesült a régi vágya: igazi nagycsapatban futballozhat, eddigi nyomorúságos, heti 113 ezer eurós bérét felemelték 226 ezerre, továbbá lubickolhat a kihívásokban, mivel különböző posztjain csak Leroy Sané, Raheem Sterling, Bernardo Silva, Gabriel Jesus, David Silva és Kevin De Bruyne a vetélytársa a kezdőbeli tagságért. Mahrez ennek megfelelően az első három bajnokiján 91 percet kapott – így mulat a Premier League aranyérmese.

3. JEFFERSON LERMA: 26 millió euró

A nyári Ki nyer ma? játék egyik nagy nyertese a Levante, amely a kétmillió euróra taksált védekező középpályását 28 millióért számlázhatta tovább a Bournemouthnak. A kilencszeres kolumbiai válogatott Jefferson Lerma szerepelt a nyári világbajnokságon, ahol bár csak egy mérkőzést játszott végig, de szép teljesítmény ez egy olyan futballistától, aki a La Ligában sem számított kiemelkedő képességűnek. Ezért is tették fel sokan a kérdést az átigazolása hallatán: Ki Lerma? Nos, Jefferson Lerma egy kölcsönjáték után összesen 900 ezer euróért került a Levantéhez, ahol három idénye közül az egyiket a második vonalban harcolta végig, mostani váltásával pedig mindkét csapatánál transzferrekorder lett. A valenciaiaknál az elmúlt idényben 7-es átlagot érdemelt ki a Whoscored szerint, mérkőzésenként 0.7 kulcspassza volt, és csak 82 százalékos pontossággal passzolt.

„Jefferson rendkívül tehetséges játékos, nagyon jó fizikai képességekkel, és valami egészen újat hoz a középpályánkra. Sok olyan tulajdonsága van, amire szükség van a Premier League-ben” – indokolta a csúcsösszeget új mestere, Eddie Howe. Örülhet Lerma egykori otthoni klubja, az Atlético Huila is, amely jó négymillió euróval részesült a mostani vételárból. A jobbhátvédként is bevethető kolumbiai minden bizonnyal akkor adta el magát végleg a PL-be, amikor 61 percet futballozott a vb-n az angolok ellen, és a Levante még hárommilliónyi bónuszban is reménykedhet. A szupertehetségből sokat kivett a nagy nyári világtorna, egyelőre még nem áll készen az angol élvonalra, bemutatkozása késik.

 

 


2. FRED: 27 millió euró

A régebb óta ismert csatár Fred miatt talán be kellene vezetni a középpályás Fredre egy új nevet, a teljes nevéből – Frederico Rodrigues de Paula Santos – megtartva ezt-azt, talán a Mézga család miatt éppen a De Paulát. Fred, sok fenti társával ellentétben, abszolúte nem volt ismeretlen a közepesen tájékozott futballrajongók előtt sem: 2014 óta válogatott, a Sahtar Doneck egy évvel korábban 15 millió eurót fizetett érte az Internacionalnak (nevelőklubja az Atlético Mineiro volt). A Chelsea és a Manchester City már régóta üldözte őt, a télen is lett volna bőven esélyük leigazolni, ám senki sem hitte, hogy megér ötvenmillió eurót a brazil. Nem is ennyit fizetett érte a United, hanem 59 milliót – amikor Fred 32 milliót ért. Mit tesz a kínálati verseny, már márciusban megmondta a donecki sportigazgató, Szergej Palkin, hogy „Fred menni fog, ha nem a Manchester Cityhez, akkor a Manchester Unitedhez". Csak az érdekesség kedvéért: a vb és a nagy manchesteri párbaj előtt a télen Fred játékjoga a Transfermarkt szerint még húszmillió eurót sem ért...

„A 25 éves, egy picivel százhetven centiméternél is picibb brazil a középpálya jobb szélén is bevethető, 2023-ig írt alá, egyéves hosszabbítási lehetőséggel; a mostani ár a kivásárlási ára volt. Angol lapok szerint Paul Pogba heti 326 ezer eurót keres, a szintén a City elől elhappolt Alexis Sánchez heti 563-at, míg Fred szegény be kell érje heti 197 ezerrel...” – helyeztük el a brazilt az MU-rangsorban. Fred először tényleg bemutatkozott a szurkolóknak, azaz elmondta, hogyan is kell kiejteni a nevét, majd kis híján agyonrúgta saját balhátvédjét.

A csatár Fred egyébként 34 éves, nemsokára 35, és 2018 elején igazolt 2.55 millió euróért az Atlético Mineirótól a Cruzeiróhoz, ahol egy nagyon súlyos sérülés miatt még csak egyszer léphetett pályára.

1. KEPA: 60 millió euró

A nyár és az év egyik legérdekesebb futballügye a Bilbao volt kapusáé, Kepáé, ugyanis a télen sok spanyol lap már kész tényként jelentette be, hogy a 23 éves játékos aláírt a Real Madridhoz. Nos, erre végül nem került sor, olyannyira nem, hogy Kepa megunta a huzavonát (a Real azért alkudozott, mert kiszemeltjének szerződése ezen a nyáron lejárt volna), és hosszabbított. Az Athletic kezet csókolhat neki ezért, no és annak, aki kitalálta, hogy megemeljék a kivásárlási árát nyolcvanmillió euróra. Ki gondolta volna ekkor, hogy akad egy bátor, a vágytól és pénztől duzzadó keblű kérő, aki képes a világ legdrágább kapusává tenni Kepát? Az eredeti kivásárlási ár húszmillió euró volt… (És hogy a Real Madrid se bosszankodjon, arról ő maga és régi szerelme, Thibaut Courtois gondoskodott, ugyanis a Chelsea-nek azért volt égető szüksége kapusra, mert a belga, a szerződése lejárta előtt egy esztendővel, aláírt a királyi klubhoz)

Kepa, teljes nevén Kepa Arrizabalaga Revuelta 2025-ig szegődött új munkaadójához, egyébként legfőbb vetélytársa az odaigazolásban az Atlético Madrid százmilliós Jan Oblakja volt. Aligha sértődik meg ezért az ifjú baszk, de ha zavarta is, hogy ő csak a második számú kiszemelt volt, minden bizonnyal megenyhült, amikor megtudta, hogy a korábbi 2.2 millió helyett évi 11.2 millió eurót fog keresni Londonban…

ANGOL PREMIER LEAGUE, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

ARSENAL
Érkezett:
Lucas Torreira (Sampdoria, 30 000 000 euró), Bernd Leno (Bayer Leverkusen, 25 000 000), Szokratisz Papasztathopulosz (Borussia Dortmund, 16 000 000), Mattéo Guenduzi (Lorient, 8 000 000), Stephan Lichtsteiner (Juventus, ingyen)
Kölcsönből vissza: Emiliano Martínez (Getafe), Chuba Akpom (St. Truiden), Aszano Takuma (VfB Stuttgart), Joel Campbell (Betis), Lucas Pérez (Deportivo La Coruna), Krystian Bielik (Walsall), Carl Jenkinson (Birmingham City)
Távozott: Jack Wilshere (West Ham, i.), Santi Cazorla (Villarreal, i.), Per Mertesacker (visszavonult), Chuba Akpom (PAOK, 1 200 000), Lucas Pérez (West Ham, 4 400 000)
Kölcsönbe: Aszano Takuma (Hannover, 1 000 000), Matt Macey (Plymouth), Calum Chambers (Fulham), David Ospina (Napoli, 1 000 000), Joel Campbell (Frosinone, 1 400 000), Krystian Bielik (Charlton Athletic)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett: David Brooks (Sheffield United, 11 300 000), Diego Rico (Leganés, 12 000 000), Jefferson Lerma (Levante, 28 000 000)
Kölcsönből vissza: Aaron Ramsdale (Chesterfield), Lewis Grabban (Aston Villa)
Távozott:
Benik Afobe (Wolverhampton, kuv., 11 400 000), Lewis Grabban (Nottingham Forest, 6 800 000), Max Gradel (Toulouse, kölcsön után végleg, 2 000 000), Adam Federici (Stoke City), Rhoys Wiggins (visszavonult)
Kölcsönbe: Emerson Hyndman (Bournemouth), Brad Smith (Seattle Sounders), Harry Arter (Cardiff City)

BURNLEY
Érkezett: Ben Gibson (Middlesbrough, 16 900 000), Matej Vydra (Derby County 12 200 000),
Joe Hart (Manchester City, 3 900 000)
Kölcsönből vissza: Chris Long (Northampton)
Távozott: Scott Arfield (Rangers, i.), Dean Marney (Fletwood, i.), Chris Long (Fleetwood, i.)
Kölcsönbe: Aiden O'Neill (Central Coast Mariners), Nahki Wells (Queens Park)
Kölcsönből vissza: Georges-Kevin N'Koudou (Tottenham)

BRIGHTON & HOVE ALBION
Érkezett: Bernardo (RB Leipzig, 10 000 000), Florin Andone (Deportivo La Coruna, 6 000 000), Leon Balogun (Mainz, i.), Jason Steele (Sunderland, i.), Percy Tau (Mamelodi Sundowns, 3 200 000), Yves Bissouma (Lille, 16 900 000), David Button (Fulham, 4 500 000), Alireza Dzsahanbahs (AZ, 19 000 000), Billy Arce (Independiente), Dan Burn (Wigan, 3 300 000), Martín Montoya (Valencia, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Mathias Normann (Molde), Szufjan Ahannah (Sparta Rotterdam), Rohan Ince (Bury), Oliver Norwood (Fulham)
Távozott: Connor Goldson (Rangers, 3 400 000), Jamie Murphy (Rangers, kuv., 1 200 000), Uwe Hünemeier (Paderborn, i.), Liam Rosenior (visszavonult), Steve Sidwell (visszavonult), Rohan Ince (szerződése lejárt), Tim Krul (Norwich City, i.), Sam Baldock (Reading, 3 900 000), Jiri Skalak (Millwall, 1 000 000), Niki Mäenpää (Bristol City, i.)
Kölcsönbe: Ales Mateju (Brescia), Billy Arce (Extremadura), Dan Burn (Wigan), Percy Tau (Saint Gilloise), Oliver Norwood (Sheffield United), Tomer Hemed (Queens Park)
Kölcsönből vissza: Leonardo Ulloa (Leicester City)

CARDIFF CITY
Érkezett: Josh Murphy (Norwich City, 11 400 000), Bobby Reid (Bristol City, 11 350 000), Greg Cunningham (Preston North End, 4 000 000), Alex Smithies (Queens Park, 4 000 000)
Kölcsönbe: Víctor Camarasa (Betis), Harry Arter (Bournemouth)
Kölcsönből vissza: Stuart O'Keefe (Portsmouth), Omar Bogle (Peterborough), Lee Tomlin (Nottingham Forest)
Távozott: Greg Halford (szl.), Lee Camp (Birmingham City, i.)
Kölcsönbe: Omar Bogle (Birmingham City), Stuart O'Keefe (Plymouth)
Kölcsönből vissza: Marko Grujics (Liverpool), Yanic Wildschut (Norwich City), Armand Traoré (Nottingham Forest), Liam Feeney (Blackburn Rovers), Jamie Ward (Nottingham Forest), Craig Bryson (Derby County)

CHELSEA
Érkezett: Jorginho (Napoli, 57 000 000), Robert Green (Huddersfield, i.), Kepa Arrizabalaga (Athletic Bilbao, 80 000 000)
Kölcsönbe: Mateo Kovacic (Real Madrid)
Kölcsönből vissza: Nathan (Belenenses), Marco van Ginkel (PSV), Kenneth Omeruo (Kasimpasa), Cristian Cuevas (Twente), Matt Miazga (Vitesse), Michy Batshuayi (Borussia Dortmund), Mario Pasalic (Szpartak Moszkva), Todd Kane (Oxford United), Ola Aina (Hull City), Tomás Kalas (Fulham), Lewis Baker (Middlesbrough), Tammy Abraham (Swansea City), Kurt Zouma (Stoke City), Jamal Blackman (Sheffield United), Charly Musonda Jr. (Celtic), Lucas Piazón (Fulham), Ruben Loftus-Cheek (Crystal Palace), Michael Hector (Hull City), Jeremie Boga (Birmingham City)
Távozott: Matej Delac (Horsens, i.), Wallace Oliveira (szl.), Jeremie Boga (Sassuolo, 3 900 000), Thibaut Courtois (Real Madrid, 35 000 000)
Kölcsönbe: Eduardo (Vitesse), Lewis Baker (Leeds United), Jamal Blackman (Leeds United), Todd Kane (Hull City), Mario Pasalic (Atalanta, 1 000 000), Nathan (Atlético Mineiro), Matt Miazga (Nantes, 300 000), Kenneth Omeruo (Leganés, 800 000), Ola Aina (Torino, 600 000), Tiemoué Bakayoko (Milan, 5 000 000), Michy Batshuayi (Valencia, 3 000 000), Kurt Zouma (Everton, 7 900 000), Tomas Kalas (Bristol City)

CRYSTAL PALACE
Érkezett: Vicente Guaita (Getafe, i.), Max Meyer (Schalke, i.), Cheikhou Kouyaté (West Ham, 10 700 000)
Kölcsönbe: Jordan Ayew (Swansea)
Kölcsönből vissza: Kordon Mutch (Vancouver Whitecaps), Sullay Kaikai (Charlton Athletic), Jonathan Williams (Sunderland)
Távozott: Damien Delaney (Cork City, i.), Yohan Cabaye (al-Naszr, i.), Le Csung Jong (szl.), Diego Cavalieri (szl.), Bakary Sako (szl.)
Kölcsönbe: Jaroslaw Jach (Rizespor)
Kölcsönből vissza: Erdal Rakip (Benfica), Ruben Loftus-Cheek (Chelsea), Tim Fosu-Mensah (Manchester United)

EVERTON
Érkezett: Richarlison (Watford, 39 200 000), Lucas Digne (Barcelona, 20 200 000), Yerry Mina (Barcelona, 30 250 000), Bernard (Sahtar Doneck, i.)
Kölcsönbe: André Gomes (Barcelona, 2 250 000), Kurt Zouma (Chelsea, 7 900 000)
Kölcsönből vissza: Henry Onyekuru (Anderlecht), Ademola Lookman (RB Leipzig), Sandro Ramírez (Sevilla), Kevin Mirallas (Olympiakosz), Matthew Pennington (Leeds United), Tyias Browning (Sunderland), Brendan Galloway (Sunderland), Muhamed Besic (Middlesbrough)
Távozott: Ramiro Funes Mori (Villarreal, 9 000 000), Wayne Rooney (DC United, i.), Joel Robles (Betis, i.), Davy Klaassen (Werder Bremen, 13 500 000)
Kölcsönbe: Henry Onyekuru (Galatasaray, 800 000), Luke Garbutt (Oxford United), Shani Tarashaj (Grasshoppers), Kevin Mirallas (Fiorentina, 500 000), Ashley Williams (Stoke City), Cuco Martina (Stoke City), Nikola Vlaszics (CSZKA Moszkva), Yannick Bolasie (Aston Villa), Muhamed Besic (Middlesbrough)
Kölcsönből vissza: Eliaquim Mangala (Manchester City)

FC FULHAM
Érkezett: Jean Michaël Seri (Nice, 30 000 000), Maxime Le Marchand (Nice, 4 000 000), Fabri (Besiktas, 6 000 000), Alekszandar Mitrovics (Newcastle United, 20 200 000), Alfie Mawson (Swansea City, 16 850 000), Joe Bryan (Bristol City, 6 700 000), André Zambo Anguissa (Marseille, 24 850 000)
Kölcsönbe: André Schürrle (Borussia Dortmund, 400 000), Calum Chambers (Arsenal), Sergio Rico (Sevilla), Tim Fosu-Mensah (Manchester United), Luciano Vietto (Atlético Madrid)
Kölcsönből vissza: George Williams (St. Johnstone), Cauley Woodrow (Bristol City)
Távozott: George Williams (Forest Green Rovers, i.), Ryan Fredericks (West Ham, i.), David Button (Brighton, 4 500 000)
Kölcsönbe: Tayo Edun (Ipswich), Marcelo Djaló (Extremadura), Cauley Woodrow (Barnsley)
Kölcsönből vissza: Tomás Kalas (Chelsea), Alekszandar Mitrovics (Newcastle United),
Oliver Norwood (Brighton), Matt Targett (Southampton), Lucas Piazón (Chelsea), Sheyi Ojo (Liverpool)

HUDDERSFIELD TOWN
Érkezett: Terence Kongolo (Monaco, kuv., 20 000 000), Ramadan Szobhi (Stoke City, 6 500 000), Florent Hadergjonaj (Ingolstadt, kuv., 5 000 000), Juninho Bacuna (Groningen, 2 500 000), Jonas Lössl (Mainz, kuv., 2 500 000), Ben Hamer (Leicester City, i.), Erik Durm (Borussia Dortmund), Adama Diakhaby (Monaco, 10 000 000)
Kölcsönbe: Isaac Mbenza (Montpellier)
Távozott: Dean Whitehead (visszavonult), Robert Green (Chelsea, i.), Sean Scannell (Bradford City), Robert Green (Chelsea, i.), Tom Ince (Stoke City, 11 200 000), Michael Hefele (Nottingham Forest, 330 000), Scott Malone (Derby County)
Kölcsönbe: Joel Coleman (Shrewsbury)

LEICESTER CITY
Érkezett: James Maddison (Norwich City, 25 000 000), Ricardo Pereira (FC Porto, 22 000 000), Jonny Evans (West Bromwich, 4 000 000), Danny Ward (Liverpool, 14 000 000), Rasid Gezzal (Monaco, 14 000 000), Filip Benkovic (Dinamo Zagreb, 14 500 000), Caglar Söyüncü (Freiburg, 21 100 000)
Kölcsönből vissza: Bartosz Kapustka (Freiburg), Ahmed Musa (CSZKA Moszkva), Nampalys Mendy (Nice), Andy King (Swansea City), Iszlam Szlimani (Newcastle United), Leonardo Ulloa (Brighton)
Távozott: Rijad Mahrez (Manchester City, 67 800 000), Ben Hamer (Huddersfield, i.), Robert Huth (szl.), Ahmed Musa (al-Naszr, 16 500 000), Scott Malone (Derby County), Leonardo Ulloa (Pachuca)
Kölcsönbe: George Thomas (Scunthorpe United), Iszlam Szlimani (Fenerbahce, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Aleksandar Dragovic (Bayer Leverkusen)

LIVERPOOL
Érkezett: Naby Keita (RB Leipzig, 60 000 000), Fabinho (Monaco, 50 000 000), Xherdan Shaqiri (Stoke City, 17 400 000), Alisson (Roma, 62 500 000)
Kölcsönből vissza: Divock Origi (Wolfsburg), Lazar Markovics (Anderlecht), Connor Randall (Heart), Daniel Sturridge (West Bromwich), Marko Grujics (Cardiff City), Sheyi Ojo (Fulham), Jon Flanagan (Bolton Wanderers)
Távozott: Emre Can (Juventus, i.), Jon Flanagan (Rangers, i.), Danny Ward (Leicester City, 14 000 000)
Kölcsönbe: Bogdán Ádám (Hibernian), Ben Woodburn (Sheffield United), Danny Ings (Southampton), Ragnar Klavan (Cagliari, 1 300 000), Marko Grujics (Hertha, 1 000 000), Loris Karius (Besiktas, 2 500 000), Connor Randall (Rochdale)

MANCHESTER CITY
Érkezett: Rijad Mahrez (Leicester City, 67 800 000), Philippe Sandler (PEC, 2 500 000), Daniel Arzani (Melbourne City, 890 000)
Kölcsönből vissza: Erik Palmer-Brown (Kortrijk), Pablo Marí (NAC Breda), Aleix García (Girona), Jason Denayer (Galatasaray), Pablo Maffeo (Girona), Luka Ilics (Czvena zvezda), Anthony Cáceres (al-Vasz), Douglas Luiz (Girona), Patrick Roberts (Celtic), Joe Hart (West Ham), Eliaquim Mangala (Everton), Angus Gunn (Norwich City), Jack Harrison (Middlesbrough),
Mix Diskerud (IFK Göteborg)
Távozott:
Angus Gunn (Southampton, 11 300 000), Pablo Maffeo (VfB Stuttgart, 9 000 000), Olarenwaju Kayode (Sahtar Doneck, kuv., 3 000 000), Yaya Touré (szf.), Joe Hart (Burnley, 3 900 000), Jason Denayer (Olympique Lyon, 6 500 000)
Kölcsönbe: Anthony Cáceres (Melbourne City), Erik Palmer-Brown (NAC), Pablo Marí (Deportivo La Coruna), Mix Diskerud (Ulszan), Jack Harrison (Leeds United), Luka Ilics (NAC), Daniel Arzani (Celtic), Patrick Roberts (Girona)

MANCHESTER UNITED
Érkezett: Fred (Sahtar Doneck, 59 000 000), Diogo Dalot (FC Porto, 22 000 000), Lee Grant (Stoke City, 1 700 000)
Kölcsönből vissza: Andreas Pereira (Valencia), Tim Fosu-Mensah (Crystal Palace), Sam Johnstone (Aston Villa), Axel Tuanzebe (Aston Villa), James Wilson (Sheffield United)
Távozott: Sam Johnstone (West Bromwich, 7 350 000), Michael Carrick (visszavonult), Daley Blind (Ajax, 16 000 000)
Kölcsönbe: Cameron Borthwick-Jackson (Scunthorpe United), Axel Tuanzebe (Aston Villa), Joel Pereira (Vitória Setúbal), Tim Fosu-Mensah (Fulham), James Wilson (Aberdeen)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Mikel Merino (Borussia Dortmund, kuv., 7 000 000), Martin Dubravka (Sparta Praha, kuv., 4 000 000), Ki Szung Jong (Swansea, i.), Fabian Schär (Deportivo La Coruna, 4 000 000), Muto Josinori (Mainz, 10 700 000), Federico Fernández (Swansea City, 6 700 000)
Kölcsönbe: José Salomón Rondón (West Bromwich, 2 230 000)
Kölcsönből vissza: Matz Sels (Anderlecht), Rolando Aarons (Hellas Verona), Henri Saivet (Sivasspor), Asraf Lazaar (Benevento), Adam Armstrong (Blackburn Rovers), Freddie Woodman (Aberdeen), Alekszandar Mitrovics (Fulham), Ivan Toney (Scunthorpe), Jack Colback (Nottingham Forest)
Távozott: Mikel Merino (Real Sociedad, 12 000 000), Massadio Haidara (Lens, i.), Jesús Gámez (szl.), Matz Sels (Strasbourg, 4 000 000), Chancel Mbemba (FC Porto, 8 000 000), Alekszandar Mitrovics (Fulham, 20 200 000), Adam Armstrong (Blackburn Rovers, 1 900 000), Ivan Toney (Peterborough, 887 000)
Kölcsönbe: Jack Colback (Nottingham Forest), Dwight Gayle (West Bromwich)
Kölcsönből vissza: Iszlam Szlimani (Leicester City)

SOUTHAMPTON
Érkezett: Jannik Vestergaard (Borussia Mönchengladbach, 25 000 000), Mohamed Elyounoussi (FC Basel, 18 000 000), Angus Gunn (Manchester City, 11 300 000), Stuart Armstrong (Celtic, 7 950 000)
Kölcsönbe: Danny Ings (Liverpool)
Kölcsönből vissza: Jordy Clasie (FC Bruges), Matt Targett (Fulham), Sam Gallagher (Birmingham City), Harrison Reed (Norwich City)
Távozott: Dusan Tadics (Ajax, 11 400 000), Florin Gardos (CSU Craiova, kuv., ingyen), Jérémy Pied (Lille, i.), Stuart Taylor (szl.), Josh Sims (Reading)
Kölcsönbe: Guido Carrillo (Leganés), Szofian Bufal (Celta Vigo), Jordy Clasie (Feyenoord)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Vincent Janssen (Fenerbahce), Cameron Carter-Vickers (Ipswich), Georges-Kevin N'Koudou (Burnley), Josh Onomah (Aston Villa)
Távozott:

WATFORD
Érkezett: Gerard Deulofeu (Barcelona, kuk., 13 000 000), Adam Masina (Bologna, 5 000 000), Ken Sema (Östersunds, 2 250 000), Marc Navarro (Espanyol, 2 000 000), Ben Wilmot (Stevenage, 1 700 000), Ben Foster (West Bromwich), Domingos Quina (West Ham, 1 100 000)
Kölcsönből vissza: Adalberto Penaranda (Málaga), Nordin Amrabat (Leganés), Isaac Success (Málaga), Dimitri Foulquier (RC Strasbourg), Brice Dja Djédjé (Lens), Obbi Oulare (Antwerpen), Mauro Zárate (Vélez Sarsfield), Pontus Dahlberg (IFK Göteborg)
Távozott: Costel Pantilimon (Nottingham Forest, kuv., 1 500 000), Mauro Zárate (Boca Juniors, 2 300 000), Nordin Amrabat (al-Naszr, 8 500 000), Richarlison (Everton, 39 200 000), Brice Dja Djédjé (Ankaragücü, i.)
Kölcsönbe: Dodi Lukebakio (Fortuna Düsseldorf), Jerome Sinclair (Sunderland), Tommie Hoban (Aberdeen), Dimitri Foulquier (Getafe), Obbi Oularé (Standard Liege)
Kölcsönből vissza: André Carrillo (Benfica), Molla Wagué (Udinese), Oresztisz Karnezisz (Udinese), Didier Ndong (Sunderland)

WEST HAM UNITED
Érkezett: Issa Diop (Toulouse, 25 000 000), Andrij Jarmolenko (Borussia Dortmund, 20 000 000), Lukasz Fabianski (Swansea City, 8 000 000), Ryan Fredericks (Fulham, i.), Jack Wilshere (Arsenal, i.), Fabian Balbuena (Corinthians, 4 000 000), Felipe Anderson (Lazio, 38 000 000), Lucas Pérez (Arsenal, 4 400 000), Carlos Sánchez (Fiorentina, 5 200 000)
Kölcsönből vissza: Reece Oxford (Borussia Mönchengladbach), Robert Snodgrass (Aston Villa), Reece Burke (Bolton Wanderers)
Távozott: Reece Burke (Hull City, 1 700 000), James Collins (szl.), Patrice Evra (szl.), Cheikhou Kouyaté (Crystal Palace, 10 700 000), Domingos Quina (Watford, 1 100 000)
Kölcsönbe: Jordan Hugill (Middlesbrough), Szead Hakszabanovics (Málaga), Edimilson Fernandes (Fiorentina), Sam Byram (Nottingham Forest)
Kölcsönből vissza: Joao Mário (Inter), Joe Hart (Manchester City)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett: Diogo Jota (Atlético Madrid, 14 000 000), Willy Boly (FC Porto, kuv., 12 000 000), Léo Bonatini (al-Hilal, kuv., 4 000 000), Benik Afobe (Bournemouth, kuk., 11 400 000), Rui Patrício (Sporting CP, i.), Rúben Vinagre (Monaco B, kuk.), Joao Moutinho (Monaco, 5 600 000), Adama Traoré (Middlesbrough, 20 000 000)
Kölcsönbe: Raúl Jiménez (Benfica, 3 000 000), Jonny Castro (Atlético Madrid), Leander Dendoncke (Anderlecht)
Kölcsönből vissza: Joe Mason (Colorado Rapids), Paul Gladon (Heracles Almelo), Prince Oniangué (Angers), Ben Stevenson (Colchester United), Dominic Iorfa (Ipswich), Ben Marshall (Millwall), Michal Zyro (Charlton)
Távozott: Ben Marshall (Norwich City, 1 700 000), Jon Flatt (Scunthorpe United, i.), Prince Oniangué (Caen), Barry Douglas (Leeds United, 3 400 000), Carl Ikeme (visszavonult)
Kölcsönbe: Roderick Miranda (Olympiakosz), Benik Afobe (Stoke City), Rafa Mir (Las Palmas)
Kölcsönből vissza: Diogo Jota (Atlético Madrid), Alfred N'Diaye (Villarreal)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

SWANSEA CITY
Érkezett: Joel Asoro (Sunderland, 2 300 000), Yan Dhanda (Liverpool U23, i.), Jordi Govea (Real Madrid U19, i.), Kyle Bartley (West Bromwich, 4 500 000), Bersant Celina (Manchester City U23, 3 400 000), Barrie McKay (Nottingham Forest, 560 000), Declan John (Rangers)
Kölcsönből vissza: Jay Fulton (Wigan), Matt Grimes (Northampton), Oliver McBurnie (Barnsley), Franck Tabanou (Granada), Bafétimbi Gomis (Olympique Marseille), Borja Bastón (Málaga), Jefferson Montero (Getafe), Jordi Amat (Betis)
Távozott: Lukasz Fabianski (West Ham, 8 000 000), Roque Mesa (Sevilla, kuk., 6 000 000), Ki Szung Jong (Newcastle United, i.), Kenji Gorrá (CD Nacional, i.), Leon Britton (visszavonult), Ángel Rangel (szl.), Alfie Mawson (Fulham, 16 850 000), Federico Fernández (Newcastle United, 6 700 000), Sam Clucas (Stoke City, 6 670 000), Kyle Bartley (West Bromwich, 4 500 000), Jordi Amat (Rayo Vallecano, 1 000 000)
Kölcsönbe: Borja Bastón (Alavés), André Ayew (Fenerbahce, 1 500 000), Jordan Ayew (Crystal Palace)
Kölcsönből vissza: Tammy Abraham (Chelsea), Andy King (Leicester City), Renato Sanches (Bayern München)

STOKE CITY
Érkezett: Oghenekaro Etebo (Feirense, 7 200 000), Adam Federici (Bournemouth), James McClean (West Bromwich, 5 600 000), Tom Ince (Huddersfield, 11 200 000), Sam Clucas (Swansea, 6 670 000)
Kölcsönbe: Benik Afobe (Wolverhampton), Ashley Williams (Everton), Cuco Martina (Everton), Ryan Woods (Brentford)
Kölcsönből vissza: Josh Tymon (MK Dons), Bojan Krkic (Deportivo Alavés), Giannelli Imbula (Toulouse)
Távozott:
Xherdan Shaqiri (Liverpool, 14 700 000), Ramadan Szobhi (Huddersfield, 6 500 000), Marc Muniesa (Girona, kuv., 5 000 000), Lee Grant (Manchester United, 1 700 000), Stephen Ireland (szl.), Glen Johnson (szl.)
Kölcsönbe: Kevin Wimmer (Hannover, 1 500 000), Badou Ndiaye (Galatasaray, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Kurt Zouma (Chelsea), Jesé (PSG), Konsztantinosz Sztafilidisz (Augsburg)

WEST BROMWICH ALBION
Érkezett:
Sam Johnstone (Manchester United, 7 350 000), Conor Townsend (Scunthorpe United, 840 000), Kyle Bartley (Swansea, 4 500 000)
Kölcsönbe: Dwight Gayle (Newcastle United), Tosin Adarabioyo (Manchester City U23)
Kölcsönből vissza: Csang Jü-ning (Werder Bremen)
Távozott: Jonny Evans (Leicester City, 4 000 000), Ben Foster (Watford), Claudio Yacob (szl.), Gareth McAuley (szl.), James McClean (Stoke City, 5 600 000)
Kölcsönbe: Csang Juning (Den Haag), José Salomón Rondón (Newcastle United, 2 230 000), Allan Nyom (Leganés)
Kölcsönből vissza: Daniel Sturridge (Liverpool), Ali Gabr (Zamalek), Grzegorz Krychowiak (PSG)

Vastaggal az elmúlt hét nap történései.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik