Pool: Torres? Carroll? A tíz legjobb és legrosszabb igazolás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.04. 15:05
null
Talán nem meglepő, hogy Luis Suárez a Liverpool történetének egyik legjobb igazolása (Fotó: bbcimg.co.uk)
A Premier League-ben szereplő Liverpool labdarúgócsapata 1990 óta – vagyis az 1992-ben indított liga teljes története során – nem tudott bajnokságot nyerni, aminek apropóján az angol Daily Mail összeállította a gárda tíz legjobb és tíz legrosszabb igazolását a PL-korszakban.

 

A TÍZ LEGJOBB

Luis Suárez
Az uruguayi támadó nagyon ellentmondásos figura. Sokan szeretik, sokan viszont utálják őt – leginkább bizarr balhéi okán. „Harapós, valamint rasszista jellegű incidensei" miatt többször is eltiltotta őt az angol Labdarúgó-szövetség (FA).

Amikor viszont a játékkal foglalkozik, zseniális dolgokra képes. A Liverpool 2011-ben igazolta át az Ajaxtól, 26.5 millió eurót fizetve a játékjogáért. Három esztendőt töltött a „vörösöknél", ezalatt 133 mérkőzésen lépett pályára, 82 gólt szerzett és 53 gólpasszt osztott ki, a 2013–2014-es szezonban a Premier League legjobbjának választották meg. A világon jelenleg nehéz nála jobb csatárt találni.

2014 júliusában úgy döntött, hogy a nagyobb sikerek reményében a Barcelonához szerződik, a katalánok több mint 80 millió eurót fizettek érte a Poolnak.

Gary McAllister
A skót középpályás 35 éves korában igazolt a csapathoz, amelynél két évig szerepelt. Ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy kulcsjátékossá nője ki magát és a 2001-es esztendőben szinte mindent megnyerjen a Liverpoollal.

Sami Hyypiä
A finn talán a klub történetének egyik legjobb középhátvédje volt. Tíz éven keresztül szolgálta a „vörösöket", és kulcsszerepet vállalt a híres, 2004–2005-ös Bajnokok Ligája-sikerben. A Premier League-győzelmen kívül minden serleget begyűjtött a csapattal.

Dietmar Hamann
A német középpályás, akire nem a góljai miatt emlékezhetünk, hanem a pályán elvégzett brutális mennyiségű munkája miatt. Elképesztő, mennyit robotolt a mérkőzéseken, ott volt mindenhol, szinte felszántotta az egész pályát. Ő is tagja volt a BL-győztes társaságnak, azonban az angol bajnokságot sosem sikerült megnyernie. 264-szer öltötte magára a Liverpool mezét.

Xabi Alonso
A spanyol, aki klub- és világszinten minden trófeát bezsebelt már. A gárda szurkolói 2009-es távozása óta is visszasírják. Öt éven keresztül szolgálta a csapatot, kora egyik legjobb középpályásának tartják.

Javier Mascherano
Csupán három évig erősítette a „vörösöket", akikhez nagy balhé közepette szerződött a West Ham Unitedtől. Noha jelenlegi munkaadójánál, a Barcelonánál jobbára védőként játszik az argentin, a szigetországban általában védekező középpályásként számítottak rá, és feladatát hibátlanul látta el. 2010-ben 24 millió euró ellenében távozott Spanyolországba.

Pepe Reina
A nagyszájú spanyol kapus 2005 és 2014 között volt a keret tagja, pont lemaradt a BL-sikerről. 395 Pool-meccs van a lábában, 177-en gólt sem kapott.

Philippe Coutinho
2013 óta a Liverpool labdarúgója. Habár az olasz Internél a jövő egyik alapembereként tekintettek rá, tízmillió euróért mégis eladták. Mindössze 23 esztendős a brazil, a transfermarkt.de piaci hírportál 25 millió euróra becsüli az értékét.

Fernando Torres
A spanyol „Kölyök" fénykorát az Atlético Madridban és a Liverpoolban élte. 30 millió euróért került az együtteshez, amelyben 142 meccsen 81-szer volt eredményes és 20 gólpasszt adott. Első szezonjában 24-szer talált be, onnantól viszont állandóan sérülések hátráltatták, végül 2011-ben a rivális Chelsea-hez igazolt.

Martin Skrtel
A jelenleg 30 éves, keménységéről híres szlovák válogatott védő 2008-ban került Angliába, 7 millió euróért, és utólag megnézve elmondhatjuk, fantasztikus játékost sikerült ennyiért találni. 293 összecsapáson szerepelt, s eddig egyetlen serleget nyert a gárdával, a 2011–2012-es kiírásban Ligakupát ünnepelhetett.

A TÍZ LEGROSSZABB

Andy Carroll
Óriási összegért, 35 millió euróért érkezett a Newscastle-től, sok Pool-fanatikus már ekkor fogta a fejét kínjában. A hórihorgas támadó nem is tudta megszolgálni az árát, 58 meccsen 11 gólt lőtt, miközben tucatnyi hatalmas gólhelyzetet puskázott el. Newcastle-ös formáját azóta sem találta meg. 2013-ban a West Ham végleg megszerezte, a Liverpool körülbelül a korábbi vételár feléért engedte el.

Joe Allen
A walesi Allen még csak 22 éves volt, amikor 2012-ben a Liverpool lecsapott rá. Körülbelül 20 millió eurót csengettek ki érte, ám sosem tudott stabil kezdővé válni.

Christian Poulsen
A dán futballista nagy reményekkel igazolt a gárdához a Juventustól 2010-ben, de csúnya égés lett a vége, csupán 12 mérkőzésen lépett pályára, majd Franciaországba szerződött.

Sean Dundee
A dél-afrikai születésű Dundee-t 1998-ban szerezték meg a Karlsruhétől, ahol 85 találkozón 36-szor talált be az ellenfelek hálójába, a Premier League-ben azonban nem találta meg a számításait, és egy esztendő elteltével visszaigazolt Németországba. Három meccsen játszott, gólt nem rúgott.

Titi Camara
Camara nem sokáig volt a Liverpool játékosa, de ez a rövid idő is elég volt neki arra, hogy bolondságaival közönségkedvenccé váljon. 1999 októberében a West Ham ellen néhány órával édesapja halála után mezt húzott, ráadásul győztes gólt szerzett. Ezen kívül nem sok babér termett a guineai légiós számára, kilencszer volt eredményes rövid anfieldi karrierje során.

Erik Meijer
Meijer még a holland válogatottban is bemutatkozott, ám a nagy tehetség végül hamar „eltűnt". 1999 és 2001 között erősítette a Liverpoolt, ahol őt gondolták a következő Michael Owennek, ám nem játszott túl sokat, csak kétszer volt eredményes.

Igor Biscan
A horvát Biscan BL-t nyert, de jobbára csak csereként kapott lehetőséget a „vörösöknél". 2000–2005-ig volt a Poolnál, amely 9 millió euró körüli összeget pengetett ki érte. A mutatója 72 meccsen két gól.

El Hadji Diouf
Diouf „végigjárta" az angol csapatokat, többen is megpróbálták kihozni belőle a zsenit, ám nyugodtan kijelenthetjük, sehol sem tudott meglepetést okozni. 2002-ben Gérard Houllier menedzser közbenjárásával több mint 13 millió eurót fizettek ki érte, ám az 55/3-as mérkőzés/gól mutatója támadóként igen gyengének mondható.

Salif Diao
A szintén szenegáli középpályás is Houllier szerzeménye volt, aki a 2002-es világbajnokságon menetelő nemzeti csapatban figyelt fel rá. 7.5 millió euróba került, első szezonjában 26 találkozón lépett pályára, ám Houllier nem tudta, melyik poszton játszassa, teljesítménye nem is volt kielégítő. A később kinevezett Rafael Benítez megtalálta a Diao számára ideális pozíciót, ám Mohamed Sissoko átigazolása után már nem tudott kezdőbe kerülni.

Antonio Núnez
Benítez nagy potenciált látott a spanyolban, és 2004-ben szerződtette is a Real Madridból, több mint 10 millió eurót, valamint Michael Owent is odaadva érte. Új klubjában már az első edzésen súlyos térdsérülést szenvedett, ami miatt hónapokra kidőlt, végül csak 18-szor húzta magára a liverpooliak mezét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik