Arsenal: Ezt az időszakot az építkezésnek szentelem – Emery

NAGY ZSOLT, SZELI MÁTYÁSNAGY ZSOLT, SZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.05.24. 13:18
null
Előttem az utódom: Unai Emery tiszteli Arsene Wengert (Fotó: AFP)
Unai Emery, az Arsenal nemrégiben kinevezett új vezetőedzője lenyűgözte a klub képviselőit, és most azt tervezi, hogy ugyanezt megteszi a szurkolókkal is: a baszk nemzetiségű szakember ismét Európa elitjébe emelné az észak-londoni együttest.

 

CÉL AZ ELIT

– Arsene Wengert követi az Arsenal kispadján. Nem nyomasztja egy kicsit?
– Ellenkezőleg, büszke vagyok rá – mondta Unai Emery a BBC-nek. – Arsene Wengert az egész világon minden edző elismeri, magam is rengeteget tanultam tőle. Megtiszteltetés, hogy én lehetek az utódja.

– Milyen tervekkel érkezett a klubhoz?
– Szeretném a rám jellemző szenvedélyt átadni mindenkinek, aki az Arsenalhoz tartozik. Hiszem, hogy a játékosokkal együtt remek eredményeket érhetünk el. Ez lesz egymás után a második év, hogy kimaradunk a Bajnokok Ligájából, ezt az időszakot az építkezésnek szentelem. Azért dolgozom mindennap, hogy előbb a Premier League, majd a világ legjobbjai lehessünk.

– Milyen célokat tűzött ki a következő idényre?
– Az összes versenysorozatban, amelyben érdekelve vagyunk, szeretnék harcban lenni a trófeáért. Az út nem lesz könnyű, de minden egyes mérkőzés lehetőség a fejlődésre. Célom, hogy ismét Európa elitklubjai között tartsák számon az Arsenalt. Szeretném, hogy szurkolóink büszkék lehessenek ránk. Tudom, sokan már most is azok, de remélem, jövőre még több okot adunk rá.

Szerdán hivatalossá vált: Unai Emery váltja a csaknem 22 esztendő után távozó Arsene Wengert az Arsenal kispadján. A vezetőség több szakembert is meghallgatott, és az utóbbi időben a klub korábbi játékosa, Mikel Arteta tűnt biztos befutónak – ám Unai Emery állítólag lenyűgözte a vezetőséget, amely úgy döntött, nem kockáztat, és inkább tapasztaltabb szakembert választ (Mikel Arteta eddig csak másodedzőként dolgozott, igaz, a Manchester Cityt irányító Josep Guardiola mellett).

A háromtagú bizottság valósággal elámult, hogy a PSG korábbi szakvezetőjének milyen részletes ismeretei vannak az Arsenal játékosairól, s hogyan szeretné kihozni belőlük a legtöbbet. Szintén fontos szempont volt, hogy Emery elfogadta, a nyáron csak 50 millió fontért erősíthet, és az átigazolásoknál sem ő mondja ki a döntő szót.

Már a Valenciánál is, de főként a Sevillánál sikeresen küzdött meg azzal a helyzettel, hogy a nagyobb csapatok több alapemberét elcsábították. Ez előnyös tulajdonság a viszonylag korlátozott pénzügyi forrásokat tekintve. Egybehangzó vélemények szerint Emery egyik fő erénye, hogy a meglévő „anyagot” képes fejleszteni, a játékosokat jobb teljesítményre sarkallja ahelyett, hogy átigazolásokra szórná el a pénzt.

Különös viszont, hogy az Arsenal a hivatalos bejelentéskor nem az Angliában megszokott menedzser (manager) kifejezést használta Unai Emeryre, hanem vezetőedzőnek (head coach) nevezte. A 46 éves szakember ugyanis nem lesz olyan „mindenható”, mint Arsene Wenger volt, akinek tényleges menedzserként szinte mindenre kiterjedt a befolyása. Korábban egyáltalán nem volt példa nélküli, hogy az ősz francia egyszerűen felhívta a csapat többségi tulajdonosát, Stan Kroenkét, és felülbírált(att)a Ivan Gazidis ügyvezető valamelyik döntését. A The Guardian szerint az ügyvezető a 2015–2016-os idényre és az azt megelőző viszonylag sikertelen évekre hivatkozva átszervezésbe kezdett, mondhatni azért, hogy levegye a terhet a menedzserről.

UNAI EMERY ETXEGOIEN

Született: 1971. november 3., Hondarribia, Spanyolország
Nemzetisége: baszk
Posztja játékosként: középpályás
Csapatai játékosként: Real Sociedad (1986–1995), Toledo (1996–2000), Racing Ferrol (2000–2002), Leganés (2002–2003), Lorca Deportiva (2003–2004)
Csapatai edzőként: Lorca Deportiva (2004–2006), Almería (2006–2008), Valencia (2008–2012), Szpartak Moszkva (2012), Sevilla (2013–2016), Paris Saint-Germain (2016–2018), Arsenal (2018–)
Kiemelkedő eredményei edzőként: 3x Európa-liga-győztes (2014, 2015, 2016), francia bajnok (2018), 2x Francia Kupa-győztes (2017, 2018), 2x Francia Ligakupa-győztes (2017, 2018), 2x francia Szuperkupa-győztes (2016, 2017)

Tavaly novemberben a klub a korábban a Dortmundnál alkalmazott Sven Mislintatot nevezte ki vezető játékosmegfigyelőnek, s szintén ekkor érkezett (de csak februárban állt munkába) Raúl Sanllehí, aki kvázi szakmai igazgatóként dolgozik. Ez a támogatói struktúra Emery alatt működhet majd igazán, akinek „csak” a csapat felkészítése lesz a feladata.

A londoniak új vezetőedzője nagy hangsúlyt helyez a pszichológiai felkészítésre, a szervezett, taktikailag fegyelmezett futballra, a megfelelő helyezkedésre – ami nem feltétlenül tartozott mindig új csapatának fő ismérvei közé. A spanyol megszállottként dolgozik, állandóan elemzi az adatokat és az ellenfeleket.

„Annyit videóztunk, hogy kifogytam a pattogatott kukoricából” – emlékezett vissza korábbi valenciai játékosa, Joaquín. A PSG-nél Neymar kapcsán azt lehetett olvasni, hogy neki nem tetszettek a hosszas elemzések és értékelések. Persze ez nem Emeryt minősíti. Máshol is előfordult, hogy packáztak vele, de nem jártak jól.

A Valenciánál például általában pendrive-on adta oda a „házi feladatot” a játékosoknak. Ám közben azt gyanította, egyikük sem használja a segédletet, úgyhogy később egyiküktől megkérdezte, mit szól a videókhoz. Emery egy darabig hallgatta, ahogy a futballista rizsázik, majd elárulta neki, hogy kísérletképpen üres adathordozót adott neki.

Akik most a kinevezésén hüledeznek, azzal érvelnek, hogy a PSG-vel sikertelennek bizonyult a Bajnokok Ligájában (korábban a Szpartak Moszkvánál is felsült). Az igaz, hogy mindkétszer a BL-nyolcaddöntőben búcsúzott az együttessel, ami visszalépést jelent a korábbi idényekhez képest (végeredményben ezért nem hosszabbítottak vele), de a Sevillával háromszor is megnyerte az Európa-ligát, sikertelennek tehát korántsem nevezhetjük az európai kupaporondon. Egyúttal jegyezzük meg, az Arsenal története során két európai kupát nyert.

A spanyol szakember két szezon alatt hét trófeát hódított el a párizsiakkal, ugyanakkor mintha nehezen találta volna meg a hangot egy-két sztárral – főleg Neymarral. Az Arsenalnál viszont nincsenek olyan nagy egyéniségek és klikkek a keretben, mint Párizsban voltak, ezért vélhetően nem kell hatalmi harcokra és a belső feszültségek kezelésére pazarolnia az idejét.

Lehetséges hátrányként említették a nyelvtudás hiányát is, ám nem igaz, hogy Unai Emery nem beszél angolul (beszél, ez első sajtótájékoztatóján is kiderült) – igaz, a bennfentesek szerint javulnia kell. Személye ugyan nem jelent garanciát a sikerre, de a körülményeket és a múltját figyelembe véve jobban „illik” a bajnokságot 6. helyen záró londoniakhoz, mint a PSG-hez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik