Kicsit Scholes, kicsit De Bruyne, száz százalékig Bruno Fernandes

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2021.02.12. 13:36
null
Bruno Fernandes már 30 gólt ünnepelhetett manchesteriként (Fotó: AFP)
A nyári Európa-bajnokságot megelőzően a Nemzeti Sport Online-on kiemelt figyelmet fordítunk azokra a labdarúgókra, akikkel a kontinensbajnokságon a magyar válogatott tagjainak is meg kell majd küzdeniük. Amolyan portrésorozat keretében szeretnénk bemutatni a portugálok, a franciák és a németek több fontosabb játékosát is. Januárban a Képes Sport mellékletünkben már foglalkoztunk a legutóbbi BL-finálét eldöntő francia Kingsley Comannal, ezúttal pedig Bruno Fernandes útját mutatjuk be, aki egy év alatt valódi vezérré nőtte ki magát a Manchester Unitedben.

 

56 mérkőzés, 30 gól, 20 gólpassz – csatárokat megszégyenítő mutatók. Február 1-jén volt egy éve, hogy Bruno Fernandes lejátszotta az első bajnokiját a Manchester United színeiben. Az azóta eltelt időszakban a portugál középpályás igazi vezéregyénisége, már-már kihagyhatatlan láncszeme lett Ole Gunnar Solskjaer együttesének. Bár sokan csak a „Penaldes” gúnynévvel illetik, kiemelkedően soknak tűnő elvégzett tizenegyese (angolul: penalty) miatt, a helyzet az, hogy büntetők nélkül is a PL legveszélyesebb játékosai közé tartozik. Íme Fernandes első manchesteri éve a számok és szakértői nyilatkozatok tükrében.

Nem sokon múlt, hogy ne a Unitedé legyen

Angol sajtóhírek szerint az MU már 2019-ben is megpróbálta megszerezni Fernandest, ám a csapat akkor még kosarat kapott. Hogy ennek mi lehetett az oka, csak találgathatjuk. Ami biztos, 2019 nyarán a Tottenham és a londoniak akkori menedzsere, Mauricio Pochettino is óriási erőket mozgatott meg, hogy megszerezze a portugál középpályást. Fernandes állítólag szívesen dolgozott volna együtt az argentin trénerrel, de a klubok nem jutottak dűlőre, a Sporting ahelyett, hogy 45+20 millió eurós üzlet keretében elengedte volna, inkább szerződést hosszabbított akkori csapatkapitányával.

A Sporting CP-től érkező futballista szerződtetését 2020 januárjának utolsó napjaiban jelentette be a Manchester United. A csapat épp a Burnleytől elszenvedett 2–0-s vereség után volt. Akkor a legutóbbi hét meccséből már negyedik alkalommal maradt pont nélkül. Éles a kontraszt: ha a mostani legutóbbi hét mérkőzését vizsgáljuk, csupán egy vereséggel találkozunk a Solskjaer-csapat neve mellett. Ami ennél is fontosabb, míg az előző idényben fél távnál, azaz 19 meccs után 28 ponttal csupán a tabella nyolcadik helyén szerénykedett, addig Fernandessel a fedélzeten a 2020–2021-es évadban tizenkettővel több pontot gyűjtött és élen állt.

Bár azóta a United kisebb hullámvölgybe került, az évforduló hétvégéje így is csaknem tökéletesre sikerült, hiszen február 2-án az MU 9–0-ra kiütötte a már a második percben emberhátrányba kerülő Southamptont. A portugál két gólpasszal és egy (igen, tizenegyesből született) találattal zárta a találkozót.

Fernandes a 15. és a 16. PL-asszisztját osztotta ki a Soton ellen, ezzel igazi elittársaságba került, mivel a liga 1992 óta íródó történetében csak ketten, két francia, Dimitri Payet (33 meccs) és Éric Cantona (33) voltak képesek arra, hogy nála (36) kevesebb bajnokin készítsenek elő legalább 15 gólt.

Eredményessége több mint lenyűgöző, az első évében – a Southampton elleni meccs már nem számít bele – 45 találatban játszott főszerepet (gól vagy gólpassz), öttel többen, mint a második leghatékonyabb Harry Kane (40) és tizenkettővel(!) többen, mint a szenzációs 2019–2020-as idényt futó, a PL-ben Thierry Henry több mint 15 éves asszisztrekordját beállító Kevin De Bruyne (33) – hívta fel a figyelmet az Opta.

A legtöbb gól és gólpassz a Premier League-ben Fernandes debütálása óta (Forrás: Stats Perform/Opta)
A legtöbb gól és gólpassz a Premier League-ben Fernandes debütálása óta (Forrás: Stats Perform/Opta)

Fernandesnél több gólpasszt csak De Bruyne (15 és 14), több gólt csak Mohamed Szalah (20 és 19) ért el ebben az egyéves periódusban.

JÓ, JÓ, DE A TIZENEGYESEK...

Fernandes a találatai közül kilencet lőtt büntetőből a PL-ben, kettőt a Bajnokok Ligájában, hármat az Európa-ligában és egyet az FA-kupában, mindeközben egyetlenegyet – a 2020. októberi, Newcastle elleni bajnokin megítéltet – hibázott el. Ez a góljai fele.

A legveszélyesebb ellenfelek: gólok és gólpasszok/90 perc a tizenegyesek nélkül (Forrás: The Athletic)
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTS!
A legveszélyesebb ellenfelek: gólok és gólpasszok/90 perc a tizenegyesek nélkül (Forrás: The Athletic) NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTS!

A The Athletic megnézte, mi történne, ha egyetlen, a Premier League-ben szereplő futballistánál sem vennék figyelembe a tizenegyeseket (a lista jobbra). Bruno Fernandes az első évében 0.32 gólt szerzett 90 játékban töltött percenként, továbbá 0.44 gólpasszt adott, összesen tehát 0.76 találatban játszott főszerepet. Ezzel a lista ötödik helyére került. Előtte három támadó, Harry Kane, Szon Hung Min és Raheem Sterling, valamint egy posztazonos, azaz támadó középpályás „rivális” végzett, ő Kevin De Bruyne. Fernandes magabiztosan előzi csapattársai közül Anthony Martialt (11. hely, 0.66) és Marcus Rashfordot (13., 0.64) is, mindezt úgy, hogy a francia és az angol is rendre egy sorral előrébb, hol szélsőként, hol klasszikus kilencesként kap szerepet Solskjaertól.

Érdekesség, hogy a The Athletic által összegyűjtött legjobb 20 közé Fernandes mellett csak három másik középpályás fért: a már említett De Bruyne, illetve Phil Foden (9., 0.73) és James Rodríguez (19., 0.60).

NEMCSAK HATÉKONY, ELNYŰHETETLEN IS

Első ránézésre mondhatnánk, „nagy szám, a City saját nevelésű, 20 éves angolja, Phil Foden is tud majdnem ilyen számokat!” Ám Bruno Fernandes teljesítményét a percekre átlagolt eredményesség mellett még egy dolog teszi egészen kiemelkedővé: ez pedig maga az összesített játékperce. Míg a példaként említett Fodennek alig több mint 1500 játékperc jutott tavaly február óta, addig Fernandes az egész PL egyik legtöbbet foglalkoztatott labdarúgója, majd' 2800 pályán töltött perccel.

A Unitedban konkrétan egy futballista, a csapatkapitány Harry Maguire kapott csak több lehetőséget. Fernandes az első 33 meccsén 2761 percet futballozott a lehetséges 2970-ből. Mindez 93 százalékos mutató.

„Fáradt?! 26 éves vagyok, hogy lehetnék még fáradt? – reagált, amikor a sorozatterhelésről kérdezték újságírók. – Ha ettől most fáradt lennék, mire 30 vagy 32 éves leszek, vissza is vonulhatnék.”

Eddig elnyűhetetlennek bizonyult (Fotó: AFP)
Eddig elnyűhetetlennek bizonyult (Fotó: AFP)
Nem kell félnie a pénzéhes menedzserektől

Fernandes tényleg él-hal a futballért, állítólag csak egy dologról beszél még többet: a családról. A labdarúgás ráadásul családi ügy is nála, ugyanis a menedzsere, Miguel Pinho egyúttal a sógora is. A futballista élete párját, Anát gyermekkora óta ismeri, Pinhóhoz is sokéves barátság fűzi. A sógor intézi a kezdetektől Fernandes ügyeit, ő vitte anno a Boavistától a Novarához, majd tovább az Udineséhez és a Sampdoriához, s állítólag az ő tanácsa volt az is, hogy az elsőre nem túl fényesen alakult légiósévek után térjen haza, gyűjtsön erőt és tapasztalatot a Sportingnál, mielőtt újabb próbát tesz az európai topligákkal. A tipp a jelek szerint bejött.

Fernandes jelenlegi piaci értékét 90 millió euró fölé taksálja a Transfermarkt. Pinho pedig az évek alatt szintén szép karriert futott be, Positionumber nevű menedzserirodája a második legértékesebb játékosportfólióval bír Portugáliában (pechjére a Cristiano Ronaldo, Joao Félix, David de Gea vagy épp José Mourinho ügyeit is intéző Jorge Mendes szintén portugál...). Ami viszont soha nem lehetett kérdés, hogy az első számú ügyfél Bruno Fernandes a cégnél.

Manchesteri beszámolók szerint a portugál mindent elkövet a tökéletes étkezés érdekében, egyetlen gyengéje van, a Chocapic. Egy már-már rítusos mániája is van, ebéd után mindig pontosan 90 percet alszik. Ha kell, ezért a szundikálásért a csapat programját is átszervezik – jelezve, mennyire fontos a jó közérzete a klub számára.

Minden sorozatot figyelembe véve is csak Harry Maguire lépett pályára több meccsen 2020. február 1-je óta az MU-ban, mint ő.

A SPORTING CP NAGY BÁNATA

A The Athletic beszámolója szerint a United 55 milliót fizetett 2020 januárjában Fernandesért a Sportingnak. Az összeg pedig azóta további 10 millió euróval nőtt: öttel, amikor az MU indulási jogot szerzett a Bajnokok Ligájába, majd újabb öttel, amikor a 25. tétmeccsén is pályára lépett a „vörös ördögöknél”. Az átigazolási díj további 15 millió euróval nőhet később, ehhez Fernandesnek Aranylabdát kellene nyernie, illetve a United játékosaként magasba emelni a BL-serleget. Ha mindez így is lesz, a 80 millió eurós díj igazán jó ár-érték arányról fog tanúskodni.

Főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy a portugál középpályás induló szerződése alapján egyáltalán nem kap/kapott kiemelkedő „gázsit” Manchesterben. Eredetileg heti 100 ezer fontért írt alá, ami messze elmarad a legjobban kereső MU-labdarúgók fizetésétől. A jelenlegi rekordot David de Gea tartja, aki 2019-ben heti 375 ezer font mellett írt alá újabb négy plusz egy éves szerződést az Old Traffordon. Igaz, Fernandes még ezzel a 100 ezer fonttal is megduplázta a lisszaboni fizetését.

A Sportingnál igazi vezér lett (Fotó: AFP)
A Sportingnál igazi vezér lett (Fotó: AFP)

„Már akkor is azt érezték, kérhetnének érte többet is, azóta pedig látják, Bruno mit művel Manchesterben. Végig hittek benne, most meg bánják, hogy nem kértek többet. Viszont a klub akkor már három éve nem játszott a Bajnokok Ligájában, egyszerűen szüksége volt a pénzre, amit Fernandesért kaphatott” – mondta a portugál átigazolási szakújságíró, Goncalo Lopes arról, miért volt lehetséges, hogy a United ennyire „olcsón” szerezze meg az akkor még csak 25 éves futballistát.

A tizenegyest is be kell lőni, de tényleg...

Bruno Fernandes tizenhat büntetőt végezhetett el eddig a Manchester United színeiben, ezek közül tizenötöt értékesített. Ez 93.7 százalékos hatékonyság. Beszédes, hogy ennyi tizenegyest ilyen jó arányban 1970 óta nem értékesített senki a United mezében. Gerry Daly 50 éves rekordját állította be.

„Nem hiszem, hogy bárki, még a világ legjobb megfigyelői rendszerei is képesek lettek volna kiszámítani, mekkora hatást érhet el a csapaton belül” – dicsérte Bruno Fernandes megbízhatóságát a United egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa a The Athletic hasábjain.

MÁR UDINÉBEN IS TUDTÁK, SOKRA HIVATOTT

„Mindig is hittem abban, hogy a világ legjobb klubjainak egyikében játszhat majd – idézte a The Athletic azt az Andrea Carnevalét, aki az Udinese megfigyelőhálózatát irányítja és 2013-ban Fernandest is kinézte az olasz középcsapat számára. – Nagyon fiatalon jött hozzánk és voltak nehézségek. A Serie A-ban a bennmaradásért küzdöttünk, emiatt előfordultak olyan helyzetek, amikor egy edző nehezen dönt a fiatal játékosok bevetése mellett. Ezzel együtt is tudtam, hogy Fernandes az a labdarúgó, aki a legmagasabb szinten is képes lesz majd helytállni.”

Fernandes az Udinese mezében (Fotó: AFP)
Fernandes az Udinese mezében (Fotó: AFP)

Fernandesért 2.5 millió eurót fizetett anno az Udinese, amely a Serie B-ben szereplő Novarától szerezte meg a játékjogát. 2016-ban, 95 tétmeccsel, 11 góllal és 13 gólpasszal állt tovább, előbb 1 millió euróért kölcsönvette, majd egy évvel később további 6 millióért ki is vásárolta udinei szerződéséből a Sampdoria. Ám a Sampnál sem jött össze számára az igazi áttörés, 35 meccs, öt gól és három gólpassz fűződött a nevéhez, amikor az olaszok elfogadták a Sporting 9.7 millió eurós ajánlatát érte.

Igazán jó üzletet először a lisszaboniak csináltak tehát vele: kettő és fél év alatt nem kevesebb mint 137 találkozón vetették be, 63 góllal jelentkezett, további 52 gólpasszal is jeleskedett – nem csoda hát, hogy befutott az MU 55+25 milliós ajánlata.

NEMCSAK A PL-BEN, EURÓPÁBAN IS PÁRJÁT RITKÍTJA

Sosem áll le

Fernandes a PL múlt tavaszi leállításakor sem tétlenkedett, egy magánedző, Ryan Hopper segítségével a szabadrúgásait csiszolta. Hopper az RH Elite Coaching tulajdonosaként három manchesteri játékossal, Fernandessel, Diogo Dalottal és Freddel dolgozott, amikor csak a brit kijárási szabályok erre lehetőséget adtak. A Liverpoolt épp Fernandes szabadrúgásával ejtette ki az FA-kupából a United.

„Legalább 100-szor láttam ezt a rúgást. Bruno még mindig dolgozik a technikáján. Ez azt mutatja, mennyire két lábbal áll a földön, ugyanakkor mekkora az étvágya. A benne rejlő potenciál minden cseppjét ki akarja hajtani magából” – idézte Hoppert a The Athletic.

A Stats Perform statisztikája szerint 2020. február 1-je és 2021. február 1-je között csak egy játékos alakított ki akcióból több lövőhelyzetet Fernandesnél (212): Kevin De Bruyne (220).

„Az első hat meccse után nem tudtam nagyobb jelzőt aggatni rá, mint hogy ő az a futballista, aki a legközelebb áll Paul Scholeshoz azok közül, akiket játszani láttam – dicsérte Fernandest Bryan Robson, aki az 1980-as évek közepétől volt a Manchester United csapatkapitánya. – Az, ahogyan átmegy támadásba, ahogyan olvassa a játékot, amilyen a labdakezelése, és azok a remek gólok...”

„Minden alkalommal, amikor hozzá kerül a labda, azt keresi, hogyan tudná megjátszani a támadókat. Rendkívül gyors a kényszerítőkben, és bármikor képes erre a támadóharmadban. Kicsit olyan, mint De Bruyne. Nem lustán visszafelé játszik, mindig azt figyeli, hogyan tudna zavart okozni az ellenfélnek” – idézte Robsont a Stats Perform.

A The Athletic a gyakorta klasszikus tízeseket szerepeltető csapatok közé sorolja a Manchester United mellett a Bolognát, a Strasbourgot, a Mainzot, a Mönchengladbachot vagy épp a Bayern Münchent az európai topligákból (angol, francia, olasz, német, spanyol). Az fbref.com kimutatásaira alapozva a brit lap azt állítja, egyedül Thomas Müller – az előző kiírásban triplázó, német bajnoki címet, Német Kupát és Bajnokok Ligáját is nyerő Bayern játékosa – veszi fel Fernandessel karmesterként a versenyt. Müller 22 meccsen volt kezdő tízes pozícióban (amikor a Bayern 4–2–3–1, vagy 4–1–2–1–2-ben állt fel), ezeken 11 gólja és 18 gólpassza van a 2019–2020-as idény rajtja óta.

Fernandes és Európa legjobb tízesei – játékpercek, kezdőként lejátszott meccsek, gólok és gólpasszok száma (Forrás: The Athletic/FBREF.com)
Fernandes és Európa legjobb tízesei – játékpercek, kezdőként lejátszott meccsek, gólok és gólpasszok száma (Forrás: The Athletic/FBREF.com)
Manchesterben úgy látják, Ferguson is szerette volna, ha együtt dolgoznak (Fotó: AFP)
Manchesterben úgy látják, Ferguson is szerette volna, ha együtt dolgoznak (Fotó: AFP)

FERGUSON IS IMÁDNÁ

Csoda ezek után, hogy Manchesterben máris a legnagyobbaké között említik a nevét? Mindössze 28 meccse volt a csapatban, amikor a PSG elleni Bajnokok Ligája-találkozón a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Nem akadt még olyan United-játékos, aki a Sir Matt Busbyről elnevezett manchesteri Év játékosa-díjat – annak 1987 óta íródó történetében – nála kevesebb lejátszott mérkőzéssel kapta volna meg (22). Az előző rekorder Ryan Giggs volt, aki az 1997–1998-as idényben 37-szer lépett pályára. A legutóbbi – és korábbi egyetlen – portugál díjazottat egyébként Cristiano Ronaldónak hívják...

Érkezése óta négyszer választották a PL-ben a hónap játékosának – összesen nyolc trófeát osztottak ki, Fernandes mellett Sergio Agüerónak, Michail Antoniónak, Szon Hung Minnek és Dominic Calvert-Lewinnak jutott még (de nekik csak egy-egy).

„Igazán erős jelleme van. Nagyon egyenes, mindig elmondja, amit gondol. Ugyanakkor nagyszerű barát is, mindig ott van, ha szükség van rá. Igazi vezéregyéniség. Soha semmit sem kapott ajándékba, minden érdemért megküzdött” – jellemezte Francisco Ramos, aki anno a portugál utánpótlás-válogatottaknál volt Fernandes szobatársa.

Talán a legnagyobb bókot a The Athleticnek nyilatkozó névtelen United-dolgozótól kapta: „Az a típus, akit Sir Alex Ferguson is imádna”.

A kiugró teljesítménnyel a válogatottban még adós
 (Fotó: AFP)
A kiugró teljesítménnyel a válogatottban még adós (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik