Öt magyar az angol másodosztály rajtján

Vágólapra másolva!
2010.08.07. 15:15
null
Gyepes Gáborék a Sheffield United ellen kezdik meg az idényt (Fotó: Action Images)
Öt magyar légiós részvételével kezdődik meg az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokság 2010–2011-es idénye. Gyepes Gábor a Cardiff színeiben verseng majd a feljutásért, de a Championship kiegyensúlyozott mezőnyében lehetetlen megtippelni, mely gárdák örülhetnek az idény végén.

Egy héttel megelőzve a Premier League-et megkezdődnek az angol másodosztály küzdelmei. Európa egyik legkiegyensúlyozottabb bajnokságában szinte lehetetlen megjósolni a végső helyezéseket, a szakértők is egyetértenek abban, hogy a csapatok többsége esélyes a feljutásra.

A CHAMPIONSHIP 2010–2011-ES IDÉNYÉNEK CSAPATAI
Barnsley (18.), Bristol (10.), Burnley (a Premier League-ből esett ki), Cardiff (4.), Coventry (19.), Crystal Palace (21.), Derby (14.), Doncaster (12.), Hull (a Premier League-ből esett ki), Ipswich (15.), Leeds (újonc), Leicester (5.), Middlesbrough (11.), Millwall (újonc), Norwich (újonc), Nottingham (3.), Portsmouth (a Premier League-ből esett ki), Preston
(17.), QPR (13.), Reading (9.), Scunthorpe (20.), Sheffield United (8.), Swansea (7.), Watford (16.).

A Championshipben is hatalmas őrület övezi a klubokat, az előző idényben meccsenként átlagosan tizennyolcezren váltottak jegyet – a szigetországiak futballszeretetét mutatja, hogy a negyedosztályú Bradford is közel tizenkétezres átlagnézőszámmal büszkélkedhetett. Az sem tesz rosszat a vetélkedésnek, hogy olyan nagy múltú együttesek jutottak fel a harmadik vonalból, mint a Norwich, a Leeds vagy a rettegett szurkolótáboráról is ismert Millwall.

„Nem túlzás kijelenteni, hogy a klubok kétharmadának van esélye a rájátszásba kerülésre – nyilatkozta lapunknak Gyepes Gábor, a Cardiff City hátvédje. – Ebben az is szerepet játszik, hogy a csapatok egy-két kivételtől eltekintve hasonló költségvetéssel gazdálkodnak.

A TÖBBI MAGYAR: HALMOSI,
FÜLÖP, PRISKIN ÉS BUZSÁKY

HALMOSI PÉTER – HULL CITY
Több játékos is elhagyta az élvonalból kieső együttest, a Haladásnak kölcsönadott Halmosi Péter viszont visszatért. A Hull pénzügyi helyzete állítólag nem a legjobb, ám Nigel Pearson menedzser kinevezését jó lépésnek tartják. Szakértők szerint nehéz megjósolni, mire lesznek képesek a „tigrisek”, akiket általában azért a tabella első felébe várnak.


FÜLÖP MÁRTON ÉS PRISKIN TAMÁS – IPSWICH TOWN
Az Ipswich tavaly nyáron sokat költött erősítésekre, így az elvárások is nagyobbak voltak (a csapat végül nagy csalódásra csak 15. lett), az idén viszont már visszafogottabban költött. Priskin Tamásnak lejárt a kölcsönszerződése a Queens Parkkal, így visszatért, míg a Sunderlandtől megvett Fülöp Márton csütörtökön írta alá a kontraktusát.


BUZSÁKY ÁKOS – QUEENS PARK RANGERS
A londoniakat ezúttal kevesebb felhajtás övezte: gazdag tulajdonosok ide vagy oda, nem szórták a pénzt. Azt viszont ki kell emelni, hogy továbbra is a tapasztalt Neil Warnock a menedzser, és a stabilitás sokat számíthat az előző idényekben rendszeresen edzőt váltó gárdánál. Érdemes lesz figyelni Buzsáky Ákosra, a magyar középpályás lehet az együttes egyik húzóembere.

Persze vannak olyan egyesületek, melyek kiemelkednek a mezőnyből, de a pillanatnyi forma dönthet. Az előző szezonban feljutó Blackpool például csak az utolsó fordulókban került be a rájátszást jelentő helyekre."

A Cardiff számára finoman szólva sem zárult jó hangulatban az idény, hiszen a Blackpoollal szemben 3–2-re elbukta a feljutásért rendezett rájátszás döntőjét, ráadásul pénzügyi problémák miatt a walesi gárda nem igazolhatott új játékosokat a nyáron.

„A klub körüli problémák nem voltak ránk különösebb hatással, mi időben megkaptuk a fizetésünket – folytatta a magyar labdarúgó. – Inkább az volt a gond, hogy nem igazolhattunk új futballistákat, ám pénteken visszavonták ezt a határozatot, úgyhogy kölcsönvettük Jason Koumast a Wigantől és egy középpályást a Manchester Unitedtől, de próbálunk még erősíteni. Ránk inkább az hatott, hogy bár bejutottunk a rájátszásba, nem sikerült a feljutás.

Nem lesz könnyű megismételni ezt a teljesítményt. Az elmúlt szezonokat is jellemezte, hogy kissé szűk volt a keretünk, de ez most fokozottan igaz. Például nincs balhátvédünk, így jobbhátvédnek kell ott szerepelnie, ami nem ideális helyzet. Velem együtt négy középső védőnk van, de például csak egy-egy jobb- és balszélsőnk, így vannak olyan posztok, ahol gondok lehetnek, ha valaki kidől."

A magyar légiós az előző szezonban kevesebb lehetőséget kapott, ezért felvetődött, hogy távozik, ám érdeklődésünkre elmondta, nem feltétlenül váltana.

„Szeretnék játszani, ami az előző szezonra is igaz volt. Ha egy játékos nem kap lehetőséget, megfordul a fejében, hogy olyan helyre szerződjön, ahol több szerephez jut. De nem távoznék mindenáron, hiszen jól érzem magam Cardiffban, ahogyan a családom is. Ráadásul úgy néz ki, a Sheffield United elleni vasárnapi meccsen pályára lépek."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik