Tíz gól, Liverpool-diadal és az év egyik legjobb meccse az Anfielden!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2019.10.30. 20:24
null
Aki a Liverpool–Arsenalt választotta szerda este, sokáig emlékezni fog rá: ötcsillagos szórakoztatást nyújtott a két csapat (Fotó: AFP)
Az angol labdarúgó Ligakupa nyolcaddöntőjében rendkívül szórakoztató, emlékezetes mérkőzést játszott az Anfielden a Liverpool és az Arsenal: a hazaiak a 94. percben mentették Divock Origi góljával 5–5-re a találkozót, majd 5–4-re megnyerték a tizenegyespárbajt, így bejutottak a legjobb nyolc közé. Az Aston Villa 2–1-gyel búcsúztatta a Wolvest.

 

ANGOL LIGAKUPA
NYOLCADDÖNTŐ
LIVERPOOL–ARSENAL 5–5 (2–3) – 11-esekkel 5–4
Liverpool
, Anfield. Vezette: Marriner
Liverpool: Kelleher – N. Williams, J. Gomez, Van den Berg, Milner – Lallana, Oxlade-Chamberlain (Chirivella, 81.), N. Keita (C. Jones, 55.) – Elliott, Origi, Brewster. Menedzser: Jürgen Klopp
Arsenal: E. Martínez – Bellerín, Holding, Mustafi, Kolasinac (Tierney, 83.) – Torreira (Dani Ceballos, 72.), Willock – Maitland-Niles, Özil (Guendouzi, 65.), Saka – Martinelli. Vezetőedző: Unai Emery
Gólszerző: Mustafi (6. – öngól), Milner (43. – 11-esből), Oxlade-Chamberlain (58.), Origi (62., 94.), ill. Torreira (19.), Martinelli (26., 36.), Maitland-Niles (54.), Willock (70.)

Aston Villa–Wolverhampton Wanderers 2–1 (El Ghazi 28., el-Mohamadi 57., ill. Cutrone 54.)

Mit tud mutatni két teljesen felforgatott csapat egy szerda este az Anfielden? Rendkívül szórakoztató játékot és gólözönt – állapíthattuk meg a csata végén. Mind Jürgen Klopp, mind Unai Emery teljesen kicserélte a hétvégi bajnokihoz képest csapatát, a Liverpool trénere a tini Neco Williamst, Sepp van den Berget, Harvey Elliottot és Rhian Brewstert is a kezdőbe vezényelte, az Arsenalé pedig „megtalálta” Mesut Özilt, és a szinte egész idényben mellőzött német irányító most végre lehetőséget kapott.

Úgy kezdődött a nyolcaddöntő, hogy az Arsenal kínjai folytatódnak: Alex Oxlade-Chamberlain a 6. percben elviharzott a jobb oldalon, beadását Shkodran Mustafi komikusan szerencsétlen mozdulattal saját hálójába rúgta mentés helyett (öngól, 1–0). Az Arsenalt jó tíz percre nagyon megfogta a balszerencsés találat, aztán viszont Fortuna a vendégek mellé állt – és megfordult a meccs.

A 19. percben Özil passzolt a tizenhatoson belül nagyon okosan Bukayo Sakához, akinek lapos lövését Caoimhín Kelleher védte, ám a kipattanót a lesről induló Lucas Torreira már a kapuba küldte (1–1). VAR nincs a Ligakupa ezen szakaszában, Andre Marriner megadta... A gól szárnyakat adott az Arsenalnak, amely a 26. percben újabb kipattanó után fordított: egy gyorsan elvégzett szabadrúgást elnézett a Liverpool védelme, Ainsley Maitland-Niles középre küldte a labdát, amely megpattant, Kelleher kitolta, pont Gabriel Martinelli elé, aki a léc alá bikázott (1–2).

Nem volt még vége, tíz perccel később jött a harmadik. A 16 éves Harvey Elliott hibázott, Özil a bal szélen Sakát futtatta, aki tökéletesen adott középre, a valódi „csúcsragadozóként” játszó Martinelli pedig nem hibázta el a ziccert (1–3). Az utolsó szó a Liverpoolé volt: Elliott kiharcolt egy tizenegyest Martinellivel szemben (könnyen esett, Marriner megadta), James Milner pedig szokása szerint kíméletlen ítélet-végrehajtónak bizonyult, a jobb alsó sarokba lőtt (2–3). A félidő lezárásául még akadt egy Martinelli- és Origi-ziccer, a szurkolók igencsak elégedettek lehettek a mérkőzés mozgalmasságával.

A félidőben úgy tűnt, hogy ha így folytatják a csapatok, a 4–4 sem elérhetetlen, de arra azért nem gondolt senki, hogy ezt az állást sikerül is 17 perc alatt elérni. Az Arsenal vitte be az első ütést: az általában rendkívül megbízható Milner hibázott óriásit, rossz hazaadására Ainsley Maitland-Niles csapott le. Elvitte a labdát Kelleher mellett, de kisodródott, viszont Mesut Özil remek mozdulattal vissza tudott játszani társa elé. Maitland-Niles nem is hibázott üres kapura (2–4).

Mielőtt hozzászokhatott volna a kétgólos előnyhöz az Arsenal, már egyenlített is a Liverpool: az 58. percben Oxlade-Chamberlain bombázott a tizenhatoson kívülről a londoniak hálójába (3–4), a 62.-ben pedig Divock Origi parádés centermegmozdulással fordult le, és lőtt a kapu bal oldalába (4–4).

Origi ismét kulcsfontosságú pillanatban villant (Fotó: AFP)
Origi ismét kulcsfontosságú pillanatban villant (Fotó: AFP)

Ha a Liverpool-drukkerek innen már a fordítást is karnyújtásnyira érezték, hát gyorsan távolabb kerültek tőle: a 70. percben Joe Willock galoppozott át a középpályán, majd hatalmas gólt rúgott 25 méterről a jobb felső sarokba (4–5)! És ez sem volt elég a döntéshez: a 94. percben Williams jobb oldali beadását Origi a kapuba lőtte, és 5–5 után jöhettek a tizenegyesek!

A tizenegyespárbajban egyetlen hiba döntött: Dani Ceballos lövését Kelleher kiütötte, a 18 éves Curtis Jones pedig az utolsó sorozatban továbbküldte a Liverpoolt a legjobb nyolc közé – sokáig emlékezetes mérkőzést zárva le.

Birminghamben nem potyogtak így a gólok, de ott is a hazaiak örülhettek: az Aston Villa Anwar El Ghazi és Ahmed el-Mohamadi találatának köszönhetően 2–1-re felülmúlta a Wolverhampton Wandererst, és megváltotta jegyét a negyeddöntőbe.

PERCRŐL PERCRE

TIZENEGYESPÁRBAJ

A 18 ÉVES CURTIS JONES BELÖVI, 5–4, ÉS EZZEL NEGYEDDÖNTŐS A LIVERPOOL AZ ÉV EGYIK LEGSZÓRAKOZTATÓBB MECCSÉN!!!

Maitland-Niles amondó, oldja meg a Pool magának, 4–4!

Origi belövi, 4–3, egy értékesített tizenegyesre a Liverpool a továbbjutástól!

Ceballos HIBÁZIK, marad a 3–3, Kelleher védi a jobbra irányzott tizenegyest!

Brewster sem, 3–3!

Martinelli sem téveszt, 2–3

Lallana egyenlít, 2–2. Be a jobb fölsőbe.

Guendouzi sem ront, 1–2! Jól helyezett lövés a jobb alsóba, Kelleher majdnem elérte pedig.

Milner sem hibázik, nem szokott. 1–1. Kapus el jobbra, labda be balra, erősen, pontosan.

A közönség még eldalolja a You'll Never Walk Alone-t. Bellerín kezd. Belövi, 0–1.

2. FÉLIDŐ

96. perc. Bellerín még megállít egy hazai kontrát, VÉGE, 5–5, TIZENEGYESPÁRBAJ KÖVETKEZIK!!!

94. perc. GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL, NYILVÁN ÍGY FEJEZŐDIK BE, ORIGI, 5–5!!! Williams ad be a jobb szélről, miután Brewster kibrusztolja neki a labdát. Origi középen elvetődve lő, robban az Anfield, vigyorog Klopp, jöhetnek a tizenegyesek?!

90. perc. 5 PERC RÁADÁS.

89. perc. MAJDNEM! Jones kever bajt a tizenhatoson belül, de nem tud kapura lőni, s nem is tud lövést előkészíteni Williamsnek. Pedig ígéretes helyzetben találta magát a jobb szélen.

88. perc. Hihetetlenül hosszú ideje nem esett gól, és nagyon közel a negyeddöntőhöz az Arsenal. Ha a Liverpool egyenlít, nincs hosszabbítás, jönnek a tizenegyesek.

85. perc. SÁRGA LAP! Saka borított fel egy Liverpool-akciót (meg az emberét).

84. perc. Holding a saját tizenhatosánál elad egy labdát, szerencséjére Jones fennakad Tierney-n.

83. perc. CSERÉL AZ ARSENAL IS. Posztra méghozzá, Kolasinacot Tierney váltja fel.

81. perc. CSERE. Oxlade-Chamberlain már nem lő ma több nagy gólt, Chirivella váltja.

79. perc. Origi erős lövése vágódik le egy védőről. Aztán Elliott megy el a jobb szélen az alapvonalig, beadását Martínez lekapja.

78. perc. SÁRGA LAP. Lap viszont van, Kolasinac kapja.

77. perc. Hét perce nem esett gól. Hol lehet panaszt benyújtani?!

72. perc. CSERÉL AZ ARSENAL. Torreira le, Dani Ceballos be.

70. perc. LEHET MÉG FOKOZNI, JOE WILLOCK, 4–5, CSODÁLATOS GÓL!!! Willock gondol egy nagyot és merészet, átrobog a Liverpool térfelén, majd 25 méternél megunja és lő egy botrányosan nagy gólt a jobb fölső sarokba! Eszméletlen, mi van itt!

67. perc. ZICCER! Martinelli könnyedén megszerezhetné harmadik gólját is, ám tiszta helyzetből most célt téveszt.

65. perc. ARSENAL-CSERE. Özil helyére Guendouzi áll be.

64. perc. SÁRGA LAP! Willock kapja.

Ez már tényleg a „Meccs, menj haza, részeg vagy!” kategória. Elképesztően szórakoztató mérkőzés!

62. perc. NA JÓ, EZ MÁR NEM IGAZ, ORIGI, 4–4!!! Torreira elad egy labdát, a Liverpool kontrázik. Jones passzol Origihez, aki klasszis megoldással lefordul a tizenhatos vonalánál Holdingról, majd nagy erővel a kapu bal oldalába lő. Tombol a közönség, van is miért!!!

59. perc. Adam Lallana lövése kerüli el a kaput. A 4–4-es tippel lehet, hogy alábecsültem a csapatok gólképességét. Elöl is, hátul is.

58. perc. NINCS MEGÁLLÁS, 3–4, MEGINT KÖZELEBB JÖN A LIVERPOOL! Origi ad be jobbról, a védők nem tudnak tisztázni. A labda a vendégek tizenhatosa előtt pattog, jön Oxlade-Chamberlain balösszekötőből befelé sodródva, és RÚG EGY ISZONYATOSAN NAGY GÓLT középről, 21 méterről a léc alá!!!

55. perc. CSERÉL A LIVERPOOL. A nem túl jól (inkább rosszul…) játszó Naby Keita helyére Curtis Jones áll be.

54. perc. RÉGEN VOLT MÁR GÓL, NEM? DE! MAITLAND-NILES, 2–4, MEGINT KETTŐVEL VEZET AZ ARSENAL!!! Milner hibázik óriásit egy hazaadásnál, Maitland-Niles lecsap, elrobog Kelleher mellett, de kisodródik, így a labda Özilhez kerül. Özil egy pazar mozdulattal visszateszi azt Maitland-Nilesnak, akinek már csak az üres kapuba kell lőnie.

53. perc. Williams a jobb szélről jó pozícióból adhat be. A megvalósítás láttán a Kopban ülők alighanem lehunyják a szemüket és visszaidéznek egy Alexander-Arnold beadást… Kirúgás.

50. perc. Saka egy hiba után 23 méterről, középről tüzel. A rögbi-világbajnokságon jó is lenne, itt pocsék.

47. perc. Brewster kergeti meg a körülményes Mustafit, bele is hajszolja egy hibába. Oxlade-Chamberlainhez passzol, „Ox” vissza Brewsterhez, aki balról laposan az oldalhálóba lő.

47. perc. Jürgen Klopp olyan arckifejezéssel nézi a pályát, mint akinek a csapata három gólt kapott hazai pályán egy félidő alatt. És tényleg.

46. perc. FOLYTATJUK! Csere nincs.

Na, ezek után mondja bárki, hogy a Ligakupa unalmas, ebből simán lehet még akár 4–4 is, ha így megy tovább…

1. FÉLIDŐ

45+3. perc. VÉGE A NAGYON ÉLVEZETES ELSŐ FÉLIDŐNEK, LIVERPOOL–ARSENAL 2–3! SZÜNET!

45+2. LIVERPOOL-ZICCER!!! Itt a válasz, Elliott a bal szélről remekül ad be, Origi üresen bólinthat, meg is nézheti, hová fejel, de a kapu fölött zúg el a labda.

45+1. NAGY ARSENAL-HELYZET!!! Torreira megpattanó lövése Martinelli fejére pottyan, de a fiatal csatár közelről Kelleher ölébe fejel, gyengén.

45. perc. Torreira 19 méterről elég csúnyán fölécsűri az egyébként ígéretes helyről járó szabadrúgást.

44. perc. Lallana kap SÁRGA LAPOT, hogy ne teljenek unalmasan a percek.

43. perc. GÓL, MILNER BELÖVI A BÜNTETŐT, 2–3!!! A szokásos higgadt végrehajtás, Martínez elrepül balra, Milner erősen, pontosan jobbal a jobb alsó sarokba lő.

42. perc. TIZENEGYES A LIVERPOOLNAK! Martinelli hátrajön védekezni, de minek, mert Elliot egy irányváltását nem tudja követni, és összehoz egy tizenegyest.

41. perc. KÉZ? NEM KÉZ! Keita balról, a tizenhatoson belülről lő, Bellerínről a labda szögletre pattan. A hazaiak mutogatják, hogy tizenegyes, mert kéz volt, Marriner szögletre int. A VAR lehet, mást mutatna.

38. perc. AKÁR NÉGY IS LEHETNE! De nem lesz, mert Özil passza után Maitland-Niles kétszer nem tudja középre tenni a labdát a jobb szélről, csak szöglet lesz. Aztán Gomeznek kell mentenie Torreira középre lőtt labdáját.

36. perc. ÚJABB VENDÉGGÓL, MARTINELLI, 1–3!!! A 16 éves Elliott ront. Az Arsenal azonnal büntet, Özil indít, a bal szélről Saka ad keresztbe, Martinelli őrizetlenül jön a hosszún, kegyetlenül belövi ezt a ziccert is, kettő a londoniak előnye!

34. perc. Milner ad egy okos labdát a tizenhatoson belülre Keitának, aki viszont nem tudja megoldani a helyzetet, a végén azért egy szöglet lesz az akcióból.

32. perc. Aki a Chelsea–Manchester United találkozót szeretné követni, az itt teheti meg!

30. perc. Brewster fejesét kapja le Martínez.

29. perc. Oxlade-Chamberlain megugrik a jobb oldalon, de inkább mással rúgatna gólt, Mustafi pedig (ezúttal) nem levő erre, menteni tud, méghozzá szögletre. A kornerből nem sül ki semmi jó.

28. perc. Martinelli ebben az idényben négy tétmérkőzésen kezdett az Arsenalban, hat gólt szerzett ezeken. Nem rossz.

27. perc. Édesen szendergett a Liverpool védelme, nagyjából mindenki rosszul reagált…

26. perc. GÓÓL, FORDÍT AZ ARSENAL, 1–2, MARTINELLI!!! Gyorsan elvégzett Arsenal-szabadrúgás után Maitland-Niles kétszer próbálkozik beadással, másodszor sikerrel. Van den Bergről a saját kapuja felé pattan a labda, Kelleher kitolja, de pont Martinelli elé, aki két lépésről, jobbról a léc alá bikáz.

25. perc. SÁRGA LAP! Brewster odaáll a kirúgáshoz kapust zavarni, beleugrik a labdába, Marriner elzavarja és ad egy sárga lapot.

24. perc. Martínez húzza le Origi bal oldali beadását.

20. perc. Második blikkre meg les volt, de ettől még az áll, hogy VAR nincs, a gólt pedig megadták.

19. perc. GÓL, EGYENLÍT AZ ARSENAL, TORREIRA, 1–1!!! Szinte kispályás módon játssza ki a londoni csapat a liverpooli védelmet, amely már Martinelli beadásánál is bajban van, de akkor még megússza. A következő veszélyhelyzetet már nem. Özil passzol jobbról nagyon okosan Sakának, akinek lövését Kelleher kiüti, Torreira pont ott lesipuskázik, belövi az ajtó-ablak helyzetet közelről. Első blikkre lesgyanús volt, de VAR itt nincs.

19. perc. Gomez ad egy igen jónak tűnő labdát Brewsternek, aki mintha a kezét is használná, de így sem tudja lekezelni a labdát.

17. perc Özil ad egy szép labdát jobbra Bellerínnek. Ő is egyet Maitland-Nilesnak. Maitland-Niles középre lövi a labdát, a befejezés viszont hibádzik, s felszabadul a Liverpool kapuja.

14. perc. Ha az Arsenalnak lett volna önbizalma, azt az öngól egy időre elvette. Saka villan aztán, elmegy a bal oldalon, de beadását lekapcsolja Gomez, mielőtt igazán veszélyes helyzet alakulna ki.

10. perc. Bellerín kalandozik előre a jobb szélen, egész addig, míg Milner elegánsan meg nem állítja.

7. perc. Mustafi jobbal megpróbált tisztázni, nem ment, a baljáról meg bepattant a labda. Nem lesz büszke erre…

6. perc. GÓL, MI TÖBB, ÖNGÓL, VEZET A LIVERPOOL 1–0-RA MUSTAFI ÖNGÓLJÁVAL!!! Oxlade-Chamberlain galoppozik el egy jó indítással (feladó a debütáló Williams), jól ad középre, van ott csatár is, de minek, mert jön Mustafi, és egy nem épp szerencsés mozdulattal „befejezi” az akciót, öngól!. Aztán kétségbeesetten néz. Az Anfield népe meg dalol.

5. perc. Az első öt percről sokat nem lehet regélni… Elliotté a mérkőzés első lövése, ballal, jobbról a léc fölé csavar. Sokkal.

1. perc.SÍPSZÓ! Vörösben a Liverpool, mélykék-sárgában az Arsenal, a londoniak kezdtek!

A You'll Never Walk Alone azért változatlan.

• Az Arsenal kezdőcsapata (papíron) valamivel izmosabb, legalábbis a védelem egész biztosan rutinosabb – viszont ugyanígy teljes csere volt. Előkerült Mesut Özil is, a világbajnok irányító a kezdőcsapat tagja ma. A szurkolók által kifütyült, majd nekik beszóló Granit Xhaka nem játszik (nincs a keretben), viszont a klub bejelentette, hogy pszichológiai segítséget ajánl neki.

• A Liverpool egy glorifikált ifit küld pályára (sok tini, kevés alapember). Debütál Neco Williams, Joe Gomez partnere a védelem közepén a 17 éves Sepp van den Berg, de kezd a 16 éves Harvey Elliott és a 19 éves Rhian Brewster is. Jürgen Klopp a Spurs elleni kezdőt teljes egészében lecserélte. Elliott a legfiatalabb Liverpool-játékos, aki felnőtt tétmérkőzést játszik az Anfielden.

Öt csapat már kedden biztosította helyét a negyeddöntőben: az élvonalbeli Manchester City, Leicester City és Everton, valamint a harmadosztályú Oxford United és a negyedik ligás Colchester United. A negyeddöntő párosításait csütörtök reggel sorsolják.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Kedden öt mérkőzést játszottak le az angol Ligakupában, szerdára három maradt, két rangadóval: az Anfielden a Liverpool és az Arsenal csap össze, ám rendeznek még Chelsea–Manchester United és Aston Villa–Wolverhampton Wanderers találkozót is. A tét a legjobb nyolc közé jutás, tartsanak velünk!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik