PL: Uruguayban „baráti köszöntés”, Angliában rasszizmus – eltiltották Cavanit

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.01.01. 10:40
null
Cavanit eltiltották (Fotó: AFP)
Három mérkőzésről tiltotta el Edinson Cavanit rasszista kifejezés használata miatt az angol Labdarúgó-szövetség (FA) – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

A Manchester United uruguayi válogatott csatára ellen két hete indult eljárás „helytelen magatartás" miatt azt követően, hogy a 33 éves futballista egy hónappal ezelőtt a United Southampton elleni 3–2-es sikerét – és a találkozón szerzett két gólját – követően az Instagramra feltöltött posztjának szövegében a „negrito” szót is leírta. Cavani azt állította, ez csupán „szeretetteljes üdvözlése” volt egy barátjának, az FA szerint viszont a játékos ezzel megszegte a szövetség vonatkozó előírásait – írta az MTI.

Az FA csütörtökön nyilvánosságra hozott ítélete szerint a szóhasználat „sértő, helytelen és rontotta a sportág jóhírét”, így Cavanit az eltiltás mellett 100 ezer font (40.6 millió forint) pénzbüntetéssel is szankcionálták. Azt követően, hogy beismeri az FA szabályzatának megsértését, személyes oktatáson is részt kell vennie.

A Manchester United már az eljárás megkezdésekor hangsúlyozta: a törölt bejegyzésben – amely miatt Cavani bocsánatot is kért – nem volt rosszindulat. Közleményében a klub leszögezte, bíznak abban, hogy a vizsgálóbizottság nyilvánvalóvá teszi: Cavani nem rasszista, és a bejegyzésében nem volt rasszista szándék. A friss kommünikében kiemelték, noha Cavani nem volt tisztában a szóhasználat félreérthetőségével, az FA és a rasszizmus elleni küzdelem iránt érzett tisztelet miatt nem fellebbez az ítélet ellen.

Cavani honfitársát, az akkor a Liverpool FC-ben futballozó Luis Suárezt 2011 decemberében nyolc mérkőzésről tiltották el, miután mérkőzés közben ugyanezzel a kifejezéssel megsértette Patrice Evrát, a Manchester United francia légiósát. Suárez akkor kitartott amellett: az általa használt szó nem számít sértőnek Uruguayban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik