Edzősors: A világ legjobb trénere lehettem volna – Emery

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.02.11. 12:01
null
Unai Emery, kezében a francia bajnoki trófea mása, mellette a siker egyik fő letéteményese, Neymar (Fotó: AFP)
A címben foglaltak is elhangzottak abban a nagyinterjúban, amely a francia futballszaklap, a France Football e hét kedden megjelenő számában olvasható Unai Emeryvel, aki az utóbbi években a Paris Saint-Germain és az Arsenal szakvezetőjeként dolgozott, jelenleg pedig csapat nélkül vár az újabb megbízatásra.


A hírnevét a Valenciánál (2008–2012) megalapozó, majd a Sevillával (2013–2016) elért három Európa-liga-diadallal megerősítő Unai Emery 2016 nyarán lett az Európa trónjára törő, de küldetését a spanyol trénerrel teljesíteni képtelen Paris Saint-Germain vezetőedzője.

„Párizsban a világ legjobb edzőjévé válhattam volna, de elszalasztottam ezt az esélytjelentette ki némi öniróniával Emery, majd kifejtette, szerinte miért történt így. – Megnyertem a bajnokságot, nyertünk négy országos kupát, két francia szuperkupát, de a végső cél a Bajnokok Ligája volt. Az első idényben, a 2017-es nyolcaddöntőben egészen kiváló első meccset produkáltunk a Barca ellen (4–0), és a visszavágón (1–6) csak azért véreztünk el, mert még nem létezett a VAR. Egyértelműen bírói döntések miatt estünk ki. A második évben egy olyan Real Madrid állított meg bennünket, amelyik végül beteljesítette a történelmi triplázást (2016, 2017, 2018). Mellesleg az első meccsen megint csak találhatnánk okot arra, hogy a bíráskodásról beszéljünk. Összegezve: először bírói döntések miatt kényszerültünk búcsúzni, másodszor pedig a címvédő és a leendő győztes ejtett ki minket.”

A France Football címlapja
A France Football címlapja

A beszélgetésben szóba került a Thiago Silvához köthető szakmai kudarca: szuper játékosnak tartja a PSG-védelem oszlopát, de akárhogyan is próbálkozott azzal, hogy rábírja a brazilt az előre toltabb védekezésre, nem tudta őt kimozdítani a komfortzónájából.

A katari tulajdonosok PSG-projektjét irányító Nasszer el-Khelaïfi támogatását viszont mindig érezte, nem nehezedett rá külső kényszer a szakmai döntések meghozatalakor. Példaként hozta fel a Neymar 2017-es szerződtetésekor rá osztott szerepet.

„Amikor eldőlt, hogy megpróbáljuk szerződtetni Neymart, személyesen nekem kellett meggyőznöm Neyt arról, hogy köré építjük a csapatot. Egy ilyen csodálatos labdarúgónak nem mondhatod azt, hogy nézd, van egy jó csapatunk, te meg majd beilleszkedsz valahogyan. Kötelességed őt a középpontba helyezned, mert ha nem így teszel, nem igazol hozzád, ez száz százalék. Az elnök és a vezetőség tárgyal a szerződésről, de a szakmai meggyőzés az edző feladata.”

A spanyol tréner két idény után, 2018 áprilisában bajnokként állt fel a PSG kispadjáról, heteken belül kinevezték az Arsenal menedzserének. A londoniaknál nem egészen másfél idény jutott neki.

„Az Arsenal már két éve leszálló ágban volt, amikor odakerültem. Megállítottuk a visszacsúszást, sőt az elkezdett újjáépítés eredményei is mutatkoztak már: Európa-liga-döntőt játszottunk, a bajnokságban csupán egy pont választott el bennünket a negyedik helyezett Tottenhamtől. Igaz, hogy ezzel odalett a nagy cél, a bajnoki hajrában az ötödik hellyel lemaradtunk a Bajnokok Ligája-indulás lehetőségéről, de nem volt az egy rossz idény, benne volt a fejlődés.”

Emery az Arsenal menedzsereként (Fotó: AFP)
Emery az Arsenal menedzsereként (Fotó: AFP)

 

Emery fájlalja, hogy erre az idényre elveszített négy potenciális csapatkapitányt, négy meghatározó játékost.

„Koscielny, Cech, Ramsey és Monreal mind olyan egyéniség, aki segíthetett volna jó irányban tartani a csapatot. Persze voltak olyan sztárok is, akiknek gond volt a hozzáállásával: többet követeltek, mint amennyit ők nyújtottak a csapatnak. Szóval több idő szükségeltetett volna az átálláshoz, ahhoz, hogy olyan új Arsenalt építsünk, amilyent elképzeltem.”

A tréner novemberi menesztése óta az Arsenal 12 bajnoki mérkőzést játszott, és hét döntetlen, valamint három vereség mellett csupán kettőt nyert meg, a Premier League-tabellán a 10. helyen áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik