Marcus Rashford, 2020 legönzetlenebb futballistája

Vágólapra másolva!
2020.12.26. 12:03
null
Ha segíteni kell, Rashford minden hangszeren játszik: ő is megtöltötte a saját cipősdobozát, de a kétkezi munkából is kivette a részét (Fotó: AFP)
Marcus Rashford a Manchester körzetében élő mintegy négyszáz gyerek étkeztetésében segédkezett, de rádöbbent, hogy a média és a szurkolók támogatásával felvértezve még többre képes. Szerepvállalásával aztán 1.7 millió ember életét változtatta meg...


„A példád miatt segítek másoknak, arra ösztönzöl, hogy jobb emberré váljak”
– írta levelében Marcus Rashfordnak, a Manchester United támadójának a hétéves Jack. A Tottenham fiatal szurkolója írását hivatalos Twitter-oldalán osztotta meg a labdarúgó. Bejegyzésében leszögezte, ebből is látszik, mégiscsak a kedvesség mozgatja a világot...

Jack mellett sokan megszerették az angolok üdvöskéjét, aki közösségi oldalán folytatott tavaszi kampányában kérte, hogy az iskolák zárva tartása miatt a rászorulóknak járó ételutalvány érvényességét hosszabbítsák meg a nyári szünetre (és használhassák a távoktatás idején is). Az óriási médiafigyelmet kapó akció hatására Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnök kötélnek állt, és támogatta a programot. Ám ne szaladjunk ennyire előre!

A Manchester United futballistája a koronavírus-járvány első hulláma alatt szövetkezett a FareShare nevű jótékonysági szervezettel, az összefogás eredményeként nélkülöző gyerekek és családjaik asztalára került étel.

RASHFORD FŐ SZÁMAI
1.7 millió
millió gyerek asztalára kerül étel Marcus Rashford erőfeszítéseinek köszönhetően
40 millió font
millió font adományt gyűjtött az MU labdarúgója a 2020-as kampányában
390 millió font
millió font támogatás érkezik a brit kormánytól a játékos szerepvállalásának hála 2021 végéig

„Döcögősen indultunk, a célunk először százezer font összegyűjtése volt. Én is segítettem, de sohasem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan elérjük a kijelölt mérföldkövet. Azt meg végképp nem, hogy két nappal később már száznegyvenezer fontnál tartunk – idézi Marcus Rashfordot a The Athletic. – Nyolc héttel később már hétmilliónál járt a virtuális számláló, különösen sokat segített, amikor a nagyobb vállalatok is beszálltak. Az étel- és a pénzadományokkal összesen húszmillió font fölé kerültünk, ekkora összegről előzetesen álmodni sem mertem. Ugyanakkor az adománygyűjtés során elérkezett a pillanat, amikor olyan sok lett a beérkező élelmiszer, hogy már gondot okozott a kiszállítása novemberben. Ekkor a Tesco, a Co-op Food, az Asda önként jelentkezett fuvarozásra, emellett saját adományaival is segített.”

A sikertörténettel kapcsolatban megkerülhetetlen Marcus Rashford személyes mozgatórúgója, aminek megértéséhez bepillantást kell nyernünk az életébe. A családjának nem volt ismeretlen fogalom az ingyenkonyha, a kicsi Marcus édesanyja hiába dolgozott gyakran három műszakban, sokszor a szomszédok segítették ki étellel, jószerével a karácsonyi vacsorájukat is a jótékonysági szervezeteknek köszönhették. Három gyermeke hamar megtanulta Manchester szegénynegyedében felnőve, hogy álmai megvalósításáért meg kell dolgoznia. Úgy tűnik, az angol klub fiatal sztárja nem felejtette el, honnan indult.

Marcus Rashford főbb ismérvei: elegancia és segítőkészség
Marcus Rashford főbb ismérvei: elegancia és segítőkészség


„Ha a koronavírus-járvány tíz-tizenöt évvel ezelőtt szedte volna áldozatait, gyermekként engem is érintett volna  – nyilatkozta a manchesteri együttes 23 esztendős játékosa. – Már nyolcévesen láttam, anyának mekkora problémát jelent a nélkülözés, de azt is érzékeltem, mi mindent megtesz azért, hogy ne vegyem ezt észre. Ha egyetlen mód van arra, hogy segítsek felnőtteken és különösen a gyerekeken, akkor meg kell próbálnom. Még sok a tennivaló a gyermekszegénység elleni harcban, de idén bizonyítottuk, ha összefogunk, semmi sem lehetetlen.”

Eredetileg a Manchester körzetében élő mintegy 400 gyerek étkeztetésében segédkezett, de rádöbbent, háta mögött a média és a szurkolók támogatásával még többre képes. Június elején nyílt levélben fordult a brit parlamenti képviselőkhöz és Boris Johnson kormányfőhöz, s felhívta a figyelmet a gyerekszegénység elleni küzdelem fontosságára. Noha Nagy-Britannia a világ egyik leggazdagabb országa, minden tizedik háztartásban élő fia­tal nélkülözni kénytelen. Rashford közbenjárásának köszönhetően a brit kormány a költségvetésből száztízmillió fontot biztosított a szegény gyerekek nyári étkeztetésére. A problémák október 28-án kezdődtek, amikor a parlament leszavazta a kampány további támogatását. Ezzel párhuzamosan az angol válogatott csatára petíciót hozott nyilvánosságra, és több mint egymillió aláírást sikerült összegyűjtenie. Indítványozta, hogy jövő húsvétig hosszabbítsák meg az iskolákban az ingyenes étkeztetést. A Brit Munkáspárt kiállt a nemes ügy mellett, ám a konzervatív többség lesöpörte a javaslatot. Október végén több étterem, üzlet és magánvállalkozó biztosította a játékost a támogatásáról. Árulkodó, hogy a Manchester United két riválisa, a Liverpool és Leeds United is beszállt a küzdelembe.


„Szomorúan látom, hogy a fiatal generáció mennyire szenved – fogalmazott Liam Cooper, a Leeds United csapatkapitánya a The Guardiannek. – Egyetlen gyereknek sem szabadna korgó gyomorral álomra hajtania a fejét, ezért egy percig nem gondolkodtam, amikor olvastam Marcus tervéről. Elképesztő munkát fektetett a kampányába, csak a legnagyobb tisztelettel lehet róla beszélni. Kiváló példaképe a fiataloknak a pályán és azon kívül is.”



Az összefogás hatására a brit kormány – a tavasszal történtekhez hasonlóan – novemberben is megváltoztatta döntését, és támogatásáról biztosította a rászorulókat. Mit jelent ez a számokban? A kormány százhetvenmillió fontos alapot hozott létre, amelynek nyolcvan százalékát élelmiszerre kell költeni december és jövő március között. Az étkezési program kétszázhúszmillió fontos csomaggal bővül, amely fedezi az iskolások ellátását 2021 végéig.

Marcus Rashford szerepvállalása valós párbeszédet indított el Angliában, erőfeszítéseinek köszönhetően 1.7 millió gyerek életét tette könnyebbé. Önzetlen kampányával bizonyította, a kedvesség mozgatja a világot.

CIPŐSDOBOZOK ÉS KÖNYVEK
Tavaly decemberben is kitett magáért Marcus Rashford, akkor hajléktalanoknak próbált segíteni adománygyűjtő cipősdobozokkal. Az adakozók a példáját követve ruhákat és tisztálkodószereket ajánlottak fel a nélkülözőknek. A Manchester United támadója komolyan vette a feladatát, 300 cipősdobozt töltött meg értékes ajándékkal.
Idén novemberben pedig az olvasás fontosságára hívta fel a fiatalok figyelmét. A Macmillan Children's Books (MCB) nevű céggel azon dolgozik, hogy helyzetbe hozza a sanyarú sorsú gyerekeket a művelődés különböző területein. A 23 éves labdarúgó a The Athleticnek elárulta, fiatalon kevés lehetősége volt a könyvek bújására, mivel családjának csupán az asztalra kerülő ételre jutott pénze (jószerével arra is alig). Az MCB elsősorban a sérülékeny csoportok, valamint a rászoruló családok gyerekeire fókuszál, és a Manchester United üdvöskéje lenne az első kiadás főszereplője (a képes szépirodalmi mű 2021 májusában jelenik meg). A könyv minden fejezete a futballsztár életéből vett történettel kezdődik, és tanmeseként szolgálna az oktatás fontosságáról, a pozitív gondolkodásról és a kultúra megismeréséről. Ezzel még nincs vége! A labdarúgó közreműködésével újabb két regény jelenik meg 2021-ben és 2022-ben, valamint a következő esztendőben a Marcus Rashford Könyvklub is útjára indul, amely az olvasóközönség minden korosztályának javasol érdekes olvasmányokat.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2020. december 19-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik