Gyász: elhunyt az Aston Villa legutóbbi bajnokcsapatának menedzsere

Vágólapra másolva!
2019.12.09. 11:51
null
Ron Saunders (1932–2019)
Életének 87. évében elhunyt Ron Saunders, korábbi futballista, menedzser, az Aston Villa legutóbbi bajnokcsapatának menedzsere, az egyetlen olyan menedzser, aki a három birminghami élvonalbeli klub, az Aston Villa, a Birmingham City és a West Bromwich Albion csapatát is irányította az élvonalban.

Ron Saunders 1951 és 1967 között játékosként megfordult többek között az Everton, a Watford, a Charlton és a Portsmouth színeiben – utóbbi klubnál hat idényen át házi gólkirály volt, s 236 bajnokin 145 gólt lőtt – jobbára a másodosztályban szerepelve.

Edzői pályafutása során három különböző csapattal is bejutott a Ligakupa döntőjébe, ráadásul egymást követő években: 1973-ben a Norwichot, 1974-ben a Manchester Cityt, 1975-ben pedig az Aston Villát vezette a fináléba – nyerni csak utóbbi csapattal tudott a döntőben. Ez olyan bravúr, amelyet azóta sem tudott senki megismételni az angol labdarúgás történelmében.

Az Aston Villánál aztán felért pályafutása csúcsára, miután 1977-ben ismét megnyerte a birminghamiekkel a Ligakupát, 1981-ben 71 év után újra élvonalbeli bajnoki címhez segítette a Villát. A mai napig ez volt a klub utolsó élvonalbeli bajnoki sikere.

A következő idényben az Aston Villa aztán a Bajnokcsapatok Európa-kupájában diadalmaskodott, ám Saunders ekkor már a városi rivális Birmingham Cityt irányította, majd négy év múlva 1986-ban a harmadik jelentős birminghami klub kispadját is elfoglalta: a West Bromwich Albion menedzsere lett, amely egyben pályafutása utolsó állomása is volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik