MU, Juve, Barca, Bayern – félidőnél eldőltek a topligák?

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2013.01.03. 21:02
null
Van Persie, Messi és El Shaarawy is remekel ebben a szezonban (fotó: Action Images)
Félidőnél vagy annak környékén tartanak a nagy európai bajnokságok, és a karácsonyi időszak adta szusszanásnyi szünetet kihasználva nekiveselkedtünk a statisztikai tábláknak: megnéztük, hogy egy éve miként álltak a dobogós csapatok, mi változott egy-egy ligában az egy évvel ezelőttihez képest, mely együttesek a szezon nagy előrelépői és visszaesői. Végigböngésztük az egyéni statisztikákat is, összegyűjtöttük, miként áll a gólkirályi címért vívott harc, kik a legjobb gólpasszadók, továbbá „kibányásztunk” néhány érdekességet, amelyek nélkül nyilvánvalóan aligha élhetnek tovább a futballkedvelők. Anélkül, hogy világraszóló nagy igazságokat akarnánk megfogalmazni – beszéljenek helyettünk a számok! –, azt leszögezhetjük: alighanem rég volt olyan, hogy a négy legnépszerűbb európai bajnokságban félidőnél egyaránt ennyire egyértelműnek látszott a bajnoki címért vívott küzdelem.

 

PREMIER LEAGUE (A 21. FORDULÓ UTÁN)

FEJJEL VERHETETLEN A STOKE
Labdabirtoklásban a Manchester City mellett a Liverpool jár az élen (59-59 százalék), sőt meccsenként Brendan Rodgers fiai próbálkoznak a legtöbbet kapura lövéssel (19), a Pool meccsein kirajzolódó vörös fölénynek viszont nincs nyoma a tabellán.
Meccsenként a Stoke nyerte meg a legtöbb párharcot a levegőben (27.9), átlagban több mint kétszer annyit, mint az éllovas MU (13.2), amely csak a Wigant (10) előzi meg az összehasonlításban.
Rögzített játékhelyzet (szöglet, szabadrúgás, bedobás – de figyelmen kívül hagyva a tizenegyest!) után a Manchester United szerezte a legtöbb gól a pontvadászatban (17), jócskán megelőzve a második Norwichot is (12), nem is beszélve az ebben az összevetésben sereghajtó Swansea-ról (2).

Angliában a Manchester United a szigetországban nem megszokott előnnyel, hét ponttal vezeti 21 forduló után a bajnokságot. Alex Ferguson csapatának előnye különösen akkor tűnik soknak, ha hozzátesszük: a jelenleg a 3. helyen tanyázó Tottenham Hotspur már 13 pontos lemaradásban van, az ősi rivális Liverpool pedig 21 egységgel gyűjtött kevesebbet, mint a „vörös ördögök”.

A Premier League-ben egy éve ilyenkor szintén a két manchesteri volt az élen, a City vezette a bajnokságot, és ugyan a folytatásban a United átvette a vezetést a tabellán, a hajrá ismét a Cityé volt, amely az utolsó fordulóban végül emlékezetes meccsen gyűjtötte be harmadik bajnoki címét.

A góllövőlista élén Robin van Persie áll 16 góllal, mondhatni, a holland visszaesett valamelyest, hiszen egy éve 21 forduló után 18 találatnál járt már a bajnokságban, az MU-nál azonban alighanem így is bőven elégedettek a teljesítményével. S akármennyit lő a folytatásban, alighanem ő is az lesz, ha a szezon végén is csapata áll a tabella élén.

Góllövőlista: 1. Van Persie (Manchester United) 16 gól, 2. Suárez (Liverpool) 15, 3. D. Ba (Newcastle), Michu (Swansea) 13-13, 5. J. Defoe (Tottenham) 10, 6. Bale (Tottenham), Dzeko (Manchester City) 9-9, 8. Walcott (Arsenal), S. Fletcher (Sunderland), R. Lambert (Southampton) 8-8
Legtöbb lövés/mérkőzés: 1. Suárez 6.2, 2. D. Ba 4.5, 3. J. Defoe, Bale 4.1-4.1
Legtöbb assziszt: 1. Gerrard (Liverpool) 8, 2. Rooney (Manchester United), Mata (Chelsea) 7-7
A bajnokság állását itt tekintheti meg!


SERIE A (A 18. FORDULÓ UTÁN)

PIZARRO, A TUTI SÁRGÁS
Angliában a Stoke a „legsportszerűtlenebb” csapat 44 sárga és 3 piros lappal, Olaszországban mások a viszonyok: a Pescara már most 51 sárga lapnál és 6 pirosnál jár, de az Atalanta is alig marad el tőle (48, 6) – pedig a déli országban hárommal kevesebb fordulót rendeztek.
A Milan szerezte kontrából a legtöbb gólt (6) eddig a bajokságban, a Sampdoria ellen azonban érdemes kockáztatni: a genovaiak még egy gyors ellentámadást sem fejeztek be góllal.
A Pescara lövéseinek 61 százaléka „érkezik” a 16-oson kívülről, az ellenpont az Atalanta és az Udinese 41-41 százalékkal.
David Pizarro 14 mérkőzésen 10 sárga lapot gyűjtött már össze, pirosat viszont még nem kapott.

Olaszországban azon kívül, hogy a Juventus elveszítette veretlenségét, nem sok minden változott egy év alatt: a torinóiak a két, milánóiaktól elszenvedett vereség ellenére magabiztosan menetelnek, sokkal kevesebb meccset adnak döntetlenre, így pedig jelenlegi nyolcpontos előnyük ismeretében nehezen elképzelhető, hogy kiengedik kezükből a scudettót.

A szezon eddigi negatív szenzációja a Milan gyengélkedése: a rossoneri tízpontnyit esett vissza annak ellenére, hogy az „ibrátlanított” Serie A legjobb góllövője az idény meglepetésembereként nyugodtan titulálható Stephan El Shaarawy.

A Lazio – akárcsak egy éve – most is remekül tartja magát Miroslav Klose és Hernanes vezetésével, kérdés azonban, hogy kitart-e lendülete. Mert ugyan a bajnoki cím gyakorlatilag egyesélyesnek tűnik, a dobogóra pályázó csapatok száma magasabb, és izgalmat kölcsönözhet a pontvadászat hajrájának is.

 

Góllövőlista: 1. El Shaarawy (AC Milan) 14 gól, 2. Cavani (Napoli) 13, 3. Klose (Lazio), Lamela (Roma), Di Natale (Udinese) 10-10, 6. Osvaldo (Roma) 9, 7. Jovetics (Fiorentina), D. Milito (Internazionale) 8-8, 9. Hernanes (Lazio), Pazzini (Milan) 7-7
Legtöbb lövés/mérkőzés: 1. Jovetics, Cavani 4.2-4.2, 3. Diamanti (Bologna), K-P. Boateng (AC Milan) 3.9-3.9
Legtöbb assziszt: 1. Valero (Fiorentina) 8, 2. Hamsík (Napoli) 7, 3. Totti (Roma), Cassano 6-6
A bajnokság állását itt tekintheti meg!


PRIMERA DIVISIÓN (A 17. FORDULÓ UTÁN)

ADURIZFÜGGŐ LETT A BILBAO
Messi és Falcao csapata góljainak 46 százalékát szerezte a bajnokságban, van azonban egy náluk is „személyfüggőbb” csapat a ligába: a Bilbao találatainak 48 százalékát (21-ből 10-et) a baszkokhoz a Valenciától visszatért Aritz Aduriz jegyzi.
Xavi passzainak 95.3 százaléka pontos volt a bajnokságban, ezzel egész Európában listavezető. A második Angelo Ogbonna, a Torino (93.5), míg a harmadik Holger Badstuber, a Bayern München védője (93.1).
Messinél 3.6 cselt regisztráltak meccsenként a statisztikusok, ezzel fölényesen éllovas a spanyol ligában (a második a bilbaói Ander Herrera 2.2-vel), ám a topligák viszonylatában jócskán elmarad Franck Ribérytől, aki 5.8-as mutatóval áll az élen.

A veretlen, pontot is mindössze egyszer, a Real Madrid ellen veszítő Barcelonát alighanem csak a maja világvége foszthatta volna meg attól, hogy a szezon végén bajnok legyen: a katalánok 12 ponttal állnak jobban, mint egy évvel ezelőtt, miközben királyi ellenlábasuk „hétpontnyit” visszaesett.

A Barcelonánál is nagyobb előrelépést produkált viszont az Atlético Madrid, amely 21 ponttal zsebelt be többet, mint az elmúlt szezon első 17 fordulójában! A „matracosok” remeklésében oroszlánrészt vállal Radamel Falcao, aki messis-ronaldós magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban, és a fővárosiaknak alighanem komoly erőfeszítésbe kerülhet már az is, hogy a télen megtartsák a kolumbiait.

A Málaga stabilizálta a helyét az élmezőnyben, miközben a Valencia az elmúlt években nem látott hullámvölgybe került.

 

Góllövőlista: 1. Messi (Barcelona) 26 gól, 2. Falcao (Atlético Madrid) 17, 3. C. Ronaldo (Real Madrid) 14, 4. Aduriz (Athletic Bilbao) 10, 5. R. Castro (Betis), Soldado (Valencia) 9-9, 7. H. Postiga (Zaragoza), Negredo (Sevilla) 8-8, 9. Hemed (Mallorca), Higuaín (Real Madrid) 7-7
Legtöbb lövés/mérkőzés: 1. C. Ronaldo 7.3, 2. Messi 5.3, 3. Negredo 3.7
Legtöbb assziszt: 1. Iniesta (Barcelona) 10, 2. Fabregas (Barcelona) 9, 3. Benat (Betis), Messi, Benzema (Real Madrid) 5-5
A bajnokság állását itt tekintheti meg!


BUNDESLIGA (A 17. FORDULÓ UTÁN)

SZALAI A LESKIRÁLY
Ki nem találnák, melyik csapaté a legjobb csel/meccs mutató! A Freiburg játékosai találkozónként átlagosan 16.1 alkalommal verik meg sikeresen így ellenfelüket, ez a kreatív „eszköz” legkevésbé Hannovernél dívik a Bundesligában (7.6).
A Hamburg lövéseinek mindössze 2 százaléka érkezik az ötösön belülről, a négy nagy liga közül csapatai közül csupán a Torino ilyen „határozatlan” még a kapu előtt.
Szalai Ádámot állítják meg a legtöbb alkalommal lesen a német élvonalban: a magyar támadó ellen meccsenként 1.8 alkalommal fújnak ebből az okból.

A másik három nagy ligához hasonlóan a Bundesligában is viszonylag nagy az éllovas előnye: jelenleg nehéz elképzelni, hogy májusban nem történik őrségváltás a salátástál birtokosainak sorában, hiszen a Bayern München előnye 9 pont a Stefan Kiessling által lendített Bayer Leverkusen és 12 az újonc (!) Eintracht Frankfurt, illetve a címvédő Borussia Dortmund előtt.

A müncheniek számára ugyanakkor figyelmeztető jel lehet, hogy a téli szünetben egy éve is jól álltak, hárompontos fórjuk volt a Borussia előtt, Jürgen Klopp csapata azonban fantasztikus tavaszt produkált, és 15 győzelmet, illetve 2 döntetlent elérve simán védte meg címét. Igaz, akkor a fekete-sárgáknak már nem kellett törődniük az európai kupaporonddal…

A szezon egyik nagy visszaesője a Schalke – mínusz kilenc pont az egy évvel ezelőttihez képest –, de a Hoffenheimnél sem telt vidáman a karácsony (–10), míg előrelépőként a Freiburg emelhető ki, amely idén ősszel kétszer annyi pontot (13 – 26) pontot szerzett, mint egy éve.

Az egyéni mutatókban hiányoznak a spanyol vagy az angol ligához hasonló, csak szuperlatívuszokkal ecsetelhető teljesítmények, cserébe azonban izgalmas versenyt kapunk némi magyar vonatkozással is megfűszerezve.

Góllövőlista: 1. Kiessling (Leverkusen) 12 gól, 2. A. Meier (Frankfurt) 11, 3. Ibisevic (Stuttgart), Lewandowski (Dortmund) 10-10, 5. Mandzukic (Bayern München), T. Müller (Bayern München), Szalai Ádám (Mainz) 9-9, 8. Dost (Wolfburg), N. Petersen (Bremen) 7-7
Legtöbb lövés/mérkőzés: 1. Kiessling 3.6, 2. Ribéry (Bayern München), Meier 3.2-3.2
Legtöbb assziszt: 1. Ribéry, T. Müller, Huszti Szabolcs (Hannover), Bastian Oczipka (Frankfurt) 7-7
A bajnokság állását itt tekintheti meg!

 

SZAVAZÁS

Ön szerint a jelenlegihez képest melyik bajnokságban várható leginkább őrségváltás az élen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik