Megérkezett Solskjaer 44 milliós jolly jokere, de mégis hol fog játszani?

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.09.03. 14:01
null
Donny van de Beek hihetetlen lehetőségként jellemezte, hogy a Manchester Unitedhoz szerződhetett (Fotó: AFP)
A Manchester United olyan versenyfutást nyert meg az Ajaxtól szerződtetett Donny van de Beek kegyeiért, amelyhez hasonlót jó ideje nem tudott. A holland 39 plusz 5 millió eurós vételárával remek fogás lehet Ole Gunnar Solskjaer számára, ám ehhez előbb meg kell találnia a helyét a csapatban – merthogy Paul Pogba maradása esetén ezzel kapcsolatban bőven lehetnek kérdőjelek.

2019. április 30. Az Ajax a Tottenham vendégeként némi meglepetésre 1–0-s sikert ér el. Az amszterdami együttes győztes gólját az ifjú Donny van de Beek éri el – a 15. percben, a leshatárról kilépve, nyolc méterről, ziccerben elövi a labdát a vetődő Hugo Lloris kezei mellett a jobb alsóba.

Ám aznap a középpályás mellett a játékos menedzsmentje sem tétlenkedett. Mint a The Athletic felidézi, Van de Beek ügynöke néhány óra leforgása alatt az Arsenal sportigazgatójával, Raúl Sanllehivel, a West Ham United sportigazgatójával, Mario Husillosszal, a Tottenham vezető játékosmegfigyelőjével, Steve Hitchennel, valamint a Manchester United londoni képviselőjével, Matt Judge-dzsal is találkozott. A téma mindannyiszor Van de Beek lehetséges angliai jövője volt.

MÁR SZERZŐDÉSE VOLT A REALTÓL

A Premier League-csapatok mellett a Bajnokok Ligája-idényben Van de Beekről szintén emlékezetes és fájdalmas tapasztalatokat gyűjtő Real Madrid is élénken érdeklődött a labdarúgó iránt. Utóbbi csapat néhány nappal a 2018–2019-es évad zárultával szerződéstervezetet is küldött Amszterdamba, s a kérdés már csak az volt, az 1997-es születésű futballista mikor tudna megjelenni a madridi orvosin… Aztán az üzlet – a The Athletic által nem részletezett okok miatt – hirtelen dugába dőlt.

Eltelt egy év, és az érdeklődőkből továbbra sem volt hiány. Sőt, a lista bővült, méghozzá Ronald Koeman kinevezése után az FC Barcelonával. A holland szövetségi kapitányi posztot háta mögött hagyó szakembernél kilencszer lépett pályára Van de Beek a nemzeti csapatban – a most 23 éves játékosnak összesen tíz válogatottsága van a felnőttek között.

Van de Beek 23 évesen már csaknem 200 felnőttmeccsen szerepelt (Fotó: AFP)
Van de Beek 23 évesen már csaknem 200 felnőttmeccsen szerepelt (Fotó: AFP)
BERGKAMPOT SAJÁT FIATALKORI ÉNJÉRE EMLÉKEZTETTE

Az Ajax korábbi segédedzője, Dennis Bergkamp korán kiszúrta magának a fiatal Van de Beeket, jelezte is az akkori vezetőedző Frank de Boernak.

„Dennis lelkesen kezdett beszélni az utánpótláscsapatának egyik tehetségéről. Egy fiúról, aki Dennist saját fiatalkori énjére emlékeztette. Ez volt a jelzés számomra, hogy tartsam a szemem ezen a srácon. Ő volt Donny” – elevenítette fel az Ajax-edző a Dail Mailnek.

Koeman a bizalmi viszony ellenére sem tudott versenybe szállni két másik tanácsadóval: a ma már az amszterdami klubvezetésben dolgozó Edwin van der Sarral és a csapatkapitány Daley Blinddel. A két korábbi manchesteri ugyanis főszerepet játszott abban, hogy Van de Beek az Old Traffordon kössön ki. Az már csak hab a tortán, hogy a középpályás barátnőjének, Estellének édesapja is Angliát javasolta a számára – bizonyos Dennis Bergkampról van szó. Bár azt már nehezebb elhinni, hogy Bergkamp első javaslata a United volt, és nem az Arsenal…

Néha egy kis szerencse is kell, de tény: az MUmegnyerte a versenyfutást Van de Beek kegyeiért. Ráadásul a jelenlegi piaci viszonyokat elnézve kifejezetten jó üzletet kötött. Első körben 39 millió eurót kap az Ajax, majd bizonyos záradékok teljesülése esetén újabb 5 millióhoz juthat még. Mindezt úgy, hogy Van de Beek mellől egy évvel ezelőtt 75 millió euróért vitte el az FC Barcelona Frenkie de Jongot.

POGBA ÖRÖKÖSÉNEK TERVEZTÉK, DE…

ÚJABB 34-ES EURÓPÁBAN
Donny van de Beek a 34-es mezszámot választotta a Manchester Unitedben, mint ahogy a korábbi Ajax-játékosok közül Justin Kluivert a Románál, Amin Younes a Napolinál és Philippe Sandler a Manchester Citynél.

Az előbb említett játékosok közül mindenki az Ajaxból indult, s karrierjük korai szakaszán együtt játszottak Abdelhak Nourival, az amszterdami klub korábbi 34-esével, aki 2017 júliusában a Werder Bremen elleni felkészülési mérkőzésen összeesett, és azóta sem élheti ugyanazt az életet.

Donny van de Beek a Manchester United első nyári szerzeménye lett – s rögvest adja is magát a kérdés, fő posztját tekintve középső középpályásként mégis hol kaphat szerepet Solskjaer csapatában? Abban a Unitedban, amelyben a tavaszi szezon végére kifejezetten eredményes középpályás duót alkotott a Bruno Fernandes, Paul Pogba kettős.

A goal.com elemzése ennek a kérdésnek járt utána.

A bónuszokkal együtt 44 millió eurós vételár ugyanis nem hangzik rosszul – de nem egy olyan játékosért, aki a kispadra érkezik.

Hogy a padkoptatás az ára mellett még miért valószínűtlen?

Jóval a bejelentés előtt a Sky Sports írt egy jellemzést Van de Beekről. Ebben a brit lap a hihetetlen sokoldalúságát emelte ki, hangsúlyozva, hogy szűrő és támadó szerepet is be tud tölteni, valamint képes a klasszikus box-to-box játékra is.

Balra Van de Beek hőtérképe, jobbra a főbb számai (labdaszerzések a támadóharmadban, gólpasszok, megteremtett ziccerek, passzok az ellenfél kapujától 40 méteren belül és a megszerzett gólok), előttük pedig a bajnokságon belüli rangsora (Forrás: Sky Sports)
Balra Van de Beek hőtérképe, jobbra a főbb számai (labdaszerzések a támadóharmadban, gólpasszok, megteremtett ziccerek, passzok az ellenfél kapujától 40 méteren belül és a megszerzett gólok), előttük pedig a bajnokságon belüli rangsora (Forrás: Sky Sports)

STÍLUSA AZ IFJÚ INIESTÁÉ, HATÉKONYSÁGA... RASHFORDÉ!

A WhoScored például azt emelte ki Van de Beek játékát elemezve, hogy az Ajaxban csak Dusan Tadics és Hakim Zijes vállalt főszerepet (gól vagy gólpassz) több találatban nála a 2017–2018-as idény rajta (vagyis mióta alapember) óta (68). A United számára szintén kecsegtető lehet, hogy Van de Beeknél több büntetőt senki nem harcolt ki az elmúlt két Eredivisie-idényben. Emlékezetes, az MU a 2019–2020-as évadban 22 tizenegyest csikart ki minden sorozatot számításba véve – a holland érkeztével az ellenfelek még nehezebb helyzetbe kerülhetnek. Főleg, hogy az Eredivisie-ben az elmúlt három évben csupán két olyan játékos (mindkettő csatár) volt, aki többször ért volna a labdához a tizenhatoson belül nála (489). A Premier League-ben ugyanebben az időszakban csak egy középpályás regisztrált több érintést a büntetőterületen belül: David Silva (537).

Talán az sem véletlen, hogy a Sportskeeda a fiatal Andrés Iniestához hasonlította a játékát – mondván, a spanyol karmesterhez hasonló eleganciával és ügyességgel egyensúlyoz a támadó és védekező feladatok között. Egy jelentős különbséggel (és itt azért fontos hangsúlyozni, hogy még mindig a holland élvonalról beszélünk és nem a spanyol vagy angol legfelső osztályról), hogy jóval gyakrabban eredményes. Ha ismét a gólokat és a gólpasszokat vesszük alapul, átlag 52 játékperc kellett neki 2017 ősze óta ahhoz, hogy közvetlen szerepet vállaljon egy találatban. Ehhez képest Bruno Fernandesnek 82, Pogbának 151 ugyanebben a hároméves periódusban. A Unitedban egy játékos teljesítménye vetekszik Van de Beekével az ellenfél kapuja előtt: Marcus Rashfordé (52 perc) – csakhogy ő az elmúlt három év jelentős részében befejezőembert is játszott.

A Skynál anno még amiatt vetették össze Pogba és Van de Beek fő mutatóit, hogy rámutassanak, tudná-e a holland pótolni a tavasszal rendre a Juventusszal és a Reallal kapcsolatban emlegetett, állítólag elvágyódó franciát. A számok alapján a stabilitás mindenképpen Van de Beek mellett szólt...

Pogba és Van de Beek főbb statisztikái (Forrás: Sky Sports)
Pogba és Van de Beek főbb statisztikái (Forrás: Sky Sports)

MATICS RÉMÁLMA LEHET INKÁBB

Solskjaer a Manchester United edzőjeként a 4–3–3-as formációt alkalmazta eddig a leggyakrabban. A tavaszi javuló eredményeket a hármas középpályán Pogbát és Fernandest előrébb tolva, kötetlenebb pozícióban szerepeltetve, mögöttük ütköző-biztosító emberként Nemanja Maticsot játszatva tudta felmutatni.

A 32 éves szerb középpályás helye tűnik a legképlékenyebbnek – már csak a korából fakadóan is időszerű lenne egy hosszú távú örököst találni oda (a Van de Beekhez hasonlóan 23 éves, a tavasz jelentős részét sérülés miatt kihagyó, majd formahanyatlással küzdő Scott McTominay erre szintén jelölt lehetne – a szerk). A goal.com szerint elsődlegesen ez lehet majd Van de Beek szerepe. Még akkor is, ha egyértelmű, a támadóharmadban szintén óriási potenciál rejlik benne: a 2019–2020-as csonka évadot például 10 góllal és 11 gólpasszal zárta le az Ajaxban. A goal.com szerzője, Tom Maston úgy véli, azért sem kell félni a hollandot Matics helyére tenni, mert például az előző idényben a nemzetközi kupaporondon átlagosan jobb szerelési és labdaszerzési mutatói voltak (2.2 szerelés/90 perc), mint Pogbának (1.5) vagy Fernandesnek (1.7).

A goal.com elképzelése a Manchester United kezdőcsapatára 4–3–3-ban
A goal.com elképzelése a Manchester United kezdőcsapatára 4–3–3-ban

Ezt az elképzelést erősíti a Sky által közölt grafika Van de Beek BL-ben látott védekező-megmozdulásairól is. A középső középpályát látványosan dominálja a holland. Az angolok szerint, bár a többség a góljai miatt emlegeti, ha nincs ez a védekezőmunka, akkor az Ajax 2019 tavaszán nem játszik elődöntőt a legrangosabb európai sorozatban...

Forrás: Sky Sports
Forrás: Sky Sports

A másik variáció a Solskjaer által többször próbálgatott, az elmúlt időszakban inkább az olasz csapatokkal azonosított 3–5–2-es rendszer lehet. A United főleg a tabella hátsóbb régióiban tanyázó, ellenük jó eséllyel totálisan betömörülő csapatok ellen játszott így tavasszal – remélve, hogy kellő létszámfölényt tudnak kialakítani így az ellenfél tizenhatosa környékén. Van de Beek ezesetben Fernandes vagy Pogba mellett szerepelhetne, a két szárnyvédőt, jó eséllyel Luke Shaw-t vagy Brandon Williamst(bal oldal) és Aaron Wan-Bissakát (jobb oldal) támogatva középről. Előttük a Fernandes, Pogba páros másik tagja szerepelhetne kreatív irányítóként, játékszervezőként.

A rendszer ismét csak teret engedne Van de Beek a Hollandiában és a nemzetközi kupaporondon már egyaránt megcsillogtatott képességeinek időről időre fellépve a támadó harmadba – ugyanakkor a labdaszerzésekben, az ellenfél támadásainak megakasztásában is aktív szerepet játszva.

A 3–5–2-es rendszer viszont egyúttal azt is jelentené, hogy Solskjaer lemond az előző évadban kifejezetten eredményesen futballozó Marcus Rashford, Anthony Martial, Mason Greenwood támadótrió egyik tagjáról a kezdőcsapatban.

Greenwooddal mindezt még csak-csak megteheti a norvég, ám ha összejönne a szintén sok helyütt rebesgetett Jadon Sancho-transzfer, a most még a Dortmund mezét nyúzó támadót már aligha hagyhatná ki.

A goal.com elképzelése a Manchester United kezdőcsapatára 3–5–2-ben
A goal.com elképzelése a Manchester United kezdőcsapatára 3–5–2-ben

A harmadik opció a múlthoz való visszanyúlás lehet. Míg a 2000-es évek közepén szinte minden sikercsapat a 4–2–3–1-es hadrendre esküdött, addig mára kikopóban van a rendszer. A United jelenlegi játékosállományához viszont még mindig talán ez passzolna a legjobban.

Ebben a felfogásban még mindig Pogba és Van de Beek feladata lehetne az ellenfelek lendületének megakasztása és a középső hátvédek tehermentesítése, ugyanakkor a United klasszikus szélső védőkkel, és két szélső támadó középpályással, jó eséllyel a Rashford, Greenwood kettőssel felállva meccselhetne így.

A goal.com elképzelése a Manchester United kezdőcsapatára 4–2–3–1-ben
A goal.com elképzelése a Manchester United kezdőcsapatára 4–2–3–1-ben

SOLSKJAER VÍZIÓJA VOLT A DÖNTŐ?

Mindez találgatás csupán. Ugyanakkor a The Athletic szerint abban, hogy a United lett a befutó a holland játékosért, az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy Solskjaer részletesen bemutatta neki, milyen jövőkép várna rá Manchesterben.

„Donny minden technikai készséggel rendelkezik, amire szükségünk van ahhoz, hogy csapat szinten még előrébb léphessünk. Remekül ismeri fel a passzlehetőségeket, az üres területekre való bemozgása pedig talán még ékesebb tanújele a játékintelligenciájának” – magasztalta új szerzeményét Solskjaer Van de Beek bejelentésekor.

„Azt bármelyik edző el tudja mondani, hogy szüksége van rád. De az nagyon különleges, amikor egy edző pontosan meg is tudja magyarázni, miért rád van szüksége. Ole teljesen meggyőzte Donnyt, hogy Manchesterben lesz a legjobb helye” – idézte a brit sportlap Van de Beek egyik meg nem nevezett, amszterdami ismerősét.

A meggyőzés aligha abból állt, hogy az Old Trafford kispadjáról mutatott fényképeket.

Van de Beek 11 évesen csatlakozott az Ajaxhoz, s most egy „hihetetlen” lehetőségért cserébe állt tovább Amszterdamból – 175 tétmérkőzéssel, 41 góllal és 34 gólpasszal a háta mögött. Hasonló mutatókkal Manchesterben is ünnepelt sztár lehet három-négy év múlva.

Van de Beek előtt az Ajax a tavaly BL-elődöntőig masírozó csapatából Matthijs de Ligtet (Juventus, 85.5 millió euró), Frenkie de Jongot (FC Barcelona, 75), Kasper Dolberget (OGC Nice, 20.5) és Hakim Zijest (Chelsea, 40) is jó pénzért értékesítette.

VAN DE BEEK 2019-ES ÉVE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik