Chelsea: az USA korábbi londoni nagykövete is tulajdonos lenne – sajtóhír

Vágólapra másolva!
2022.03.16. 11:55
null
Woody Johnson is a befektetőjelöltek között a Chelsea-nél (Fotó: AFP)
Újabb komoly érdeklődőről ír a brit sajtó a Chelsea kapcsán: a Sky Sports a The Sunra hivatkozva azt írja, az Egyesült Államok korábbi londoni nagykövete, Woody Johnson is ajánlatot tesz Roman Abramovics csapatáért. A Daily Mail megerősítette az érdeklődést. A Sky megjegyzi, már több mint 200 vevőjelölt érdeklődött a klub iránt, ám nagy részük „nem vehető komolyan”.

 

Woody Johnson 2017 és 2021 között volt az Egyesült Államok londoni nagykövete. Vagyonát a Johnson & Johnson egészségügyi termékeket előállító és forgalmazó családi cégben alapozta meg. Sportköteléke is akad, ő a New York Jets amerikaifutball-csapatának tulajdonosa. Nem mellékesen a volt amerikai elnök, Donald Trump évtizedes barátjának számít – emelte ki a Daily Mail.

Johnson állítólag 2 milliárd fontot fizetne a Chelsea-ért, ezzel az elmúlt napokban már emlegetett Saudi Media (SRMG) és annak vezetője, Mohamed al-Kerejdzsi mellett az egyik legkomolyabb érdeklődőnek tűnik.

A Sky Sports a The Sun alapján azt írja, már több mint 200 érdeklődő volt a múlt héten meghirdetett, és elméletileg péntekit tartó licit iránt, amely után új tulajdonosi körbe kerül majd a jelenleg még Roman Abramovics érdekeltségébe tartozó klub.

A Sun a folyamat hátteréről is ír, mint beszámoltak róla, a liciteket az amerikai székhelyű Raine Group befektetési banknál lehet megtenni. Ám ahhoz, hogy valaki hivatalosan is csatlakozzon az érdeklődők köréhez, bizonyítania kell, hogy valóban rendelkezésére áll a szükséges anyagi forrás a felvásárláshoz. Ennek köszönhető, hogy a 200 körüli érdeklődőszám jelentős része „nem vehető komolyan”.

Múlt csütörtökön az Egyesült Királyság az országban lévő teljes vagyona befagyasztásával szankcionálta a Vlagyimir Putyin orosz elnök baráti társaságához sorolt Abramovicsot a brit kormány. A döntés azonnali hatással volt a Chelsea működésére is: a megkötések miatt jelen állás szerint a londoni klub nem igazolhat játékosokat, nem hosszabbíthat szerződést a lejáró szerződésű futballistáival, nem adhat el jegyeket a hazai mérkőzéseire, nem értékesíthet semmilyen terméket, vagyis gyakorlatilag nem tehet szert semmilyen bevételre. A döntés nyomán úgy tűnt, eladni sem lehet majd a klubot, ám később a brit kormány közölte, szigorú feltételek mellett – többi közt annak biztosításával, hogy Abramovicshoz egy fillér nem jut el belőle – mégis értékesíthetik a Chelsea-t.

A licitek határideje e hét péntek lett.

Az elmúlt napok hírei alapján a SRMG ajánlata tűnik a legígéretesebbnek, ám a helyi sajtóban rendre megjegyzik, egy újabb szaúdi befektetőt – a Newcastle United őszi felvásárlása is komoly felháborodást keltett Nagy-Britanniában – sem a szövetség (FA) vezetői, sem a Premier League irányítói nem látnának szívesen az angol fociban. Emlékezetes, miután a szaúdi állami befektetési alap (PIF) 80 százalékos tulajdonrészt vásárolni a Newcastle-ban, a rivális PL-klubok nyomására szigorítottak azon feltételrendszeren, melynek meg kell feleljenek mindazok, akik tulajdoni jogot szeretnének szerezni a liga bármelyik csapatánál. A goal.com korábbi információi szerint azonban ezek nem zárnák ki egyértelműen a Saudi Mediát, ugyanis al-Kerejdzsi cégcsoportjának nincs közvetlen kapcsolata a szaúdi állammal vagy magával az uralkodói családdal.

Korábban épp a Raine Group volt az, amely 4 milliárd fontra becsülte a Chelsea piaci értékét. Az orosz­–ukrán háború kirobbanása után az orosz milliárdosok ellen hozott szankciók miatt azonban a tényleges vételár ennél jóval alacsonyabb lehet. A brit sajtóban korábban úgy számoltak, a kényszereladás miatt a becsült érték akár negyedére-nyolcadára is csökkenhet.

Abramovics korábbi ígérete szerint a licit lezárultával a bevétel nem hozzá, hanem az Ukrajnában dúló harcok károsultjaihoz kerülne majd. Ám az „adományozás” hátteréről azóta sem jelentek meg részletek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik