PL: az uruguayi szövetség az FA-t kritizálja Cavani eltiltása miatt

MTI/H. Á.MTI/H. Á.
Vágólapra másolva!
2021.01.04. 19:27
null
A Southampton elleni dupla utáni ünneplésért járt az eltiltás (Fotó: AFP)
Az Uruguayi Labdarúgó-szövetség (AUF) kritizálta az angol szövetség (FA) döntését, miszerint rasszistának minősített kifejezés használata miatt három mérkőzésről eltiltotta Edinson Cavanit.

 

Az AUF szerint a csütörtökön ismertetett ítélet „kirívó igazságtalanság, amely megsérti egy kifogástalan férfi morálját”. Az uruguayi szövetség felszólította a szigetországi szervezetet, hogy vizsgálja felül a szankciót.

A Manchester United uruguayi válogatott csatára ellen azt követően indult eljárás „helytelen magatartás” miatt, hogy a 33 esztendős futballista november végén a United Southampton elleni 3–2-es sikerét – és a találkozón szerzett két gólját – követően az Instagramra feltöltött posztjának szövegében a „negrito” szót is leírta. Cavani azt állította, ez csupán „szeretetteljes üdvözlése” volt egy barátjának, az FA szerint viszont a játékos ezzel megszegte a szövetség vonatkozó előírásait.

Az FA ítélete szerint a szóhasználat „sértő, helytelen és rontotta a sportág jó hírét”, így Cavanit az eltiltás mellett 100 ezer font (40.6 millió forint) pénzbüntetéssel is szankcionálták.

A Manchester United már az eljárás megkezdésekor hangsúlyozta, a törölt bejegyzésben – amely miatt Cavani bocsánatot is kért – nem volt rosszindulat. Közleményében a klub leszögezte, bíznak abban, hogy a vizsgálóbizottság nyilvánvalóvá teszi: Cavani nem rasszista, és a bejegyzésében nem volt rasszista szándék. A klub a döntést követően kiemelte, noha Cavani nem volt tisztában a szóhasználat félreérthetőségével, a rasszizmus elleni küzdelem és az FA iránt érzett tisztelet miatt nem fellebbez az ítélet ellen. Az uruguayi válogatott több tagja is kiállt Cavani mellett a döntés kihirdetése után.

Cavani honfitársát, az akkor a Liverpoolban futballozó Luis Suárezt 2011 decemberében nyolc mérkőzésről tiltották el, miután mérkőzés közben ugyanezzel a kifejezéssel megsértette Patrice Evrát, a Manchester United francia légiósát. Suárez akkor kitartott amellett, hogy az általa használt szó nem számít sértőnek Uruguayban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik