PL: az újonc elverte az Arsenalt az idénynyitón

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.08.13. 22:54
null
Sergi Canós a 22. percben szerezte meg a vezetést a Brentfordnak (Fotó: AFP)
Az angol élvonalba 1947 után visszatérő, a Premier League-érában így új csapatnak számító Brentford 2–0-ra nyert hazai pályán az Arsenal ellen a 2021–2022-es PL-idény első mérkőzésén. A házigazda Sergi Canós lövésével szerzett vezetést az első félidőben, majd a második játékrészben Christan Nörgaard fejesével biztosította be a sikerét.

Újonc.

No nem az előző idényhez képest, hanem ténylegesen!

A Brentford története első Premier League-mérkőzésére készült, s rögvest patinás ellenféllel, a tizenháromszoros angol bajnok, ám az előző évadban mindössze nyolcadik helyen záró Arsenallal találkozott. A Brentford otthona, a Griffin Park a 60. stadion lett, amely PL-meccsnek adott otthont (1992 óta) – az Arsenal az eddigi 59 lehetséges helyszínből 51-ben tudott nyerni. Az 52. „stadionsiker” pedig nem jött össze ezen az estén... De ennyire ne szaladjunk előre!

A Championship rájátszását megnyerő Brentford „PL-újonc” mivoltát mi sem példázta jobban, mint hogy Thomas Frank kezdőcsapatában mindössze két olyan játékos volt, akinek már akadt az angol élvonalban lejátszott meccse: Ivan Toney (2 mérkőzés) és Sergi Canós (1).

Ha már történelmi múlt: ahhoz, hogy kerek legyen a történet, érdemes megjegyezni, a fénykorukat a II. világháború előtt élő „londoni méhek” az angol élvonalnak voltak már tagjai. A két csapat az első osztályban 1935 és 1947 között kilencszer találkozott, és a Brentford ötöt is megnyert ezen mérkőzések közül, miközben csak kettőn született döntetlen, és kettőt húzott be az Arsenal.

A 2021–2022-es idény rajtján az Arsenal kezdett jobban, Kieran Terney már a második percben tesztelte David Raya kapus képességeit. Nem sokkal később Nicolas Pépé veszélyeztetett, de ebből sem tudott vezetést szerezni Mikel Arteta együttese. Hiába azonban a jó kezdés, a 12. percben jött az első figyelmeztető jel az „ágyúsok” számára: Bryan Mbeumo lövése eltrafálta a jobb kapufát. A 22. percben pedig már nem volt szerencséje a 13-szoros bajnoknak, Sergi Canós jó labdát kapott a tizenhatos bal csücskénél, befelé húzott, majd egy csel után kilőtte Bernd Leno kapujának jobb alsó sarkát (1–0).

Tökéletes forgatókönyv volt ez a Brentford számára, amely a folytatásban kénye-kedve szerint építhetett a kontrákra, míg az Arsenal hiába birtokolta jóval többet a labdát, átlövéseken kívül kevés lehetőséggel kecsegtetett ez a mezőnyfölény.

A fordulás után igyekezett fokozni a nyomást a hazai kapun Arteta együttese, de Emile Smith Rowe és Bukayo Saka helyzete sem hozott gólt. A 67. percben a Brentford került közel a második találathoz: Mbeumo lőtt a tizenhatos vonalából, Leno védett a jobb alsónál. A 73. perc megpecsételte az Arsenal sorsát: egy a szögletzászlótól jó 7-8 méterre elvégzett, óriási bedobásból szállt Leno kapuja elé a labda, a német kapus nem volt elég határozott, hogy legalább öklözni tudjon, nem úgy a hosszúnál érkező Christian Nörgaard, aki közvetlen közelről a vendégkapuba bólintotta a második Brentford-gólt (2–0).

A hajrában mindent egy lapra feltéve rohamozott az Arsenal, amely a 87. percben járt a legközelebb ahhoz, hogy legalább a szépítés összejöjjön neki: Pépé 10 méterről érkező lapos lövését kipaskolta a jobb alsó sarok elől Raya.

ANGOL PREMIER LEAGUE
1. FORDULÓ
Brentford–Arsenal 2–0
(Sergi Canós 21., Nörgaard 73.)
Szombat

13.30: Manchester United–Leeds United (Tv: Digi Sport1)
16.00: Burnley–Brighton & Hove Albion
16.00: Chelsea–Crystal Palace (Tv: Digi Sport1)
16.00: Everton–Southampton
16.00: Leicester City–Wolverhampton Wanderers
16.00: Watford–Aston Villa
18.30: Norwich City–Liverpool (Tv: Spíler1)
Vasárnap
15.00:
Newcastle United–West Ham United (Tv: Digi Sport1)
17.30: Tottenham Hotspur–Manchester City (Tv: Spíler1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik