Anglia: jót tett a labdarúgó-vb a brit gazdaságnak

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.11.09. 14:56
Két éve nem mért ütemre gyorsult a brit gazdaság növekedése az idei harmadik negyedévben. A fő hajtóerőt a meleg nyári időjárással és a labdarúgó-világbajnoksággal összefüggő fogyasztási többlet jelentette. Az elemzői közösség azonban változatlanul borúlátóan ítéli meg a további növekedési kilátásokat.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett első becslése szerint a szeptemberrel zárult három hónapban a brit hazai össztermék (GDP) 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévvel összevetve. Ez volt a leggyorsabb növekedés a 2016 negyedik negyedévében mért 0,7 százalékos GDP-bővülés óta.

Az idei második negyedévben 0,4 százalékos negyedéves összevetésű növekedést mértek a brit gazdaságban.

A harmadik negyedévben, a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva, 1,5 százalékkal nőtt reálértéken a brit hazai össztermék.

A statisztikai hivatal is hangsúlyozza pénteki ismertetésében, hogy az elmúlt negyedév éves szintű növekedése továbbra is nyomott.

Az ONS szerint a harmadik negyedéves adaton belül egyedül júliusban 0,3 százalékkal nőtt a brit gazdaság teljesítménye reálértéken. Az erőteljes júliusi növekedési lendület elsődleges oka a meredeken fellendülő kiskereskedelmi értékesítés volt, amelyet mindenekelőtt a meleg időjárás és az oroszországi labdarúgó-világbajnokság hajtott.

Az ONS hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a jó harmadik negyedévi adat okai között volt a gyenge évkezdett jelentette alacsony bázis is, ráadásul a havi összevetésű GDP-reálnövekedés augusztusban és szeptemberben egyaránt zéró volt.

Londoni pénzügyi elemzők szerint ez utóbbi tényező meglehetősen borús növekedési kilátásokat vetít előre a negyedik negyedévre.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics a GDP-becslés pénteki közzététele utáni helyzetértékelésében kiemelte azt a véleményét, hogy az augusztusi és a szeptemberi stagnálásból következtethetően a brit gazdaság csekély növekedési lendülettel léphetett át a negyedik negyedévbe.

A ház szerint ráadásul a brit GDP-érték 76 százalékát adó szolgáltatási szektor legújabb beszerzésimenedzser-indexe (BMI) is lassulásra vall. A szektor BMI-mutatója a szeptemberi 53,9-ről októberben 52,2-re süllyedt.

Az Oxford Economics elemzői hangsúlyozzák, hogy az idei március kivételével - amikor a szélsőségesen rossz időjárás visszavetette az aktivitást, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás óta az októberi szolgáltatási BMI-mérőszám volt a legrosszabb.

A referendumon a résztvevők szűk, 51.9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Az Oxford Economics számítási modellje mindezek alapján a negyedik negyedévre jóval lassabb, 0,3-0,4 százalékos növekedést valószínűsít a brit gazdaságban.

A brit üzleti szektor is igen borúlátóan ítéli meg az idei növekedési kilátásokat.

A Brit Kereskedelmi Kamarák legutóbbi negyedéves felmérése szerint- amelyben 5600 tagvállalat vett részt - a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektorok minden aktivitási, rendelési és foglalkoztatási adata azt jelzi, hogy a brit gazdaság idei növekedési üteme a leglassabb lesz a globális pénzügyi válság óta.

A kamarai felmérés szerint a brit vállalati szektor exportja és exportrendelési állománya az EU-népszavazás óta nem volt olyan alacsony, mint most, a szolgáltatási szektorban pedig 47 százalékra, több mint negyedszázados mélypontra süllyedt az új munkaerőt kereső vállalatok aránya.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik