Klopp nem kér a Barcelona által felajánlott „hűtlenből”

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.01.27. 18:42
null
Nem Alisson, Isco (Fotó: AFP)
Újra kinyílott a világ második legkedveltebb ablaka, a labdarúgás nevű sportág téli átigazolási ablaka, így jelentkezünk szokásos topligás transzfer-összefoglalónkkal. Mint rendesen, a Premier League-é a kezdés joga, ezúttal a minden bizonnyal leendő bajnokkal foglalkozunk.

 

Jürgen Klopp, a LIVERPOOL menedzsere szeret furcsa játékokat játszani az újságírókkal, ez köztudott, átigazolási hírekkel kapcsolatban azonban meglehetősen szűkszavú és sejtelmes, ám természetesen egy több millió eurós üzletben a szószátyárságnak súlyos ára van: miként a piacon, ha felcsillan a vevőjelölt szeme, vagy egyből a pénztárcája után kapkod, az ritkán csökkent az előre kiszabott áron...

Nincs ez másként a Premier League nagy emberpiacán sem, és a Pool az elmúlt tíz évben kötött telente borzalmas (Andy Carroll 41, Marko Grujics 7 millió euróért) és zseniális üzleteket (Maxi Rodríguez ingyen, Luis Suárez 26.5, Philippe Coutinho 13, Daniel Sturridge 15, Virgil van Dijk 84.7 millió euróért, a később 14 millióért eladott Danny Ward 125 ezerért), de összesen csak tíz labdarúgót szerződtetett – és a tizedik az idén az RB Salzburgtól tízmillió euróért megvett japán Minamino Takumi, aki a támadósor két szélén és közepén is bevethető.

Minamino 25 éves, Ausztriába Oszakából 800 ezer euróért érkezett, 199 mérkőzésen 64 gólt és 44 gólpasszt gyűjtött.

Érdekes, hogy a Salzburg eladta a télen őt és ugyebár Erling Haalandot is, a Wolfsburg tízmilliót fizetett a középső védő Marin Pongracicért, a Gent hárommilliót az elefántcsontparti ékért, Anderson Niangbóért, tehát ebben az idényben összesen 116.3 millióért transzferált el játékost az osztrák klub.

És 22.7 millióért vásárolt, például három, egyaránt 16 éves tehetséget, őket összesen 7.2 millió euróért, és mindannyian a farmcsapatban, a másodosztályú Lieferingben erősödnek.

Jegyezzük meg, hogy a klub legértékesebbje Szoboszlai Dominik – a legkapósabb mostanában azonban nem ő volt, hanem a 18 esztendős középcsatár, Karim Adeyemi, akit ugyan hívott a Barcelona, a Dortmund és a Liverpool is, de ő inkább hosszabbított a salzburgiakkal. Minamino nem sokat játszott még Angliában, egyelőre nem villog, a Pool nem is adja kölcsön mértékadó angol lapok szerint sem a Romának, sem a Sevillának Xherdan Shaqirit, és a nyáron is legalább 30 millió eurót kér érte.

Az bizonyos, hogy jól jön majd a rutinos svájci, amikor a bajnokságban pihentetni kell a sztárokat a Bajnokok Ligája miatt, vagy közbejöhet bármilyen sérülés, lásd a legutóbbi bajnoki első félidejében lesérülő Sadio Mané esetét.

Adam Lallanát a PSG-vel, Manét a Real Madriddal hozták össze az angol sajtóban, talán az első hírnek lehet valóságtartalma, utóda a keretben a Wolverhamptonban kivirágzó Adama Traoré lehet, őt az egymás elleni mérkőzésen „szerelmes üzenetekkel” bombázták a Pool drukkerei.

A SkySports szerint ugyan a Liverpool továbbra is megfigyeli az RB Leipzig támadóját, Timo Wernert, de januárban egészen biztosan nem tesz érte ajánlatot, a mindig mindent tudó Bild szerint a csatár a szíve szerint azonban a Premier League-ben folytatná. Werner kivásárlási ára 60 millió euró, tehát nem tétel egy élcsapatnak, az eset érdekessége, hogy ez a fix ár évről évre csökken, pontosan nem ismert mértékben.


A CalcioMercato szerint a Juventusnak riválisa támadt a Liverpool révén az Isco kegyeiért folyó harcban, kérdés, Zinédine Zidane mennyire számol vele komolyan. Angol lapok esküsznek rá, hogy a Barcelona felajánlotta a Poolnak visszavételre Philippe Coutinhót, de Jürgen Klopp nem kért a brazilból (aki állítólag 108 millióért megvehető), a mester célpontja Isco, akiért angol és spanyol lapok szerint legalább 70 millió eurót kér a Real.

A nápolyi Fabián Ruiz sem olcsóbb, őt a két spanyol gigász is régóta kerülgeti, Iscóért 56 millió eurót kínáltak már a télen, de ennyiért bolond lenne elengedni a Madrid.

A Trabzonspor elnöke, Ahmet Agaoglu elismerte, hogy a Liverpool ajánlatot tett a kapusáért, a kétszeres válogatott, 23 esztendős Ugurcan Cakirért.

A jobbhátvéd Nathaniel Clyne a következő hónapban kezdi meg az edzéseket, a West Ham ezért is viheti el januárban, de aligha adják el, így Ben White (a Brighton a Leedsnek adta kölcsön) megvétele nem indokolt. Brit lapok szerint a Pool monitorozza Jarrad Branthwaite-et (Everton U18, középső védő), Mathieu Goncalvest (Toulouse, középső és bal oldali védő), a 163 centiméteres skót szélsőt, a meglepően hatékony Ryan Frasert (Bournemouth), a balbekk Sam McCallumot (Coventry) és a Benfica B védekező középpályását, a 18 esztendős Rafael Britót.

A leghíresebb védőkiszemelt és azonnali erősítés a sevillai Diego Carlos, akit éppen a Real Madrid nézett ki magának mostanában. A kivásárlási ára 80 millió euró körüli.

Ousmane Dembélét egészen biztosan nem engedi most el a Barcelona, ha Mané sérülése súlyosabb lesz a vártnál, akkor a nagyon felkapott Victor Osimhen költözhet, akinek klubtársa a Lille-ben a húszéves védekező középpályás, Boubakary Soumaré, ő szintén topcsapatok topcélpontjai közé tartozik. Meglepő módon felvetődött januárban Emre Can neve is mint liverpooli kiszemelt, pontosabban az Everton és a volt klubja, a Liverpool FC révén is, sőt utóbbi egylet kapcsán egy angol hétvégi lap konkrét, harmincmilliós ajánlatról is tud.


Francia lapok szerint Soumarét eladná a Lille elnöke, Gérard Lopez, de a tavaszra még szeretné őt kölcsönben megtartani. Nyitott szemmel jár a Ligue 1-ben a Liverpool mindenkori küldöttsége, a Nice U19-esei közül szemelték ki a portugál balszellőt, Pedro Brazaót, a Foot Mercato szerint az angol csapat már hivatalosan is felvette a kapcsolatot a klubbal és a játékos ügynökségével. Brazao tehetségére a PSG, a Bayern München és a Barcelona is felfigyelt már.

A nyári nagy vétel a leverkuseni Kai Havertz lehet, de az ő megszerzése egy közepesen sikeres tavasza és nyara után is százmillió euró fölötti összeget igényel. Érdekes, hogy a Pool már 2017 óta figyeli a németet, minden év késlekedés euró-tízmilliókba kerül...

PREMIER LEAGUE
TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020

ARSENAL FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Dejan Iliev (SKF Sred), Eddie Nketiah (Leeds United)
Távozott:
Kölcsönbe: Konsztantinosz Mavropanosz (Nürnberg), Dejan Iliev (Jagiellonia Bialystok)

ASTON VILLA FC
Érkezett: Mbwana Samatta (Genk, 10 500 000)
Kölcsönbe: Danny Drinkwater (Chelsea), Pepe Reina (Milan)
Kölcsönből vissza: Andre Green (Preston North End), Matija Sarkics (Livingston)
Távozott: Jonathan Kodjia (al-Garafa, 3 000 000)
Kölcsönbe: Andre Green (Charlton), Lovre Kalinic (Toulouse)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Sam Surridge (Swansea City), Asmir Begovic (Qarabag Agdam), Brad Smith (Seattle Sounders)
Távozott: Emerson Hyndman (Atalanta United, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe: Asmir Begovic (Milan)

BURNLEY FC
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönből vissza: Danny Drinkwater (Chelsea)

BRIGHTON & HOVE ALBION FC
Érkezett: Aaron Mooy (Huddersfield, kölcsön után végleg, 6 000 000)
Kölcsönből vissza: Anders Dreyer (Heerenveen), Soufyan Ahannach (Saint Gilloise), Beram Kajal (Charlton Athletic), Billy Arce (Barcelona SC)
Távozott: Anders Dreyer (Midtjylland), Soufyan Ahannach (Go Ahead Eagles, i.)
Kölcsönbe: Tudor Baluta (Den Haag), Billy Arce (LDU Quito)

CHELSEA FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza:
Danny Drinkwater (Burnley), Nathan (Atlético Mineiro), Davide Zappacosta (Roma, 2020.01.31.), Jamal Blackman (Vitesse), Lewis Baker (Fortuna Düsseldorf),
Victor Moses (Fenerbahce)
Távozott: Michael Hector (Fulham, 8 800 000)
Kölcsönbe: Danny Drinkwater (Aston Villa), Victor Moses (Inter)

CRYSTAL PALACE FC
Érkezett: Scott Banks (Dundee United, 300 000)
Kölcsönbe: Cenk Tosun (Everton)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Víctor Camarasa (Betis)

EVERTON FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Kieran Dowell (Derby County)
Távozott:
Kölcsönbe: Kieran Dowell (Wigan), Cenk Tosun (Crystal Palace)

LEICESTER CITY FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Andy King (Rangers)
Távozott:
Kölcsönbe: George Thomas (Den Haag), Andy King (Huddersfield)

LIVERPOOL FC
Érkezett: Minamino Takumi (Red Bull Salzburg, 10 000 000)
Távozott:

MANCHESTER CITY FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Mix Diskerud (Ulszan), Patrick Roberts (Norwich)
Távozott:
Kölcsönbe:Patrick Roberts (Middlesbrough)

MANCHESTER UNITED FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Cameron Borthwick-Jackson (Tranmere)
Távozott: Ashley Young (Inter, 1 500 000)
Kölcsönbe: Cameron Borthwick-Jackson (Oldham)

NEWCASTLE UNITED FC
Érkezett:
Kölcsönbe: Nabil Bentaleb (Schalke, 1 000 000), Valentino Lazaro (Inter, 1 500 000)
Kölcsönből vissza:
Rolando Aarons (Wycombe)
Távozott:

NORWICH CITY FC
Érkezett: Lukas Rupp (Hoffenheim, 500 000)
Kölcsönbe:
Ondrej Duda (Hertha)
Kölcsönből vissza: Louis Thompson (Shrewsbury), Rocky Bushiri (Blackpool), Carlton Morris (Rotheram)
Távozott: Carlton Morris (MK Dons), Dennis Srbeny (Paderborn)
Kölcsönbe: Philip Heise (Nürnberg), Rocky Bushiri (St. Truiden), Louis Thompson (MK Dons), James Husband (Blackpool)
Kölcsönből vissza: Patrick Roberts (Manchester City)

SHEFFIELD UNITED FC
Érkezett: Jack Rodwell (egyesület nélküli), Jack Robinson (Nottingham Forest)
Kölcsönből vissza:
Jake Wright (Bolton), Ben Heneghan (Blackpool)
Távozott: Jake Bennett (Alfreton, i.), Richard Stearman (Huddersfield, i.)

SOUTHAMPTON FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Josh Sims (New York Red Bulls)
Távozott:

TOTTENHAM HOTSPUR FC
Érkezett: Michel Vorm (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Gedson Fernandes (Benfica, 4 500 000)
Kölcsönből vissza: Jack Clarke (Leeds United)
Távozott:
Kölcsönbe: Jack Clarke (Queens Park)

WATFORD FC
Érkezett: Joao Pedro (Fluminense, 4 000 000), Ignacio Pussetto (Udinese, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Adalberto Penaranda (Eupen), Filip Sztuparevics (Príbram), Jorge Segura (Atlas Guadalajara)
Távozott: Marvin Zeegelaar (Udinese)
Kölcsönbe: Dimitri Foulquier (Granada)

WEST HAM UNITED FC
Érkezett: Darren Randolph (Middlesbrough, 4 700 000)
Távozott:
Kölcsönbe: Roberto (Alavés)

WOLVERHAMPTON WANDERERS FC
Érkezett: Leonardo Campana (Barcelona SC, i.)
Kölcsönből vissza: Connor Ronan (DAC), Renat Dadashov (Pacos Ferreira), Bright Enobakhare (Wigan)
Távozott: Ivan Cavaleiro (Fulham, kölcsön után végleg, 17 500 000)
Kölcsönbe: Patrick Cutrone (Fiorentina, 3 000 000), Connor Ronan (Blackpool), Rafa Mir (Huesca), Jesús Vallejo (Granada)

A nyári átigazolási idény zárása utáni eseményeket is tartalmazza, vastaggal az elmúlt hét eseményei.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik