Anglia: „Különben összeomlás” – kormányzati segítségre várnak a futballklubok

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.09.28. 14:33
null
A kényszerűségből nézők nélküli Wembley Stadion az idei Community Shield-mérkőzésen (Fotó: AFP)
Az angol labdarúgás neves szereplői nyílt levélben szólították fel a brit kormányt, hogy nyújtson pénzügyi segítséget az alsóbb osztályú kluboknak, mert nagy a kockázata annak, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk maguk alá temetik a több mint 100 éve létező angol ligarendszert.

 

„Szeretnénk, ha a kormány világossá tenné, milyen pénzügyi segítséget tervez nyújtani, mielőtt még túl késő lesz. Ahhoz, hogy a klubok túléljék a telet és továbbra is legyenek meccsek, valamiképpen pótolniuk kell a kieső jegyeladási bevételeket. Még van idő a cselekvésre, de nem sok” – idéz hétfői írásában a BBC honlapja a nyílt levélből, aláírói közül két korábbi FA-elnököt, Greg Dyke-ot és Lord Triesmant, a Sunderland-résztulajdonos Charlie Methvent és a válogatott labdarúgóból szakkommentátorrá lett Robbie Savage-et nevesítve.

A múlt héten, a növekvő fertőzésszámot látván a brit kormány levette a napirendről a nézők stadionokba történő korlátozott visszaengedésének tervét, így a kluboknak várhatóan még hónapokig nélkülözniük kell a jegybevételeket.

Ennek ismeretében Rick Parry, a másod-, harmad- és negyedosztályú klubokat tömörítő Football League elnöke szombaton arról beszélt a BBC Radio 5-nak, hogy náluk és a National League-ben (5. osztálytól lefelé) is akadnak klubok, amelyek már most a megszűnés határán egyensúlyoznak.

A brit kulturális tárcát vezető Oliver Dowden, a nyílt levél egyik címzettje vasárnap kifejezte reményét, hogy a Premier League az alsóbb osztályú klubok segítségére siet, azonban a levél aláírói szerint hibás koncepció a topklubok segítő kezére várni, a kormányzati beavatkozás elkerülhetetlen.

„Nem lehet a Premier League kizárólagos felelőssége a kormányzati politika következtében keletkező gondok megoldása. A kormányzat felelős cselekvésére is szükség van, máskülönben az eleve bajok sújtotta, nehéz sorsú vidékeken fekvő városok akár az összetartozásuk utolsó jelképét veszíthetik el” – vetít előre drámai képet a levél, elbocsátásokat, akadémiabezárásokat, elmaradó bérfizetéseket, csődeljárásokat, végső soron népes közösségek nagy múltú klubjainak megszűnését jövendölve.

Ha nem születnek meg a megfelelő kormányzati tervek, „az nemcsak néhány nagy múltú klub elbukásához vezethet, hanem annak a ligarendszernek az összeomlásához is, amelyik immár több mint száz éve létezik”.

Az aláírók a kiutat is látni vélik: egy olyan segélycsomagot javasolnak, amilyent a brit kormány a művészeti és kulturális szervezeteknek ítélt meg júliusban 1.5 milliárd fontnyi értékben.

„Hiszünk abban, hogy a futball, akárcsak más rajongott sportágak ebben az országban, kulturális tevékenység” – olvasható a nyílt levélben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik