Gól nélküli döntetlennel ért véget a Mersey-parti derbi

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.09.03. 13:25
null
Van Dijk könnyen a kiállítás sorsára juthatott volna (Fotó: AFP)
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 6. fordulójában az Everton gól nélküli döntetlent játszott a Liverpoollal. 


ANGOL PREMIER LEAGUE
6. FORDULÓ
EVERTON–LIVERPOOL 0–0
Liverpool,
Goodison Park. Vezette: Anthony Taylor.
EVERTON: Pickford – Patterson, Coady, Tarkowski, Mikolenko – T. Davies (Gueye, 61.), A. Onana, Iwobi – Gray, Maupay, Gordon (McNeil, 82.). Menedzser: Frank Lampard.
LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold (Milner, 59.), J. Gomez, Van Dijk, Cimikasz (Robertson, 59.) – H. Elliott (Matip, 80.), Fabinho, F. Carvalho (Firmino, a szünetben) – Szalah, D. Núnez (Jota, 80.), L. Díaz. Menedzser: Jürgen Klopp.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Everton már a mérkőzés elején megmutatta, a pocsék idénykezdés ellenére igenis felkészült a Mersey-parti derbire. Az első félidőben előbb Neal Maupay, majd Anthony Gordon révén is megszerezhette volna a vezetést.

A „kékeknél” Tom Davies járt a legközelebb a gólhoz, amikor nagyjából tíz méterről, jobb külsővel próbálkozott egy kavarodás után, a labda azonban kipattant a jobb kapufáról.

Az első félidő végén a Liverpool is mutatott életjeleket – Darwin Núnez egészen éles szögből káprázatos lövést eresztett meg a tizenhatos jobb oldaláról, Pickford óriási bravúrt bemutatva a felső lécre tolta a labdát. A kipattanót Luis Díaz gyűjtötte be, befelé cselezve a jobb kapufát lőtte szét.

Az iramra nem lehetett panasz a fordulás után sem. A második félidő közepén igencsak felgyorsultak az események, Firmino többször is bevehette volna az Everton kapuját, ám Pickford mindig a helyén volt.

A 69. percben Gray beadása után Milner nagyon csúnyán elszámolta a labda ívét. Maupay mellre vette, majd keresztbe ellőtte, Conor Coady érkezett és lőtt az üres kapuba. Mindenki ünnepelt, aztán jött a VAR – les miatt elvették a találatot.

A keménykedés sem maradhatott el a városi derbiről: Virgil van Dijk nagyon csúnya szerelést mutatott be Amadou Onanán, de Anthony Taylor csak sárga lapot mutatott fel a holland védőnek.

Már talán mindenki a lefújást várta, aztán majdnem jött a slusszpoén: Luis Díaz találta meg a tizenhatoson belül Mohamed Szalahot, aki a rövid sarkot vette célba. Pickford valahogyan erre is leért, és most is a kapufára tolta a labdát!

A feleknek végül be kellett érnie az egy-egy ponttal, így a Liverpool ideiglenesen feljött az ötödik helyre, az Everton a 14. pozíciót foglalja el.

Az állás
1. Arsenal5513–4+915
2. Manchester City54119–5+1413
3. Tottenham53210–4+611
4. Brighton & Hove Albion53116–3+310
5. Liverpool623115–6+99
6. Manchester United5325–7–29
7. Leeds United52218–5+38
8. Fulham52218–7+18
9. Southampton52127–9–27
10. Chelsea52126–8–27
11. Brentford513110–7+36
12. Newcastle51317–6+16
13. Crystal Palace51227–9–25
14. Everton6424–6–24
15. West Ham51132–6–44
16. Nottingham Forest51132–11–94
17. Bournemouth51132–16–144
18. Wolverhampton5322–4–23
19. Aston Villa5144–9–53
20. Leicester City5146–11–51

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+6. perc: ITT A VÉGE, NEM SZÜLETETT GÓL!

90+5. perc: SZALAH-KAPUFA! Luis Díaz találta meg a tizenhatoson belül Mohamed Szalahot, aki a rövid sarkot vette célba. Pickford valahogyan erre is leért, és most is a kapufára tolta a labdát, óriási bravúr!

90+1. perc: óriási szólót mutatott be McNeil, ám kicsit sokáig tartotta meg a labdát. Végül Grayt választotta, a szélső ellőtte 25-ről, de Alisson simán fogta.

90. perc: hat perc a ráadás.

87. perc: Szalah külsővel remekül tekert középre, Roberto Firmino egyből kapura szúrta, de Pickford ismét leért a lövésre.

84. perc: MCNEIL EGYBŐL! Szép, rövid passzok után a tizenhatos csücskéről tekert a csereként beálló McNeil. A lövés megpattant, Alisson ismét elképesztő hárítást mutatott be.

82. perc: McNeil áll be, Gordon jön le.

80. perc: Matip állt be Elliott helyére, Jota Núnezt váltotta.

76. perc: Van Dijk Onanát próbálta szerelni, nagyon csúnyán elkésett – jutalma egy sárga lap, de ez akár piros is lehetett volna.

Elképesztő iram és óriási adok-kapok, ilyen egy igazi derbi! Az Everton abszolút felnőtt a Liverpoolhoz a mai napon.

69. perc: FELROBBAN A GOODISON PARK, DE MEGÚSZTA A LIVERPOOL! Gray beadása után Milner nagyon csúnyán elszámolta a labda ívét. Maupay mellre vette, majd keresztbe ellőtte, Conor Coady érkezett és lőtt az üres kapuba. Mindenki ünnepelt, aztán jött a VAR – les miatt elvették a találatot, marad a gól nélküli döntetlen.

65. perc: MIT HAGYOTT KI AZ EVERTON?! Gyors ellentámadás után Maupay került ordító ziccerbe a tizenhatoson belül. Rengeteg ideje volt, meg is nézhette, hova lövi, de nem tudta becsapni Alissont, aki óriási bravúrral védte a lövést.

65. perc: ÚJABB NAGY LEHETŐSÉG! Van Dijk az égbe lőtte a labdát, Núnez szépen készítette le Fabinhónak, aki egyből lőtt tizenegyről, Pickford és Coady együttes erővel mentett.

64. perc: MEGINT FIRMINO! A brazil támadó Robertson szögletére érkezett, fejese középre ment, Pickfordnak kellett megint védeni.

63. perc: helyzet a másik oldalon! Núnez megnyerte a fejpárbajt, majd Firmino került lövőhelyzetbe. Pickford a helyén volt, szögletre ütötte a labdát.

63. perc: Gordon Onanának gurított vissza, de a lendületből érkező Patterson elvitte előle a labdát. Lövése lepattant, szöglet az Evertonnak!

61. perc: az Everton is cserél, Gueye Tom Daviest váltja.

59. perc: Cimikasz helyére Robertson, Alexander-Arnold helyére Milner jön.

56. perc: Iwobi küzdött keményen a középpálya közepén, meg is szerezte a labdát. Szemfüles módon megpróbálta átemelni Alisson fölött, de jócskán mellé rúgta az egykori Arsenal-játékos.

54. perc: Szalah beadása pontatlan volt, de a labda pont Darwin Núnez elé pattant Coady pocsék felszabadítása után. A csatár kapásból lőtt, Pickfordot találta telibe.

50. perc: Gray húzott el a jobbon, majd visszavette a labdát és Iwobinak passzolt. A nigériai beadta, Maupay ollózós mozdulattal húzta kapura a játékszert, fölé ment.

49. perc: Elliott a tizenhatoson belül laposan, erősen rúgta középre a labdát, a hosszún Cimikasz érkezett, de majdnem kirúgta a stadionból a zsugát. Jól kezdi a Liverpool a második félidőt.

47. perc: Díaz robogott el a bal oldalon, Darwin Núneznek gurított vissza lövésre, nem alakult ki komolyabb veszély.

46. perc: Roberto Firmino érkezett Carvalho helyére.

46. perc: jöhet a második félidő!

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: itt a vége az első félidőnek, a hangulat – egy Mersey-parti derbihez méltóan – remek, ugyanakkor nem sok gólhelyzetet láthattunk.

45+1. perc: Ibowi felpassza után Gray és Gordon játszott össze, majd Maupay ugrott volna ki, Alexander-Arnold nagyot mentett.

43. perc: MOST A LIVERPOOL LŐTT KAPUFÁT – KETTŐT IS! Darwin Núnez egészen éles szögből káprázatos lövést eresztett meg a tizenhatos jobb oldaláról, Pickford óriási bravúrt bemutatva a felső lécre tolta a labdát. A kipattanót Luis Díaz gyűjtötte be, befelé cselezve ő a jobb kapufát lőtte szét.

40. perc: Cimikasz szabadrúgását követően Szalah gyűjtötte be a tizenhatos jobb oldalán a lepattanót. Felnézett, majd Núnez irányába tekerte a labdát, aki ismét megnyerte a fejpárbajt, de a kapu fölé bólintott.

38. perc: Onana rúgta fel Carvalhót, Taylor sárga lapot mutatott fel.

Az Everton hatszor, a Liverpool kétszer próbálkozott kapura lövéssel.

32. perc: KAPUFA! Az Everton teljesen beszorította a Liverpoolt, előbb Gray lövése jött le a blokkról, majd Maupay és Van Dijk összecsapása után Tom Davies elé került a labda, aki jobb külsővel a jobb kapufát találta telibe tíz méterről. Alisson csak nézte, ezt megúszták Gomezék.

Hiába van 68 százalékban a labda a Liverpoolnál, egyelőre képtelen komoly gólhelyzetet kialakítani. Mohamed Szalah és Darwin Núnez is nagyon csöndes egyelőre.

26. perc: Athony Taylor játékvezető nem lesz közönségkedvenc a Goodison Parkban. Néhány perce nem fújta le, ahogyan Gomez Grayt akasztotta, majd ezt követően két liverpoolinak is megítélt egy-egy szabadrúgást. Tüntetnek a szurkolók.

23. perc: ÚJABB EVERTON-HELYZET! A „kékeknél” Gordon lőhetett a tizenhatosról egy szögletet követő kipattanó után, de Alisson résen volt, ki sem pattant róla a labda.

19. perc: az elmúlt perceket megnyomta a Liverpool. Alexander-Arnold fel sem nézett, úgy tette középre az éppen kifelé guruló labdát, amire Darwin Núnez érkezett. Az uruguayi el tudta fejelni Patterson mellől, de a kaput nem találta el.

15. perc: Alexander-Arnold küldött egy hosszú átadást Luis Díaz felé, a kolumbiai szélső fejjel eltolta Pickford mellett, de közben a pálya is elfogyott.

8. perc: ÓRIÁSI HELYZET! Elliott adta el a labdát a saját térfelén, Davies halászta le az átadást. Gray a tizenhatoson belül remekül találta meg Maupayt, a csatár öt méterről nem találta el jól a labdát, Alissonnak nem kellett védeni.

6. perc: gyors ellentámadást vezetett az Everton, Maupay passzolt szépen Onanának, aki viszont a lövésbe nem tudott kellő erőt tenni – ráadásul odaért a blokk is.

5. perc: a Liverpool igencsak feltolja a védelmét, az Everton teljesen beszorul a saját tizenhatosára. Frank Lampard terve egyértelmű: kontrázni szeretne csapatával.

4. perc: Harvey Elliott lőtte kapura a labdát húsz méterről, az Everton védői nagyszerűen blokkoltak.

1. perc: elindult a mérkőzés!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A két csapat legutóbbi Mersey-parti partija nagyon sima, 4–1-es Liverpool-sikerrel zárult a Goodison Parkban. Az Everton legutóbb 2010 októberében győzte le városi riválisát hazai pályán, akkor Tim Cahill és Mikel Arteta volt eredményes. Nem ma volt...

Továbbra is rengeteg sérültje van a Liverpoolnak. Jordan Henderson, Naby Keita, Ibrahima Konaté, Alex Oxlade-Chamberlain és Thiago sem bevethető. Jó hír ugyanakkor, hogy Diogo Jota már a kispadra leülhetett az új szerzeménnyel, Arthurral együtt.

Jürgen Klopp együttesében újra ott van a kezdőben Darwin Núnez, aki a Fulham ellen remekül szállt be – egy gólig jutott, és egy gólpasszt is kiosztott –, ám a legutóbbi három PL-meccset ki kellett hagynia, miután lefejeltea Crystal Palace védőjét, Joachim Andersent.


Egyik csapat sem úgy kezdte az idényt, ahogyan szerette volna: az Everton öt mérkőzésen még nyeretlen, három döntetlen mellett két vereséget szenvedett el.

A Liverpool a pocsék rajt után a legutóbbi két összecsapását megnyerte – a Bournemoutht 9–0-val végezte ki,a Newcastle United ellen Fabio Carvalho 98. percben szerzett góljával diadalmaskodott–, az azt megelőző két döntetlen és egy vereség miatt viszont így is csak a tabella 6. helyét foglalja el.

KÉSŐBB
16.00:
Brentford–Leeds United
16.00: Newcastle United–Crystal Palace (Tv: Match4)
16.00: Nottingham Forest–AFC Bournemouth
16.00: Tottenham Hotspur–Fulham (Tv: Spíler1)
16.00: Wolverhampton Wanderers–Southampton
18.30: Aston Villa–Manchester City (Tv: Spíler1)
VASÁRNAP
15.00:
Brighton–Leicester City (Tv: Spíler1)
15.00: Chelsea–West Ham United (Tv: Match4)
17.30: Manchester United–Arsenal (Tv: Spíler1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik