PL: Ez lehetetlenné teszi, hogy élvezzem a futballt – Roy Hodgson

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2020.09.27. 15:55
null
Joel Ward az első kezezését még megúszta, ám a másodikat már megítélték ellene (Fotó: AFP)
Mint ismert, az Everton szombaton idegenben (egy vitatható tizenegyesgóllal) 2–1-re legyőzte a Crystal Palace-t az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 3. fordulójában. Roy Hodgson, a hazaiak vezetőedzője a vendégek második gólját megelőző büntető kapcsán fakadt ki.

Egy egyes állásnál a Crystal Palace védőjének kezére (amely természetes testtartásban a teste mellett volt) közelről ráfejelték a labdát. A kezezést a játékvezető továbbengedte, ám a VAR a következő játékmegszakításnál visszanézette vele a szituációt, amelyet az új szabályok értelmében szabálytalanságnak kellett megítélnie és tizenegyest adott. A büntetőt Richarlison magabiztosan értékesítette, és mint később kiderült, ezzel a góllal nyerte meg a mérkőzést az Everton.

(Az ominózus kezezés 1:24-nél látható.)

„Ez teljességgel elfogadhatatlan, lehetetlenné teszi, hogy élvezzem a futballt” – fakadt ki a lefújást követően Roy Hodgson, a hazaiak menedzsere.

„Nem tudom megérteni, hogy mindenki – a Premier League, a játékvezetők, a menedzserek és az edzők – elfogadta ennek a szabálynak a bevezetését. Én nem akarok ebből sem előnyt, sem hátrányt magamnak” – mondta Hodgson. Hozzátette: Ward kezezését büntetőnek ítélni veszélyes következményekkel járhat a játékot tekintve.

„Úgy vélem, a jövőben a játékosok elkezdik majd rápöccinteni ellenfelük kezére a labdát, és azon nyomban kezezést fognak kiabálni” – tette hozzá a 73 éves szakember.

„Nem hiszek ebben a szabályban. A futballban járatos embereknek nehéz ezt elfogadniuk. A játékvezető sem gondolja kezezésnek ezt. Ő nem akarta ezt befújni, de meg kellett adnia, mivel ezt mondják neki. Elfogadhatatlan, hogy így kapjunk ki” – zárta gondolatait Hodgson.

Az új kezezési szabályokkal kapcsolatban a 3–3-ra végződő Molde–Ferencváros meccs, a Bajnokok Ligája-rájátszás első mérkőzése után írtunk.

„Ez zavarba ejtő. Nagyon nehéz hátratett kézzel futballozni. Biztos vagyok benne, hogy egyeztetések lesznek ezzel kapcsolatban” – nyilatkozta a Crystal Palace labdarúgója, Joel Ward, akinek a kezezését tizenegyesnek ítélték.

Carlo Ancelotti, az Everton menedzsere úgy véli, el kell fogadniuk a játékvezető döntését. Tudják, hogy ezek nehéz szituációk, de nem tehetnek ellene semmit.

Alan Shearer, a Newcastle United legendája a Match of the Daynek nyilatkozott az eset kapcsán.

„A szabály rossz, változtatni kell rajta. Őrültség kezezésnek ítélni ezt. Csak menjünk vissza évekkel ezelőttre!” – vélekedett Shearer.

Martin Keownkorábbi Arsenal-védő a Final Score-nak mondta el a véleményét.

„A védők elkezdenek majd kényszerzubbonyban játszani. Mit kellett volna tennie Wardnak? Ez nem a futball szellemét tükrözi. Ez nem az a játék, amelyet gyerekként elkezdtem. A labda ment a kezéhez, nem a keze a labdához. Eltalálta őt. Nem vagyok benne biztos, hogy valaha is még védő szeretnék lenni ilyen szabályok mellett” – nyilatkozta Keown.

Matthew Upsonkorábbi angol válogatott hátvéd sem volt más véleménnyel az eset kapcsán, ő a BBC Radio 5 Live-nak nyilatkozott.

„Nem tudom elhinni, amit láttam. Ez nevetséges. Hogyan tudnál olyan gyorsan reagálni, hogy elhúzd a karodat? Egy kicsit el vagyok veszve. Egy-két percig tartott, mire jelezte a VAR az esetet. A játék közben ment, és te nem tudod, mit néznek vissza. Szeretném hallani a beszélgetést Kevin Friend (a mérkőzés játékvezetője) és Joel Ward között. Nem tudom, Kevin Friend hogyan tudott a szemébe nézni, amikor elmagyarázta, miként jutott erre a döntésre.”


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik