Liverpool: a BL-győztes kapus meg akarta ütni Rafa Benítezt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.23. 17:09
null
Dudek és Benítez kapcsolata megromlott a BL-győzelem után (Fotó: The Mirror)
A héten került a boltokba Jerzy Dudek, a Liverpool BL-győztes korábbi kapusának életrajzi könyve "A big Pole in our goal" címmel. Az angol sajtó már meg is osztott néhány sztorit belőle.

 

 

Az egyik ilyen történet Rafa Benítezt állítja középpontba. Dudek volt a Liverpool kapusa, a spanyol pedig a klub menedzsere abban az évben (2005), amikor a „vörösök” véghez vitték az isztambuli csodát, háromgólos hátrányból felállva győzték le az AC Milant a Bajnokok Ligája döntőjében.

A BL-győzelem után megromlott Dudek és Benítez kapcsolata, legfőképp azért, mert Pepe Reina a klubhoz érkezett és kiszorította a kapuból a lengyelt.

Dudeknek nem ízlett a kispad, távozni akart, de Benítez nem engedte. Nagyban zajlott a hidegháború a menedzser és a játékos között, míg el nem érkezett az átigazolási időszak utolsó napja.

„Benítez mindig megtartotta a távolságot a játékosokkal, olyan volt ez nála, mint egy láthatatlan fal. De ez nem akadályozta meg abban, hogy zseniális vezetőedző legyen.”

„A Bajnokok Ligája-győzelem után úgy éreztem, hogy nem bánt velem igazságosan. Ő így működött, mindig és mindenkivel rideg volt, már-már embertelenül az. Az érzelmek nem, csak az eredmények érdekelték.”

Ekkoriban a Bundesligában szereplő Köln vitte volna Dudeket, aki szívesen váltott volna, de a klub arról tájékoztatta, hogy Benítez nem akart tárgyalni a németekkel. Ez feldühítette Dudeket.

„Amint véget ért a tréning, odaléptem hozzá, letéptem a kesztyűimet és forrongani kezdtem. Állítólag olyan ideges voltam, hogy az agresszió csak úgy gőzölgött belőlem” – mesélte e lengyel.

„Felemeltem a hangom, a csapattársak körénk gyűltek, várták, hogy mi fog történni. Érezték, hogy benne van egy komoly balhé a levegőben.”

„Rendkívül ideges voltam, a fejemben egy hang azt súgta, hogy üssem meg Benítezt. Arra biztatott, hogy töröljem képen, és akkor talán elenged Németországba.”

„Tényleg átfutott az agyamon, hogy behúzok neki egyet, de ekkor felvillantak a fejemben a lehetséges következmények. Tényleg elengedett volna, ha megütöm vagy csak egy hatalmas botrányt okoztam volna? Ezt a kérdést tettem fel magamnak.”

„Nem tudom, hogyan, de valahogy lehiggadtam és képes voltam elállítani magam. Megígérte, hogy segít nekem új klubot találni, de nem tartotta be a szavát. Ezt a szemébe mondtam.”

„Megütni egy Liverpool-menedzsert, aki néhány hónappal korábban BL-győzelemig vezette a klubot, finoman szólva sem lett volna jó ötlet és az önéletrajzomban sem mutatott volna jól.”

Dudek végül 2007-ben hagyta el Angliát, a Real Madrid játékosa lett, de továbbra is kiegészítő szerep hárult rá, Spanyolországban Iker Casillas mögött.

„Nem létezik tökéletes menedzser, de ha Rafa és José Mourinho képességeit összegyúrnánk, nagyon közel kerülnénk az ideális szakemberhez” – tette hozzá Dudek, aki a királyi alakulatból vonult vissza 2011-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik