Liverpool: legendák, akik megérdemelték volna, de lemaradtak a PL-győzelemről

Vágólapra másolva!
2020.07.19. 14:03
null
Steven Gerrard szinte mindent megnyert a Liverpoollal, amit lehetett, a bajnoki cím viszont neki sem jött össze (Fotó: AFP)
Kerek harminc évet vártak a vörösök arra, hogy visszaszerezzék az angol bajnoki trófeát, ami viszont annyit tesz, jó néhány klasszis koptatta úgy az Anfield gyepét, hogy a bajnoki cím kiváltotta eufória sosem adatott meg neki. Íme, a legjobbak azok közül, akik játéktudásuk, a klub iránti elköteleződésük vagy épp ikonikus státuszuk miatt feltétlenül megérdemeltek volna legalább egy liverpooli bajnoki címet.

Steven Gerrard
„Nem az egyetlen fájdalmam, de kétségkívül a legnagyobb” – reagált így a 21. század legnagyszerűbb Liverpool-játékosa 2015 májusában arra a felvetésre, mennyire sajnálja, hogy a bajnokoknak járó serleget sohasem emelhette a magasba. Akkor épp az utolsó liverpooli fellépésére készült: a 710.-re (!), amelyek közül egy-egy azért Bajnokok Ligája-győzelemmel, UEFA-kupa-diadallal, FA- és Ligakupával kárpótolta. „Nagyon imádnám, ha teljes lenne a kollekció, de hát az csak a hab lenne a tortán. Mert ugyan buktam el FA-kupa-döntőket, BL-finálét, bajnoki címet, büszke vagyok a karrieremre, nem is cserélném el senkiével.” Idén júniusban, az újraindulás előtt másképp faggatták ugyanebben a témában: most, hogy a Liverpool megkoronázása csak idő kérdése, elfogja-e az irigység, az érzés, hogy „nekem is kijárt volna egy trófea”? „Nem, sosem voltam ez a típus. A fájdalmaimmal nekem kell együtt élnem, és azt hiszem, sosem múlnak el teljesen. De gyerekkorom óta ennek a klubnak vagyok a szurkolója, és ha majd Jordan Henderson felemeli a serleget, semmi mást nem fogok érezni, mint örömöt. Alig várom, hogy átéljem, és tudom, hogy én leszek a világ legbüszkébb embere.” A saját pályafutására is joggal lehet az: 710 mérkőzésén középpályásként szerzett 186 gólt, kiosztott 131 gólpasszt, de ami ennél vagy a trófeáknál is fontosabb, örökre helyet követelt magának a Liverpool-szurkolók szívében.

Carragher 737 meccsen lépett pályára liverpooliként (Fotó: AFP)
Carragher 737 meccsen lépett pályára liverpooliként (Fotó: AFP)

Jamie Carragher
Nála többször csak Ian Callaghan szerepelt vörösben (857-szer), persze Jamie Carragher 737 fellépése is tekintélyes szám. Azt talán kevesebben tudják, hogy gyerekkorában megveszekedett Everton-drukker volt, apai örökségként. Teljes nevéből – James Lee Duncan Carragher – a középső két keresztnév is az Everton iránti rajongásra utal: a menedzser Gordon Lee, valamint a közönségkedvenc csatár, Duncan McKenzie előtt tisztelegve választotta az édesapja. Ő meg hálából a Liverpool legendás labdarúgójává vált, de ahogy Gerrardnak, Carraghernek sem adatott meg a PL-öröm. A legközelebb 2014-ben járt hozzá, amikor három játéknappal a vége előtt a Liverpoolnak hét pontra volt szüksége ahhoz, hogy véget vessen a 24 esztendőnyi böjtnek. A meccset kibekkelni igyekvő Chelsea ellen az első félidő ráadásában Steven Gerrard a félpályánál, utolsó emberként azonban elcsúszott, a lehetőséget Demba Ba használta ki, majd egy 94. percben szerzett Willian-góllal a győzelmet is bebiztosította a Mourinhocsapat. A portugál mester azóta is hiába várja a bajnokká előlépő Manchester City hálálkodó ajándékkosarát.

Owen még ma is klubjaként hivatkozik a Liverpoolra (Fotó: AFP)
Owen még ma is klubjaként hivatkozik a Liverpoolra (Fotó: AFP)

Michael Owen
Hogy mikképpen sikerül feldolgoznia, hogy három évig a gyűlölt rivális Manchester United mezét hordta, legyen Michael Owen gondja, ami azt illeti, Liverpoolban sokan nem feledik neki az „árulást”. „Még mindig imádom a klubot, de más már a megítélésem, mint neked, Jamie – fakadt ki idén a korábbi klubtárs, később szakkommentátorrá váló Jamie Carragher podcastjében. – Téged ma is bálványoznak, persze velem is így volt ez egykor, de azzal, hogy elmentem a Real Madridba, minden megváltozott.” A Kop sehogy sem bocsátotta meg addig hőn szeretett fiának, hogy elhagyta nevelőklubját, így aztán amikor a Newcastle-lal először járt az Anfielden, iszonyatos pfujolást kellett elviselnie. Nem bírta, a meccs után mint egy kisgyerek bőgött a játékosok számára fenntartott teremben, azt remélve, senki sem látja. „Olyan ez, mint egy válás. Persze csak magamat okolhatom, amiért igent mondtam a Real Madridnak.” A hibából nem nagyon tanult, merthogy később a Manchester Unitednek is beadta a derekát, amit végképp nem tudott megbocsátani az Owen 158 liverpooli gólján, két hazai Aranycipőjén és európai Aranylabdáján felnövő vörös drukkerhad. „Ha ma végigsétálok a Kop előtt, azt kell hallgatnom, hogy »egy kib...ott Mancunian (manchesteri)« vagyok, és bármennyire is fáj, ezzel immár együtt kell élnem.”

Robbie Fowler 26 éves koráig csak a Poolban játszott (Fotó: AFP)
Robbie Fowler 26 éves koráig csak a Poolban játszott (Fotó: AFP)

Robbie Fowler
Liverpool szülötte, aki 26 éves koráig egyetlen más klub mezét sem viselte, 2001-ben 171 góllal hagyta el a vörösöket, pedig Owenhez hasonlóan imádták az Anfielden. Csatártársával szemben nem vált azonban közellenséggé, amit jelez, hogy 2006-os visszatérésekor a csak Istennek becézett centert a nagyságát hirdető transzparens fogadta. Ikonikus státuszát csak növelte, hogy bár a Manchester City játékosa volt, szurkolóként foglalt helyet a lelátón 2005-ben az isztambuli BL-döntőben, idén pedig, amikor márciusban még javában azon agyalt a Premier League, szabad-e folytatni a bajnokságot, vagy inkább törölni volna érdemes, teljes mellszélességgel kiállt szeretett klubja mellett: „Ha valaki amellett érvel, hogy a Liverpoolt nem szabad további játék nélkül bajnokká avatni, szólok, ez a csapat az egész szezonban öt pontot vesztett. Ötöt. Emlékszem, az iskolai bajnokságban előfordult, hogy egy meccsen tizenhat gólt lőttem, az egész szezonban több mint százat, ennyire nőttünk a mezőny fölé, de még mi is több pontot veszítettünk ötnél.” Azóta a Liverpool elvesztett ugyan újabb hetet, a bajnoki serleget azonban visszavonhatatlanul megkaparintotta.

Steve McManaman kilenc idényt húzott le a vörösöknél (Fotó: AFP)
Steve McManaman kilenc idényt húzott le a vörösöknél (Fotó: AFP)

Steve McManaman
Érdekes, hogy a '90-es, 2000-es évek legendás liverpooli neveltjei közül Carragher, Fowler és bizony Steve McManaman is a kékért rajongott gyerekkorában a vörös helyett, ám amikor iskolásként döntenie kellett, édesapjával egyetemben az Everton helyett a Liverpool ajánlatára bólintott rá. Az egykori terepfutóbajnok végtelen munkabírását a futballpályán is kamatoztatta, és mert kifinomult technika társult remek fizikumához, az Anfield után a Bernabéuban, végül pedig az Etihadban is megfelelt. Az angol bajnoki cím a Liverpoollal azonban egyszer sem jött össze abban a kilenc szezonban, amelyben az első csapat kötelékébe tartozott (a Reallal viszont kettő is, BL-győzelemből szintén). „A legnagyobb bánatom, hogy a Liverpoollal nem sikerült többet nyernem – adott hangot csalódottságának az FA-kupát és a Ligakupát azért begyűjtő korábbi középpályás. – Jó csapatunk volt de sajnos sosem sikerült a célszalagot átszakítanunk, elsősorban a Manchester United miatt. Hogy tehettünk volna többet a sikerért? Nem tudom. Roy Evans idejében sokszor fantasztikusan futballoztunk, de talán nem volt meg bennünk eléggé a győztes mentalitás.” Nem úgy a maiakban...

AKIK MÉG LECSÚSZTAK RÓLA

Luis Suárez
82 gól négy szezon alatt, állandó rettegésben tartott védők, nem csoda, hogy hamar közönségkedvenccé vált. Gerrard rábeszélésére nem ment el az Arsenalba 2013-ban, egy év múltán – a bajnoki címről hajszállal lemaradva – a Barcába igen.

Philippe Coutinho
A Suárez, Sturridge, Sterling csatársor aligha működhetett volna olyan pompásan Philippe Coutinho nélkül, a brazil hét gólpasszal és számos remek labdával segítette az övéit. Liverpooli öt évében vált világklasszissá, Barcelonában képtelen volt ugyanazt a magas szintet hozni.

Fernando Torres
A Kölyöknek sem szabadott volna elhagynia azt a klubot, amelyben kiteljesedett, három és fél remek szezon, 65 bajnoki gól után azonban továbbállt a Chelsea-be. Ha azt vesszük, hogy a londoniakkal BL-t nyert, megérte váltani, ha azt, hogy bálványból tucatjátékos lett, aligha.

Xabi Alonso
A spanyol mélységi irányító is simán megérdemelt volna egy liverpooli bajnoki címet, be kellett érnie azonban egy Bajnokok Ligája-győzelemmel... Az FA-kupát is megnyerte azért a vörösökkel, Fabinho személyében valahára megtalálta méltó utódját a klub.

Pepe Reina
A jelenleg az Aston Villát benn tartani igyekvő kapus sem őriz angol bajnoki címet a Liverpoollal, pedig nyolc éven át védte remekül a kapuját. Hogy milyen az, amikor tízezrek ünneplik önfeledten, az FA-kupa- és a Ligakupa-győzelmek után átélhette, igaz, spanyolként azt is, amikor milliók emelik a vállukra.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik