MU: volt edzője szerint De Gea a világ legjobbja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.08. 15:37
null
Ferguson után David Moyes is De Gea edzőjének mondhatja magát (Fotó: AFP)
Nem akármilyen sztori látott napvilágot arról, hogy hét évvel ezelőtt miként győződött meg róla Sir Alex Ferguson, hogy David de Gea lesz az a kapus, aki a visszavonulását tervező Edwin van der Sar helyére léphet a Manchester Unitednél.

A United korábbi, az angol szövetség jelenlegi kapusedzője, Eric Steele árult el részleteket az Atlético Madridnál a szárnyait éppen csak bontogatni kezdő fiatal spanyol megszerzésével záruló megfigyelési folyamatról.

„Csupán két olyan alkalomra emlékszem, amikor Sir Alex Ferguson nem volt jelen a Manchester United mérkőzésén hosszú regnálása alatt. Az egyik 2000-ben volt, amikor a fiának volt az esküvője. A másik? Nos, amikor David de Geát utaztunk el feltérképezni” – kezdte visszaemlékezését Steele.

„Amikor 2008 augusztusában a klubhoz kerültem, már mindenki arra készült, hogy Edwin van der Sar egy napon visszavonul, ezért fokozottan kerestük az utódját. Így került hozzám később egy felvétel az akkor tizenkilenc éves David de Geáról és rögtön tudtam, ő lesz, aki Edwin helyére lép egy nap” – emlékezett vissza a 63 éves kapusedző, aki David Moyes érkezéséig, azaz 2013 júliusáig volt a United alkalmazottja.

„Mutattam egy háromperces összeállítást Sir Alexnek, és már mentünk is megnézni élőben a Valencia ellen az Atlético Madridot. Ferguson a hatvanötödik percre már tudta, hogy David lesz a megfelelő kapus, akire szüksége van: higgadtság, nyugalom és hihetetlen reflexek – ezek voltak már akkor is a fő erényei” – jellemezte a fiatal kapust a tréner.

A United korábbi kapusedzője szerint, kimondottan bátor döntés volt Fergusontól, hogy 17 millió fonttal elkötelezte magát a tinédzser De Gea mellett, és később az élet őt igazolta, hiszen az elmúlt hétvégén az Arsenal elleni bajnokin 14-szer védett, amivel Vito Mannone és Tim Krul mellé fellépett a vonatkozó Premier Leqague-örökranglista élére. Korántsem volt azonban mindig biztos De Gea helye az MU kapujában, az első két angliai idényében többször előfordult, hogy kikerült a csapatból néhány mérkőzés erejéig.

„Sir Alex mindig türelmes volt a fiatal mezőnyjátékosokkal, de akkor először fordult elő ez egy fiatal kapussal David esetében. Sokan kritizálták Davidet fizikai állapota miatt, de mi nem változtattuk meg a vele kapcsolatosan tervezett programot, csak azért, hogy siettessük a fejlődését.”

„Tudtuk, hogy az erőnlét és az erő egy idő után úgyis jön magától, és az Arsenal ellen láthattuk, hogy igazunk volt. De Gea ma a világ legjobb kapusa, Angliában talán csak Thibaut Courtois ér a közelébe. Megérdemli, hogy Peter Schmeichellel és Van der Sarral említsük egy lapon a nevét, ráadásul karrierje legjava még előtte áll!” – zárta sorait a Daily Mail állandó vendégszerzőjeként publikáló Steele.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik