José Sá a védési mutatók alapján a Premier League jelenlegi legjobb formában lévő kapusa (Fotó: AFP)

 

AZ ÜGYNÖKÖK SEM MINDIG ÖRDÖGIEK

Bár a különböző ügynökök szerepét a modern futballban gyakran kritizálják, azért akad pozitív példa is a tevékenységüket illetően. Vagy írjuk úgy: mindenki számára nyerő megoldás. Egy ilyen üzleti körforgás végén kötött ki a Wolverhamptonnál a Premier League jelenlegi legjobb formát mutató kapusa is, a január elején 30. életévébe lépő José Sá.

Sá ügyeit az a Jorge Mendes intézi, aki elődjét, a szintén portugál válogatott kapus, Rui Patríciót is protezsálja. És hogy kerek legyen a történet, Mendes a Wolves jelenlegi trénerének, Bruno Lage-nak és a Patrícióért nyáron 11.5 millió eurót kifizető Roma-edző, José Mourinho menedzsere is. Hogy a körforgás beindításáért és az üzletek megkötéséért csinos kis osztalék ütötte a markát, aligha kérdőjelezhető meg.

Az angol csapat anyagilag sem járt rosszul: 3.5 millió euróval olcsóbban vásárolta ki Sát az Olympiakosszal kötött szerződéséből, mint amennyiért túladott Patríción, miközben a 29 esztendős játékos kollégája korábbi fizetésének feléért, sajtóhírek szerint heti kevesebb mint 30 ezer fontért írt alá. Ez az összeg az angol élvonal szintjén filléreknek számít egy első számú kapus béreként – a Sportrac adatai szerint konkrétan a 23. helyen áll a poszttársak fizetési rangsorában.

Nem véletlen, hogy a The Athletic szerzői is feltették a kérdést: Sá szerződtetése lenne a 2021–2022-es Premier League-évad legjobb igazolása? Talán egyértelműbb a válasz, ha az ár-érték arány is szempont. S legyünk benne biztosak, Birmingham árnyékában, attól jó, ha 20 kilométerre, egy a futball nélkül talán a térképeken külön nem is jelölendő elővárosban utóbbi nagyon fontos tényező. 

AZ ELSŐ SZÁMÚ MÁSODIK

Sá Bragában született, itt is kezdett futballozni és lett kilencévesen a helyi Palmeiras játékosa. 2009-ben állt tovább, előbb a Merelinense, majd a Benfica (itt ismerkedett meg személyesen Lage-val), végül pedig a CS Marítimo akadémiája következett. Utóbbinál lett profi, 2013 augusztusában épp a Benfica elleni idénynyitón debütált a portugál élvonalban, hat fordulót követően azonban kikerült a csapatból, és két januári bajnokit leszámítva csak a tartalékok közt kapott játéklehetőséget.

Miközben az utánpótlás-válogatottaknak állandó tagja volt, a 2014–2015-ös idényben ismét csak három bajnoki jutott neki a Marítimónál. Végül 2016 januárjában, két és fél év alatt mindössze 24 tétmeccsel a lábában váltott – 24-én a kispadról nézte végig, ahogyan a Porto 1–0-ra nyer a csapata ellen, másnap aztán a Porto mezével a kezében fotózkodott, aláírva a négy és fél évre szóló szerződését Portugália második legeredményesebb klubjánál.

A Portónál Iker Casillas posztriválisa volt (Fotó: AFP)

Mondani sem kell, a kék-fehéreknél sem első számú kapusként számoltak az ekkor még csak 23 éves hálóőrrel. Hogy is tették volna, hiszen épp egy évvel korábban sikerült lecsapniuk a spanyol klasszisra, Iker Casillasra. Sának az első csapatban való bemutatkozására 2017 októberéig kellett várnia, az RB Leipzig elleni 3–2-es Bajnokok Ligája-vereség alkalmával kezdőként lépett pályára. A 2016–2017-es évadban egy, a következő idényben 14 bajnokin jutott lehetőséghez a világ- és Európa-bajnok posztrivális mellett. A több játéklehetőség reményében 2018 nyarán arra kérte Mendest, keressen neki új klubot, ez az új klub pedig az Olympiakosz Pireusz lett. A görögök 2.5 millió eurót fizettek a 26 éves játékosért, aki karrierje során először találta magát abban a helyzetben, hogy edzője fix kezdőként számoljon vele.

Sá három idény alatt 124-szer lépett pályára az Olympiakoszban (előtte hat idény alatt összesen 51-szer a Portóban és a Marítimóban), két bajnoki címet nyert. Teljesítményével a portugál felnőttválogatottnál is állandó kerettaggá vált – igaz, a csapatban még mindig nem mutatkozott be.

GYORSABBAN ADAPTÁLÓDOTT A CSAPATHOZ, MINT A CSAPAT AZ EDZŐHŐZ

Nemcsak új kapus, hanem új menedzser is érkezett a Wolveshoz a nyáron. Bruno Lage első hónapja pedig egyáltalán nem volt egyszerű a Premier League-ben: csapata az első öt fordulóban négyszer szenvedett vereséget. A kapusteljesítményre ugyanakkor már ebben a korai periódusban sem panaszkodhattak a Molineux-ban: az ellenfelek helyzetminőség-mutatója (xG) alapján 5.89 gólt kellett volna kapjon az együttes, a lövésminőség (xGOT) alapján pedig a bravúrjainak köszönhetően szintén egy teljes gólt akadályozott meg Sá. 

Amikor januárban a SkySports arról kérdezte a kapust, minek köszönhető, hogy viszonylag gyorsan beilleszkedett a Wolverhamptonban, elődjének, Rui Patríciónak mondott köszönetet. Kikérte rutinosabb kollégája véleményét, mielőtt aláírt volna a csapathoz, cserébe pedig rengeteg jó tanácsot kapott. „Remek társaság jött össze az öltözőben, amikor kevésbé jöttek az eredmények, akkor sem aggódtunk, tudtuk, hogy jó úton járunk. Ami engem illet: rengeteget segítettek, hogy hozzá tudjak szokni a ligához, a játékhoz. Ruit pótolni nem könnyű, de még ő is adott pár tanácsot. Ami segített, az az önbizalom. Tudtam, hogy megértem a lehetőségre. Már egy éve is lett volna esélyem a váltásra, de összességében örülök, hogy nem kapkodtuk el a dolgot. Az Olympiakosznál rendszeresen védtem, ami segített a rutin mellett az önbizalmamat is felépíteni" – mesélte.

A csapat és Sá szeptember végén lendült bele igazán, a Southampton elleni 1–0-s sikert követően a decemberi, Liverpool elleni 1–0-s vereségig úgy játszottak végig kilenc meccset, hogy abból csak egyet buktak el, s négy találkozót is kapott gól nélkül hoztak le. Míg novemberben a Chelsea-s Édouard Mendy utolérhetetlennek tűnt a védési hatékonyságot illetően – jégkorongozókat megszégyenítő módon 96 százalék felett állt a londoni hálóőr –, decemberben már José Sá vezetett a mutatóban. S ezt a pozíciót azóta is őrzi.

Jelenleg 84.8 százalékon áll, ez pedig nem csupán a Premier League-ben, de Európa mind az öt topligáját tekintve is a legjobb mutató.

A kapusok védési hatékonysága
José Sá (Wolverhampton) 84.8%
Édouard Mendy (Chelsea) 81.0%
Aaron Ramsdale (Arsenal) 80.9%
Robert Sánchez (Brighton) 75.9%
Ederson (Man. City) 73.5%
SÁ VÉDÉSEI ÉS KAPOTT GÓLJAI
A lövések és az azokból kapott gólok a PL-idény első felében: 19 forduló után 13 kapott góllal állt José Sá és már akkor is jóval 80 százalék feletti volt a védési mutatója (Grafika: Premier League)

MEGFELELŐ STÍLUSOK TALÁLKOZÁSA

Bár az előző években kevés kritika érte a Wolves kapusteljesítményét, a védési hatékonyságot illetően bőven volt előrelépési lehetőség. Patrício az előző évadban például csupán a 19. helyen zárt ebben a rangsorban, s a három angliai idényében egyszer sem tudott 70 százalék fölötti idényteljesítményt felmutatni.

A Wolves kapusteljesítménye a feljutás óta
  2018–2019 2019–2020 2020–2021 2021–2022
(21 meccs)
kapott gól/meccs 1.20 1.05 1.40 0.76
kapott gólok
nélküli meccs
9 13 10 8
védési hatékonyság69.1%67.5%68.8%84.8%

22 forduló után (egy meccs mínusszal) a Wolverhampton kapta a második legkevesebb gólt a ligában (16), csupán a Manchester City (14) áll ennél is jobban. Ám a PL-idény két legjobban védekező csapata aligha járhatna be ellentétesebb utat az ellenfelek támadásainak megállításában. Míg a City védelme (és kapusa, Ederson) a legkevesebb gólszerzési kísérlettel néz szembe (151), addig a Wolves a középmezőnyben tanyázik (245).

Lage klasszikus kontracsapatot csinált együtteséből (nem mintha a Nuno Espírito Santo nevével fémjelzett korszakban ne ez a stílus lett volna a leginkább jellemző a wolverhamptoniakra). A taktika minden előnyével és hátrányával. A Premier League történetében még nem volt olyan klub, amely csak 19 szerzett góllal 34 pontot tudott volna gyűjteni. Ugyanakkor rendkívül rizikós játékot is játszik a Wolves. A 2021–2022-es idényben náluk több labdát egyetlen csapat sem vesztett el a saját kapujához mért 40 méteren belül, még a kiesőjelöltek sem.

A Wolverhampton ellen szerzik a legtöbb labdát és indítanak azokból támadásokat a csapat kapujához képest mért 40 méteren belül a teljes PL-mezőnyben (Forrás: The Analyst)

Lage csapata fejti ki a második legkisebb pressziót az ellenfél védekező harmadában (13 százalék), egyedül a Newcastle (12 százalék) mutatója rosszabb ennél. És még a „szarkák” ellenfelei sem kezdik átlagban olyan magasan az akcióikat, mint a Wolverhamptonéi – 55 méterre Sá kapujától.

Hogy hogyan lesz ebből mégis a második legkevesebb kapott gól a ligában? A jelek szerint sikerült a stílusban legjobban illeszkedő kapust megtalálni a védelem mögé. Sá ugyanis két olyan játékelemben nyújtja messze a legkiemelkedőbb teljesítményét, amire egy sokszor a saját tizenhatosa elé szoruló, majd onnan gyorsan kontrázni igyekvő csapatnak a legnagyobb szüksége van.

A legkevesebb kapott gól/90 perc
Ederson (Man. City) 0.64
José Sá (Wolverhampton) 0.76
Édouard Mendy (Chelsea) 0.80
Alisson (Liverpool) 0.85
Aaron Ramsdale (Arsenal) 0.89


A Wolves a mezőny 7. leggyorsabban támadó alakulata, az akcióik során átlagosan 1.62 métert halad előre a labda. Ezt az átlagot felfelé húzza a Sá által előszeretettel alkalmazott, a tizenhatos vonalából, kézből, lendületből kirúgott labdák száma, az ilyen indítások akár 60-70 métert is repülnek. A mai labdarúgásban szokatlanul nagy számban és szokatlanul pontosan alkalmazza ezt a megoldást a portugál. Négy ziccert teremtett így, ebből egy gólpassz is lett – a Southampton ellen váltotta győztes gólra a kirúgását Raúl Jiménez.

A másik játékelem, ahol extraklasszis szintet hoz, az a tizenhatoson belülről érkező lövésekkel, fejesekkel szembeni védések száma, aránya. Alisson – aki a második legeredményesebb a mutatóban – több mint tíz százalékkal gyengébben védi ezeket a közeli kísérleteket.

Sá védéseinek (is) köszönhetően a Wolverhampton mindössze nyolc gólt kapott a tizenhatoson belüli lövésből/fejesből az első 20 fordulóban. A második legjobb Man. City tízet, a ligautolsó Norwich 35-öt.

Védési hatékonyság a 16-oson belüli kísérletekkel szemben
José Sá (Wolverhampton) 80.7%
Alisson (Liverpool) 70.5%
Édouard Mendy (Chelsea) 70.1%
Aaron Ramsdale (Arsenal)
69.7%
Lukas Fabianski (West Ham United)
67.8%
SÁ VÉDÉSEI ÉS KAPOTT GÓLJAI (II. ÁBRA)
A lövések, amelyekkel farkasszemet kellett nézzen José Sá a Premier League-idény első felében (19 forduló) (Forrás: Sky Sports)

Az már csak amolyan grátisz, hogy Sáé a legtöbb tizenhatoson kívüli tisztázás – 21 meccsen 20-szor avatkozott játékba sikeresen a büntetőterületen kívül, ezzel mintegy sepregetőként elejét véve az ellenfelek kontráinak (lásd még Manuel Neuert a legszebb éveiben, különösen a 2014-es vb-n).

„Korábban is szerettem kijönni a kapumból. Szeretek labdákat szerezni az ellenféltől, amikor azt megpróbálják a védelem mögé játszani. Itt azonban ez kifejezett kérés is az edző részétől. Szeretné, ha minél magasabban tudnánk védekezni, ezért rengeteget gyakoroljuk az edzéseken is az ilyen szituációkat” – árulta el a Sky Sportsnak adott interjúban.

A tizenhatoson kívüli tisztázások száma
José Sá (Wolverhampton) 20
Hugo Lloris (Tottenham) 17
Édouard Mendy (Chelsea) 15
Alisson (Liverpool) 15
Illan Meslier (Leeds) 13

VALÓDI BRAVÚROK

Amilyen fontos mérőszám lett az elmúlt években az xG (expected goals), azaz a helyzetminőség-mutató a csatárok és a csapatok teljesítményének megítélésében, ugyanannyira kedvelik a statisztikusok a már ebben a cikkben is emlegetett xGOT mérőszámot a kapusteljesítmény értékelésére. Míg az xG a csatár helyezkedését, a kaputól való távolságot, az útjában álló védők számát, a szög nehézségét, és összességében a gólszerzési lehetőség minőségét befolyásoló tényezőket igyekszik modellezni, addig az xGOT (expected goals on target) a lövés utáni pillanatot vizsgálja. Nem véletlen, hogy néhány éve még xG2 néven is emlegették, és ha nem az Opta adataival dolgozunk, akkor PSxG (post shot expected goals, azaz lövés utáni xG) néven találjuk. Itt a fő szempont a lövés iránya, hogy a kapu mely pontjára tart, és mekkora erővel. A kapus szempontjából sokkal pontosabban megítélhetjük így egy védés nehézségét, elvégre közel sem mindegy, hogy egy ígéretes szögből és közelről, de gyatrán eltalált, a kapuig alig-alig elvánszorgó labdát, vagy egy 30 méterről, ám tökéletes meglőtt, a felső ficakba tartó löketet kell megfognia. Holott ebben az esetben – talán mondani sem kell – az xG-je a gyatra lövésnek nagyobb.

A Wolverhampton kapujára tartó lövések és fejesek minősége alapján – az FBref adataiból dolgozva – eddig 25.36 gólnál járhatnának az ellenfelek. Azaz Sá 6.36 találattól tudta megmenteni csapatát olyan védéseket is bemutatva szép számmal, amelyek egyáltalán nem lennének elvárhatóak.

Az xGOT mutató alapján megelőzött gólok
José Sá (Wolverhampton) 6.36
David de Gea (Man. United) 5.81
Aaron Ramsdale (Arsenal) 4.84
Édouard Mendy (Chelsea) 2.28
Hugo Lloris (Tottenham) 0.96
SZITUÁCIÓK A SZÁMOKON TÚL

Hogy ne csak számokról legyen szó, íme, két bravúr Sától a The Athletic gyűjtésében.

• Első szituáció:
Sadio Mané közeli lövését hárítja a Liverpool elleni decemberi mérkőzésen. Gyors reakció.

1.
2.

• Második szituáció: Pulisic kap remek kiugratást, Sá jó ütemben lép a rövid sarok irányába, és a hat méterről érkező labdába bele tud még érni. Jó helyzetfelismerés és gyors reakció.

1.
2.

A Liverpool ellen ugyan nem jött össze a bravúr, a Wolves Divock Origi 94. percben szerzett góljával 1–0-ra kikapott, de a Chelsea-meccsen bemutatott védés már pontot ért (0–0).

Sá január 15-én, a Southampton ellen 3–1-re megnyert bajnokin állt kapuba huszadszor a Premier League-ben, s angliai karrierje 15. találatát kapta csak azon a meccsen. Ennél kevesebb kapott góllal legutóbb Alisson tudta lehozni az első 20 PL-meccsét. A december 15-ei Brighton-meccstől kezdve, a Brentford elleni találkozóval bezárólag volt egy egy hónapon át tartó és négy bajnokit felölelő sorozata, amikor 25 kaput eltaláló lövésből csak egy labda tudott kifogni rajta (96 százalékos védési hatékonyság).

„A teljesítményünk egyre nagyobb önbizalmat ad, de tévedés ne essék, ez a csapat érdeme, nem pedig az enyém. Néha úgy tűnhet, teljesen nyugodt vagyok a kapu előtt, de ez csak a látszat, még mindig ott vannak a pillangók a gyomromban. Ez a Premier League! Szerencsém van, mert remek csapattársaim vannak, ráadásul kifejezetten sok a portugál köztük. Az első hetekben ez is sokat számított. De a legfontosabb mégis csak az, hogy csapatként fantasztikus munkát végzünk. Minden kapusnak szüksége van arra, hogy az előtte lévő társak jól védekezzenek. Én csak segíteni tudok nekik ebben, segíteni, hogy a meccsekbe belefeccölt meló ne vesszen kárba, amikor egy-egy labda mégis eljut a kapunk előterébe. Együtt építjük fel azt az önbizalmat, ami a sikerekhez kell” – összegezte 21 PL-meccsét José Sá.

A PREMIER LEAGUE ÁLLÁSA
  1. Manchester City 23 18 3 2 55–14 +41  57
  2. Liverpool 22 14 6 2 58–19 +39  48
  3. Chelsea 24 13 8 3 48–18 +30  47
  4. Manchester United 22 11 5 6 36–30 +6  38
  5. West Ham 23 11 4 8 41–31 +10  37
  6. Arsenal 21 11 3 7 33–25 +8  36
  7. Tottenham 20 11 3 6 26–24 +2  36
  8. Wolverhampton 21 10 4 7 19–16 +3  34
  9. Brighton & Hove Albion 22 6 12 4 23–23 0 30
10. Leicester City 20 7 5 8 34–37 –3  26
11. Aston Villa 21 8 2 11 28–32 –4  26
12. Southampton 22 5 10 7 26–34 –8  25
13. Crystal Palace 22 5 9 8 31–34 –3  24
14. Brentford 23 6 5 12 26–38 –12  23
15. Leeds United 21 5 7 9 24–40 –16  22
16. Everton 20 5 4 11 24–35 –11  19
17. Norwich City 22 4 4 14 13–45 –32  16
18. Newcastle 21 2 9 10 21–43 –22  15
19. Watford 20 4 2 14 23–40 –17  14
20. Burnley1819816–27–11 12