PL: magángép mentette ki hazájából a Liverpool sztárját

T. B.T. B.
Vágólapra másolva!
2021.09.08. 09:27
null
Naby Keitát sikeresen kimenekítette a Liverpool (Fotó: AFP)
Épségben visszatért Európába a Liverpool guineai válogatott játékosa, Naby Keita. A BBC értesülései szerint a középpályás kedd este egy magángéppel hagyta el Guineát, ahol az Alpha Condé elnököt megdöntő katonai puccs miatt határzárat rendeltek el.



Keita a Marokkó ellen hétfő estére kiírt világbajnoki selejtezőre utazott haza, hogy csatlakozzon a nemzeti csapat keretéhez. A mérkőzés azonban elmaradt, mert a guineai hadsereg vasárnap megkísérelte félreállítani az országot 2010 óta irányító Alpha Condét. A fővárosban tűzharcra is sor került, ezért a meccset nem lehetett biztonságos körülmények közt megrendezni.

A katonai puccs után Guineában határzárat rendeltek el. A marokkói csapatot – melynek tagja többek között Romen Szaissz, a Wolverhampton Wanderers védője, valamint a Paris Saint-Germain friss igazolása, Asraf Hakimi is – hosszas diplomáciai tárgyalások után hétfőn mentetették ki Guineából. Velük ellentétben a guineai válogatott játékosai nem mehettek sehová, így Keita az országban ragadt.

Csapata, a Liverpool folyamatosan tartotta a játékossal a kapcsolatot, és közleményben tudatta a szurkolókkal, hogy Keita „biztonságban van”. A játékost a legfrissebb hírek szerint magángéppel hozták át Európába.

„Azt hittük, a Call of Duty-ban vagyunk...”
Nyilatkozott Romain Saïss, a marokkói válogatott csapatkapitánya, aki szemtanúja volt a Guineában lezajló katonai puccsnak.

A marokkói válogatott vasárnap utazott Conakryba, hogy hétfő este megmérkőzzön a guineai nemzeti tizeneggyel az afrikai világbajnoki selejtezősorozatban. Azonban a meccset elhalasztották, mert a guineai hadsereg államcsínyt végrehajtva félreállította Alpha Condé elnököt. A katonai vezetés lezárta Guinea határait, és a marokkói csapatot csak hosszas diplomáciai tárgyalások után engedték hazatérni.

Szerdán a Wolverhampton játékosa, Romain Saïss a Le Dauphiné Libéré-nek beszámolt a Guineában átéltekről.

„Egész nap fegyveres katonákkal teli autókat láttunk a szállodánk alján, nem háború volt, de majdnem. Lövést hallhattunk, néhány játékos azt hitte, hogy tűzijáték. Ekkor elmagyarázták nekünk, hogy puccsot hajtottak végre a különleges erők. Valóban tudatosult bennünk a helyzet. Ablakainkból láthattuk, hogy katonák futnak valamilyen puskával. Azt hittük, hogy a Call of Duty -ban vagyunk..”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik