Az Arsenalnál áldozatokat szedett a „wengerarcú” szocializmus

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2013.01.08. 11:45
null
No, Samah fiam, előre, keress magadnak itt Londonban egy nyárig kitartó, formás kalapácsot! (Fotó: Action Images)
Elérkeztünk az év azon szakához, amikor a nemzetközi futballvilágban az ősszel mellőzött labdarúgók felveszik fényes-szűk, szőrmés-süsüs dzsekijüket, beugranak a térdig érő ülepű pamutnaciba, majd a télen használatos terepjáróba, és felkeresik ügynöküket, hogy kéz a kézben – bankszámla az alszámlában – új kenyéradót találjanak. Gyermekkoromban is erről a csapatról álmodtam; Itt végre bizonyítom képességeimet; Az új edző bizalmával irány a válogatott; A régi helyemen nem kaptam lehetőséget, pedig...; Egy ilyen játékosért nem pénz a heti negyvenezer euró; Ez az üzlet megér önöknek kétszázezer euró megbonyolítási díjat; A nyáron majd új klubot húzunk le – öveket bekapcsolni, ingerszintet levinni, belecsapunk idén is az átigazolási lecsóba! Kezdjük az angoloknál, ahol az Arsenalnál megbukott az „emberarcú szocializmus", ismét drágán igazolt a Liverpool, megtalálta Didier Drogba utódát a Chelsea, a Tottenham pedig lehozná a csillagokat is (pl. a Serie A-ból és a Primera Divisiónból).

 

Az angol élvonalban, a Premier League-ben úgy pezseg a januári játékospiac, mint az aranyhal a királyvízben, január 6-ig csaknem hatvanmillió eurós forgalmat generáltak az érdekeltek. A két legaktívabb csapat a Chelsea és a Liverpool – aki nem érti, miért, keresse fel a legközelebbi angol bajnoki tabellát!

A Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea megtalálta Didier Drogba-utódát a szenegáli Demba Ba képében, aki alig 8.5 millió euróért érkezett a Newcastle Unitedtől, tehát negyedannyiért, mint az elefántcsontparti gólharcos. Drogbának anno kellett pár év, mire igazán gólerős lett a PL-ben, míg a Hoffenheimtől nem kevés cirkuszt követően a West Hambe igazolt, majd onnan „elszarkásodott” ék első félidényében hét, majd 16 találatig jutott (Drogbának két teljes szezon kellett ennyihez, nagyságrendekkel jobb társak között). De ezek csak számok, miközben egyesek szerint DB messze nem olyan jó csatár, mint DD, az idő mindenesetre – a maja világvége után – ezt a kérdéskört is eldönti majd. Az viszont biztos, hogy vakarhatja a fejét az az illetékes, aki belement az NU-nál abba, hogy ilyen alacsony kivásárlási árat szabjanak meg az amúgy ingyen érkezett Ba szerződésében, lévén ebben az évadban a csatáré a legjobb gólmutató (közel 60 százalékos) a ligában. A másik érdekesség az, hogy mi lesz az 58.5 milliós vétel Fernando Torresszel, aki feleannyi gólt vágott, mint (a közel harmadannyit, heti 80-100 ezer eurót kereső) Ba? Rafa Benítez menedzser szerint elférnek ők ketten a kezdőben, azaz a személyi után taktikai változásokon is átesnek a „kékek".

Apropó, humán menedzsment: máris távozott Londonból az angol futball nagy csatárígérete, Daniel Sturridge, akiért 15 milliót adott a Liverpool – az a csapat, amely egész ősszel dongott Ba és ügynöke körül. A pénz aligha lehetett akadály, lévén a drágább Sturridge nagyjából annyit keres majd új csapatában, mint Ba. Brendan Rodgers egyébként már a nyáron is hívta Sturridge-et, de akkor a támadó még bízhatott abban, hogy bekerül a kezdőbe. A „vörösöknél” pályára léphet így akár egy Sturridge, Luis Suárez, Fabio Borini hármas – mögöttük elméletileg még Frank Lampard is tevékenykedhet, hiszen a Chelsea-ikon szerződése lejár a nyáron, és klubja még nem újította azt meg. A középpályásért a Lazio, az Inter és az LA Galaxy mellett mindössze a fél PL érdeklődik. A háttérben természetesen itt is a pénz áll: a Lampard által elvárt heti 185 ezer eurós bérnél kevesebbet ajánl a Chelsea, tekintettel a 34 esztendős középpályás „élemedett” korára.

A londoniak mindemellett megvették a 18 éves brazil jobb oldali mindenest, Wallace-t a Fluminensétől, 5.4 millióért, de fél évre még kölcsönadták az eladónak. Érkezhet még a télen a klubhoz a Málaga fiatal középpályása, Isco, illetve a Metaliszt Harkiv brazil támadó mindenese, Taison, aki pár éve még hazája egyik nagy ígérete volt, de klubja nem tudott ellenállni az ukránok 6.3 milliós ajánlatának.

No de térjünk vissza egy picit a Poolhoz, ahonnan érdemei el nem ismerése mellett teljesen ingyen távozott a már 31 éves örök ígéret, Joe Cole, aki a következő másfél évben a West Hamet boldogítja. Évi ötmillió euró helyett potom háromért, azaz nem kevés pénzről mondott le a középpályás, hogy a karrierjéből még vissza lévő néhány idényt végigjátssza (egy honlapon ki lehet számolni: amíg ezt a mondatot végigolvassa a nyájas látogató, Cole 32 ezer forintot keresett). Cole-dússág...

Utóda a „vörösöknél” az atléticós török, Arda Turan lehet, aki mellé a palermói karmester, Josip Ilicic, a lille-i Salomon Kalou és/vagy a blackpoolos Thomas Ince érkezhet. Utóbbi egyébként azon a poszton játszik, ahonnan Cole kispadozott, és a neve nem véletlenül ismerős, mert a nagy középpályás, a Liverpoolban is megfordult Paul Ince fia.

Cole egyébként az Arsenaltól oda kölcsönadott támadónak, Maruan Samahnak osztja majd az asszisztokat a „kalapácsosoknál”; míg a mostanában kissé megfeneklett pályafutású marokkói támadó mellett az egykori Sol Campbell-utód Johan Djourout a Hannoverhez adták kölcsön az „ágyúsok”. Arsene Wenger a hírek szerint Turan mellett Luis Gustavót vagy Yann M'Vilát, valamint David Villát, Alessandro Matrit vagy Adrián Lópezt is vinné, miközben Andrij Arsavint a PSV-hez vagy a Readinghez szeretné „elpasszolni”. Jó hír a klub szerelmeseinek, hogy Theo Walcott annyi ellentmondásos hír után végre közel áll a hosszabbításhoz (a szélső alig pármilliós aláírási pénzt és heti 110 ezer eurót kér, no és bónuszokat, de az évi hét szűz lányhoz állítólag már nem ragaszkodnak ügynökei). Walcott utódát természetesen már megtalálta a mindenre gondoló mester a francia Anthony Knockaert személyében, aki 21 éves és a Leicestert erősíti.

Egyébként Wenger megszólalt a bérek ügyében, és elárulta, hogy az egyenlőségre építő – az idősebbek kedvéért: mondhatni emberarcú – „szocialista modellnek” esett korábban áldozatául Samir Nasri és Robin van Persie is, és emiatt „sebezhető” az Arsenal, amely nem tud versenyezni a heti 250 ezer eurós bért ajánló gazdagabb egyletekkel. Wenger és a klub fizetési sapkája feleennyit enged csak – pontosabban egy kivétel azért akad: maga a gall mester. Wenger ugyanis a France Football szerint heti 190 ezer eurót tehet zsebre, no de hát ki tett többet nála az utóbbi években a klubért?!

A londoniak közül a West Ham United kölcsönvette a rutinos brazil támadót, Wellington Paulistát a Cruzeirótól, a Queens Park Rangers hazahívott néhány rutinos játékost kölcsönből, valamint leigazolta a tapasztalt izraeli bekket, a nyár óta munkanélküli Tal Ben Haimot. A QPR fejébe vette Wesley Sneijder és Marko Marin megszerzését is, ami jó nagy fának látszik. A Tottenham hasonlóképpen cselekedett, igaz, ott nagyobb a fejsze is.

Visszaérkezett a „sarkantyúsokhoz” két sokszoros angol válogatott középpályás, Jermaine Jenas és David Bentley, a nyáron már biztosan csatlakozó német válogatott karmestert, a 22 éves Lewis Holtbyt pár millióért már januárban kész elengedni a Schalke. Dupla-dupla öröm lenne a klub háza táján, ha Villát és M'Vilát sikerülne lecsapni az Arsenal kezéről, miközben Luka Modric örökébe Sneijder vagy az Ajaxtól Christian Eriksen léphet.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a Tottenham le szeretné igazolni az ukrán Sahtar brazil szélsőjét, Williant, illetve a brazil Internacional középcsatárát, Leandro Damiaót, akkor még a legtapasztaltabb transzfer-őrültek is csak elismerően csetelhetnek André Villas-Boas tevékenysége láttán.

A következő héten Manchesterben nézünk körül alaposabban.

ANGOL PREMIER LEAGUE – ÁTIGAZOLÁSOK 2013 TELÉN
ARSENAL
Érkezett: Chuks Aneke (kölcsönből vissza, Crewe), Emmanuel Frimpong (kv., Charlton), Craig Eastmond (kv., Colchester)
Távozott: Johan Djourou (kölcsönbe, Hannover), Maruan Samah (k., West Ham)
ASTON VILLA
Érkezett: Alan Hutton (kv., Nottingham), Stephen Warnock (kv., Bolton)
Távozott:
CHELSEA
Érkezett: Sam Walker (kv., Bristol Rovers,), Josszi Benajun (kv., West Ham), Patrick Bamford (kv., Milton Keynes), Wallace (Fluminense, 5.400.000 euró), Demba Ba (Newcastle United, 8.500.000)
Távozott: Wallace (k., Fluminense, ingyen), Daniel Sturridge (Liverpool,15.000.000)
EVERTON
Érkezett: Jake Bidwell (kv., Brentford)
Távozott:
FULHAM
Érkezett: Marcus Bettinelli (kv., Dartford), Alex Smith (kv., Leyton Orient), Marcello Trotta (kv., Brentford), Richard Peniket (kv., Kidderminster), Corey Gameiro (kv., FC Eindhoven), David Stockdale (kv., Hull), Chris David (Twente II)
Távozott: Mickaël Tavares (szl.)
LIVERPOOL
Érkezett: Danny Wilson (kv., Bristol City), Daniel Sturridge (Chelsea, 15.000.000), Adam Morgan (kv., Rotherham)
Távozott: Adam Morgan (k., Rotherham), Joe Cole (West Ham, i.)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Harry Bunn (kv., Crewe), Jérémy Hélan (kv., Sheffield Wednesday), Reece Wabara (kv., Oldham), Ryan McGivern (kv., Hibernian)
Távozott: Gunnar Nielsen (szerződése lejárt)
MANCHESTER UNITED
Érkezett: Michael Keane (kv., Leicester), Jesse Lingard (kv., Leicester), Joshua King (kv., Blackburn), Ben Amos (kv., Hull)
Távozott: Bebé (kv., Rio Ave), Ángelo Henríquez (kv., Wigan), Joshua King (Blackburn, 1.230.000)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Curtis Good (kv., Bradford), Jonathan Hooper (kv., Darlington), Marcus Maddison (kv., Blyth Spartans), Mathieu Debuchy (Lille, 6.200.000)
Távozott: Jonathan Hooper (Workington, i.), Demba Ba (Chelsea, 8.500.000), Conor Newton (St. Mirren, k.)
NORWICH CITY
Érkezett: Tom Adeyemi (kv., Brentford), Chris Martin (kv., Swindon), Simon Lappin (kv., Cardiff), Jacob Butterfield (kv., Bolton), Korey Smith (kv., Yeovil), Elliott Ward (kv., Nottingham)
Távozott:
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Jay Bothroyd (kv., Sheffield Wednesday), D. J. Campbell (kv., Ipswich), Bruno Andrade (kv., Wycombe), Ángelo Balanta (kv., Milton Keynes), Troy Hewitt (kv., Bury), Tal Ben Haim (egyesület nélküli), Rob Hulse (kv., Charlton), Tom Hitchcock (kv., Bristol Rovers), Michael Harriman (kv., Wycombe)
Távozott: Kieron Dyer (szabadon igazolható), Tom Hitchcock (k., Bristol Rovers), Michael Harriman (k., Wycombe)
READING
Érkezett: Gozie Ugwu (kv., Yeovil), Michael Hector (kv., Aldershot), Angus MacDonald (kv., Torquay), Jake Taylor (kv., Cheltenham), Lawson D’Ath (kv., Cheltenham), Daniel Carrico (Sporting CP, 750.000), Karl Sheppard (kv., Accrington), Simon Church (kv., Huddersfield), Dominic Samuel (kv., Colchester)
Távozott: Dominic Samuel (kv., Colchester)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Lee Barnard (kv., Bournemouth), Danny Seaborne (kv., Charlton), Alberto Seidi (kv., Aldershot)
Távozott: Sam Hoskins (k., Stevenage)
STOKE CITY
Érkezett: Ryan Brunt (kv., Leyton), Jermaine Pennant (kv., Wolverhampton), Mamady Sidibé (kv., Sheffield Wednesday), Florent Cuvelier (kv., Walsall), Matthew Lund (kv., Bristol Rovers), Michael Tonge (kv., Leeds), Danny Higginbotham (kv., Ipswich)
Távozott: Danny Higginbotham (Sheffield United, i.), Diego Arismendi (szl.)
SUNDERLAND
Érkezett: Blair Adams (kv., Coventry), David Meyler (kv., Hull)
Távozott: Dong Von Dzsi (k., Augsburg, 50.000)
SWANSEA CITY
Érkezett: Alan Tate (kv., Leeds), Daniel Alfei (kv., Wrexham), Curtis Obeng (kv., Fleetwood)
Távozott:
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Jermaine Jenas (kv., Nottingham), Adam Smith (kv., Millwall), John Bostock (kv., Swindon), David Bentley (kv., FK Rosztov), Ezekiel Fryers (Standard Liege, 3.500.000)
Távozott: Carlo Cudicini (Los Angeles Galaxy, i.)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Scott Allan (kv.,Portsmouth), Sam Mantom (kv., Walsall), Jerome Thomas (kv., Leeds), Donervon Daniels (kv., Tranmere), Saido Berahino (kv., Peterborough), Chris Wood (kv., Millwall), George Thorne (kv., Peterborough)
Távozott: Chris Wood (Leicester, 1.125.000)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Stephen Henderson (kv., Ipswich), Daniel Potts (kv., Colchester), Declan Hunt (kv., Braintree), Sean Maguire (Waterford), Joe Cole (Liverpool), Maruan Samah (k., Arsenal), Wellington Paulista (k., Cruzeiro)
Távozott: Josszi Benajun (kv., Chelsea)
WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Jordan Mustoe (kv., Morecambe), Rob Kiernan (kv., Brentford), Róger Espinoza (Sporting Kansas City, i.), Ángelo Henríquez (k., Manchester United)
Távozott:

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik