Mester és tanítványa: a City simán verte az Arsenalt a Ligakupában

Vágólapra másolva!
2020.12.22. 20:50
null
Gabriel Jesus már a 3. percben vezetést szerzett (Fotó: AFP)
Az Arsenal hazai pályán 4–1-es vereséget szenvedett a Manchester Citytől az angol Ligakupa negyeddöntőjében, ezzel Pep Guardiola háromszoros címvédő csapata ott van a legjobb négy között.

ANGOL LIGAKUPA
NEGYEDDÖNTŐ

Arsenal–Manchester City 1–4 (1–1)
London,
Emirates Stadium, zárt kapuk mögött. V: Stuart Attwell
ARSENAL
: Rúnarsson – Cédric, Gabriel, Mustafi, Kolasinac – Ceballos, Elneny (Smith Rowe, 66.) – Maitland-Niles, Willock, Martinelli (Pépé, 49.) – Lacazette (Balogun, 77.)
Menedzser: Mikel Arteta
MAN. CITY: Steffen – Cancelo, Ruben Dias, Laporte, Zincsenko – Rodri (Walker, 77.), Fernandinho – Mahrez, B. Silva (F. Torres, 70.), Foden – Gabriel Jesus (Agüero, 74.)
Mendzser: Pep Guardiola
Gólszerzők: Lacazette (32.) ill. Gabriel Jesus (3.), Mahrez (55.), Foden (60.), Laporte (73.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Belegondolni is elképesztő, de a Manhcester City 2016 októbere óta nem kapott ki, ha az angol Ligakupáról van szó. A városi rivális Manchester Unitedtól elszenvedett zakót zsinórban 17 megnyert meccs követte – három Ligakupa-arannyal karöltve.

A triplás címvédő pedig az Arsenal otthonában sem törte meg a hagyományt. Pep Guardiola csapata zsinórban 18. győzelmét is megszerezte a kisebbik angol kupasorozatban. Úgy, hogy a továbbjutása nem is igazán forgott veszélyben.

A vendégek már a 3. percben előnybe kerültek Gabriel Jesus fejesével, amelyre a félidő derekán – szinte a semmiből – Alexandre Lacazette fejesével válaszolt az Arsenal. Az első játékrész drámája mégsem ez, hanem a Lacazette gólját előkészítő Gabriel Martinelli sérülése volt. Az ifjú brazil éppen csak felépült korábbi, elhúzódó sérüléséből (ősszel egyetlen bajnokin tudott játszani), ismét megsérült. Egy indításnál a kapujából egyébként jól kimozduló Zackary Steffennel találkozott úgy, hogy a jobb bokája bánta. Martinelli perceken át küzdött, bicegve is a pályán maradt, sőt, a második félidő elejére is kikocogott, hogy aztán a 49. percben kényszerűségből mégis le kelljen cserélni.

Nehéz lenne csupán erre a sérülésre fogni, hogy Mikel Arteta képtelen volt úgy belenyúlni a meccsbe, hogy az Arsenalnak valódi sansza legyen meglepni a Cityt. A Pep Guardiola által nagyra tartott Arsenal-menedzser alatt egyre jobban inog a kispad, s ami a cserét követő bő negyedórában történt, aligha segít állása megtartásában. A vendégek Rijad Mahrez szabadrúgása után ismét megszerezték a vezetést (Rúnar Rúnarsson potyája volt), majd a 60. percben Phil Foden lesállás után született, mégis megadott góljával meg is duplázták a fórt (1–3).

A 73. percben Aymeric Laporte pecsételte meg az Arsenal sorsát, egy szöglet után a hosszúról a hálóba bólintva a negyedik City-gólt (1–4).

Az Arsenal 1998 óta először kapott legalább négy gólt hazai pályán a Ligakupában. Akkor Arsene Wenger irányítása mellett a Chelsea ruházta meg alaposan a csapatot (0–5).

A mester (Pep Guardiola) ismét leckét adott a tanítványnak (Mikel Arteta) – mindezt úgy, hogy igazán meg sem kellett feszülnie. Ahogyan a Manchester Citynek sem a zsinórban elért tizennyolcadik Ligakupa-sikeréért.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE!

90+2. perc: Pépé veszi át a labdát a 16-os jobb szélénél, éles szögből lő, de Steffen jól zárja a rövidet.

90+1. perc: Foden indítja a jobb szélről befelé mozgó Mahrezt, aki 8 méterről, lő, Rúnarsson második szándékból ugyan, de magához tudja ölelni a labdát. Nem volt könnyű védés.

Kettő perc a tervezett ráadás!

87. perc: Agüero húz befelé balról, a 16-os csücskétől önzetlenül Zincsenko elé passzol, aki 19 méterről szinte kirúgja a stadionból a labdát...

85. perc: Pépé próbálkozik meg egy lövéssel 16 méterről, de a labdája elszáll a jobb kapufa mellett. Nincs szépítés.

84. perc: Mahrez gyorsít fel a kapu előterében, jobbról befelé húz, Gabriel vált ki rá és szereli határozottan.

80. perc: Kolasinac balról érkező beadását fejelik ki komolyabb izgalom nélkül a vendégvédők.

77. perc: S a meccs utolsó cseréje is megvolt, Lacazette helyén Balogun.

77. perc: A City utolsó cseréjeként Walker jön be Rodri helyett.

74. perc: Gabriel Jesus le, Sergio Agüero be!

73. perc: NÉGY! ÉRIK A KIÜTÉS? Kicsiben elvégzett szöglet jobbról, Foden adja be a hosszúra, ott két City-játékos is érkezik, Laporte az, aki a kiszolgáltatott Rúnarsson mellett a hálóba bólint! 1–4

70. perc: Bernardo Silva helyén Ferran Torres a vendégeknél.

A mezőnyben jár a labda. A City a harmadik gól után érezhetően átadta a területet, inkább a kontrákra vár a vendégcsapat.

66. perc: Csere az Arsenalnál: Elneny le, Smith Rowe be!

64. perc: Bernardo Silva kap sárgát.

A visszajátszások alapján nemcsak lesgyanús, hanem konkrétan les volt, ahol Foden kapta a labdát, de a Ligakupában nincs videobíró...

60. perc: ELDŐLT A MÉRKŐZÉS? Fernandinho indul meg a bal szélen, centerez, a leshatáron induló Foden átveszi, majd a kilépő Rúnarsson felett finoman a kapu közepébe emeli! 3–1

Az operatőrök jó érzékkel megmutatják a lelátón fancsali képet vágó, szája szélét harapó Bernd Lenót...

55. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! POTYA GÓL... Mahrez végzi el a szabadrúgást, kissé jobbról, 17 méterről a hosszú felsőt célozza, nem túl erős, de jól tekeredik, Rúnarsson felnyúl érte, aztán viszont a kezei közül kicsúszik és a hálóba perdül a labda! 1–2

53. perc: Mahrez cselezget a 16-os előterében Gabriel akasztja össze a lábát. Centiken múlt, hogy nem 11-es! Remekhelyről, kissé jobbról jöhet szabadrúgással a City. 17 méter sincs a távolság.

49. perc: Martinelli le, Pépé be!

48. perc: Nem volt csodaszer. Martinelli leül, sőt, lefekszik a földre. Jönnek ápolni ismét. Pépé öltözik...

47. perc: Mahrez hazaadásánál kell résen lennie Steffen kapusnak, Lacazette támadja, le, de csak ráijeszteni tudott az amerikai kapusra.

Martinelli egyelőre a pályán. Szóda vagy jég? Ez itt a kérdés! Mégis melyik lehetett a csodaszer?

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

SZÜNET!

45+4. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. Martinelli sokatmondóan levette a sípcsontvédőjét is a jobb lábáról.

A mezőnyben közben egy-két pontatlan felívelés, semmi komoly helyzet.

Még mindig láthatóan húzza a lábát, holtidőben a térdén támaszkodik. Kérdés, lehet-e azzal a bokával bármit kezdeni a szünetben. Egyértelmű cél, hogy legalább addig húzza ki Martinelli.

45+2. perc: Martinelli kissé bicegősen, de visszakéredzkedik a pályára.

Három perc a tervezett ráadás, de mivel még mindig tart Martinelli ápolása, ez vélhetően több lesz...

Martinelli lassan két perce fekszik a földön, abból, ahogy a fejét fogja és zihál, nem úgy fest, hogy szimulálna. Lehet, nagyobb a baj azzal a bokával...

43. perc: Willock ugratná Martinellit, Steffen robban ki a kapujából és nagy sprint után a kaputól 27-28 méterre elrúgja a labdát a brazil támadó elől. A csatár aztán a földön marad, a labdával együtt a jobb bokáját is megrúgta az amerikai kapus...

41. perc: Foden venné át ziccerben a labdát a 16-oson belül, az érkező védő elsodorja előle, de pont a berobbanó Gabriel Jesus elé, aki 7 méterről a kivetődő Rúnarssonba lő.

38. perc: Laporte talppal állítgatja, húzogatja a labdát a kaputól 30 méterre, a társak nem indulnak be, Rúnarsson kissé kinn áll, így megpróbálja meglepni egy emeléssel, az izlandi kapus viszont könnyedén lehúzza a bal felső elől.

34. perc: Feléled az Arsenal! Most Cédric indul előre a jobb szélen, magas ívben adja be a labdát, a hosszúnál Martinelli fejel, de felhőfejese túlságosan erős, a kapu jobb csücske felett hagyja el a játékteret.

32. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓL! Egyenlít az Arsenal! Marinelli szinte lemásolja az iménti beadását, miután rövid volt a City.védők felszabadítása, középen ismét Willock és Lacazette érkezik, előbbinek magas a labda, utóbbi viszont tökéletes ütemben jön és a kilépő Steffennek esélyt sem hagyva a kapuba bólint 4 méterről! 1–1

31. perc: Martinelli csinálta meg a cselt a bal szélen Cancelóval szemben, a beadás jól jön középre, Steffen öklözi el a berobbanó Willock elől!

28. perc: Újabb veszélyesen beívelt szöglet Bernardo Silvától, a hosszúnál most Ceballos tud fejelni, a labda elszáll a jobb felső sarok fölött!

27. perc: Joao Cancelo íveli be a szabadrúgást jó 32-34 méternyire a kaputól, az ötös bal sakánál Rodri érkezik, Willock ment előle nagyot.

25. perc: Mustafi is kap egy sárgát, Gabriel Jesust rántotta le, miután a brazil lefordult róla 28-30 méterre a kaputól.

25. perc: Mahrez végzi el a szabadrúgást, 18 méterről, kissé balról megpróbálja kapura tekerni, de a sorfal jobb szélső tagja ki tudja bólintani. Önfeláldozó mentés.

24. perc: Elneny kap sárgát. hátulról rácsúszott a 16-os előterében Gabriel Jesusra.

23. perc: Bernardo Silva balról beívelt sarokrúgása után az ötös bal csücskénél Laporte ugrik túl mindenkit, fejel, centikkel a jobb kapufa külső éle mellé.

22. perc: Foden indítása után a jobb szélen érkező Cancelohoz kerül a labda, egy ütemet kivár, majd laposan a tizenegyes pont vonalában helyezkedő Mahrezhez passzol, aki átveszi, jobb lábára teszi, lő, de blokkolják.

19. perc: Lacazette próbálkozik egy beadással, de jó a City-védők blokkja.

14. perc: Ceballos indításánál Lacazette futott lesre.

Az Arsenal csak elvétve tudja megtartani a labdát, akkor is inkább a saját térfelén járatja. Szűk 15 perc után 70 százalék felett a City labdabirtoklási mutatója!

10. perc: Foden beadásánál Gabriel ment önfeláldozóan fejjel.

6. perc: Rodri teszi le a labdát a 16-os bal csücskénél érkező Fernandinhónak, aki egy igazítás után 21 méterről lő, Gabrielen megpattan, így bő egy méterrel elkerüli a hosszú alsót a löket.

3. perc: S A MANCHESTER CITY VEZET! Foden teszi ki balra a labdát, Zincsenko az alapvonaltól beadja, középen Gabriel Jesus megelőzi Mustafit, majd 4 méterről a kapuba bólint. 0–1

A Manchester City a háromszoros címvédő.

1. perc:Elkezdődött a mérkőzés!

Az Arsenal sötét szürke felsőben, sportszárban és nadrágban, az Arsenal piros mezben, fehér nadrágban és piros sportszárban játszik ma este.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik az angol Ligakupa negyeddöntőjének egyik legnagyobb rangadója, az Arsenal és a Manchester City összecsapása.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik