Három Chelsea-gól és esély a duplázásra

Vágólapra másolva!
2010.04.10. 20:23
null
Didier Drogba így ünnepelte bravúros vezető gólját a szombati elődöntőben (Action Images)
A bajnoki éllovas Chelsea 3–0-ra legyőzte az Aston Villát az angol labdarúgó FA-kupa szombati elődöntőjében, azaz 2000 óta immár ötödször szerzett jogot arra, hogy megvívjon a serlegért. A londoni Wembley Stadionban lejátszott találkozón az első félidő nem hozott gólt, a második viszont hármat is:  Didier Drogba bravúrosan perdített a Villa kapujába, a lefújás előtt nem sokkal előbb Florent Malouda lőtt közelről a hálóba, majd Frank Lampard fejezett be higgadtan, egyúttal szemtelenül egy kontrát. A másik elődöntőt a Tottenham és a Portsmouth játssza vasárnap, ugyancsak a Wembleyben.

Mind a Chelsea, mind az Aston Villa a duplázás reményében lépett pályára az angol labdarúgó FA-kupa szombati elődöntőjében: a londoniak a bajnokság és az FA-kupa együttes megnyerésére készülnek, a Villánál pedig azt szerették volna, ha a Ligakupa után ebben a sorozatban is finálét vívnak – különösen, hogy a másik aranymeccset februárban elbukták a Manchester Cityvel szemben (1–2).

A Stamford Bridge-en két hete bajnoki mérkőzésen hét gólt kapó birminghamiek fogadkoztak, hogy ezúttal egészen másképp lesz minden – és valóban, a Wembleyben történtek sokáig inkább a két csapat egymás elleni örökmérlegét „jelenítették meg" (140 meccs, 55 Villa- és a szombatival együtt 53 Chelsea-győzelem). Aztán a vége megint „elszaladt"...

Kezdetben a Villa játszott veszélyesebben. A 15. percben James Milner 25 méteres, jobblábas lövése alig ment mellé, kisvártatva Gabriel Agbonlahor próbált lefordulni Mikelről a 16-oson belül, a nigériai a labdát nem, csak a Villa-támadó lábát találta el – Howard Webb nem ítélt büntetőt. A 32. percben John Terry két veszélyes beadást is nagyszerűen tisztázott – kis szerencsével a Villa megszerezhette volna a vezetést.

A Chelsea fél óra elteltével mutatkozott először veszélyesnek, ám előbb Drogba lövését blokkolták a védők (35. perc), majd Joe Cole fordulásból, az ötösről leadott nem túl erős, ám annál szebb lapos lövését Brad Friedel védte (39. perc).

A fordulás után két perc sem telt el, amikor Carew került helyzetbe szöglet után, csúsztatott fejese után a labda alig ment a kapu mellé. Válaszul Deco sistergős bombája kerülte el a birminghami kaput jó egy méterrel.

A londoniakat bosszanthatta, hogy addig nem úgy alakult a meccs, ahogyan tervezték. S miközben ők egy sebességi fokozattal feljebb kapcsoltak, a Villa emberei kezdtek kifogyni a szuflából – a két „állapotváltozás" egyoldalú hajrát eredményezett, avagy jöttek a Chelsea-gólok.

A 68. percben egy röviden tisztázott Malouda-szögletet követően Terry lőtt, Drogba nagyszerűen reagált, és lábáról a labda a jobb alsó sarokba perdült (1–0). Az elefántcsontparti támadó a két héttel ezelőtti 7–1-ből sérülése miatt kimaradt, most pótolt – ráadásul ötödik Wembleybeli meccsén is góllal segítette a Chelsea-t.

A Villa próbálkozott, de a londoniak nagyon vigyáztak az előnyükre – s a végén megháromszorozták. A 89. percben a csereként beálló Michael Ballack nagyszerű keresztlabdáját vágta be a jó ütemben érkező Malouda (2–0).

A legvégén – megint a nagyszerű formában lévő Malouda elfutását követően – Anelka passzolt önzetlenül Lampard elé a 16-oson belül, a Villának két hete négyet vágó középpályás elfektette a védőjét, majd higgadtan a kapuba emelt (3–0).

A Chelsea 2000 óta ötödször döntős az FA-kupában, ezzel az övé a résztávi rekord, míg a Villa – amely ebben a sorozatban először nem szerzett gólt – elszalasztotta a lehetőséget, hogy tíz év után újra döntőt vívjon. Akkor éppen a Chelsea-től kapott ki (0–1).

Anglia más futballpályáin is zajlott az élet a hétvégén: a Premier League-ben eldőlt, hogy a sereghajtó Portsmouth egy osztállyal lejjebb folytatja a következő szezonban, míg a Championship magyar gólt is hozó játéknapján biztossá vált, hogy a Newcastle után a West Bromwich is visszajut a legjobbak közé. Érdekesség, hogy a West Brom 2002 óta minden páros évben feljutott a Premier League-be.

FA-KUPA, ELŐDÖNTŐ 
SZOMBAT
Chelsea–Aston Villa 3–0 (Drogba 68., Malouda 89., Lampard 95.)
VASÁRNAP
Tottenham–Portsmouth, 17.00
A döntőt május 15-én rendezik meg ugyancsak a londoni Wembleyben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik